Foto: Pixabay
Studentsko ćoše

A šta ćemo s garažom? Prijavite se za učešće na arhitektonskoj radionici u Ljubljani

Mladi arhitektonski umovi imaće priliku da zarone u pitanje budućnosti ljubljanske garaže izgrađene 1969. godine, a očekuju ih i zanimljivi prateći događaji.

Arhitektonska radionica Atelier Emona biće održana u Ljubljani od 19. do  26. avgusta 2023. godine, sa ciljem da poveže arhitekte iz različitih delova Evrope, i da kroz timski rad reši aktuelan problem u centru glavnog grada Slovenije.

Osmodnevna manifestacija ugostiće međunarodne i lokalne studente arhitekture i mlade arhitekte koji žele da uče, umrežavaju se i razvijaju se u svojim oblastima, a mesto održavanja biće velika sala ljubljanskog omladinskog hostela Tabor.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Foto: Atelier Abroad
Garaža TGH-48 u Ljubljani; Foto: Atelier Abroad

Projektni zadatak

Radionica će okupiti 100 mladih i budućih arhitekata, podeljenih u 15 grupa, uz 10 međunarodnih tutora i 5 inspirativnih predavanja renomiranih arhitekata.

Učesnici će biti smešteni na samo kilometar od lokacije projekta, garaže TGH-48, koja je je pod uticajem tri značajna arhitektonska dela u Ljubljani – Cukrarne, Kapije na Ljubljanici i Centra Rog.

U neposrednoj blizini garaže, koja je izgrađena 1969. godine prema projektu arhitekte Savina Severa, nalaze se srednje škole, studentski domovima i fakulteti, dok se preko reke nalazi glavni gradski medicinski centar.

Dok je garaža služila funkciji koja joj je bila namenjena u to vreme, nedostaci dizajna su se vremenom povećavali. Zgusnuta parking mesta postala su premala za automobile prosečne veličine u kasnijim godinama, dajući zgradi reputaciju „beskorisne i iracionalne“.

Ilustracija: Atelier Abroad

Cilj radionica je da okupi mlade arhitektonske umove širom sveta da zarone u pitanje budućnosti garaže TGH-48.

Zgrada sada predstavlja diskutabilno pitanje sa nepoznatom budućnošću. Postojale su namere ili da se sruši, ili da se uspostavi zaštita nasleđa, ali nijedna nije uspela.

Cilj radionica Atelier Emona je da okupi mlade arhitektonske umove širom sveta da zarone u pitanje budućnosti TGH-48, sa namerom da predlože održiv program i izrade idejne predloge za TGH-48 2.0, najpoznatiju garažu u Sloveniji.

Tokom vremena provedenog u Ljubljani, učesnici će se fokusirati se na pronalaženje odgovora na razna društvena, ekonomska i kulturna pitanja koja garaža postavlja danas.

  • Koji program uvodimo u trenutno degradirano stanje?
  • Kako treba da se odnosimo prema istoriji?
  • Kako da ugradimo savremeno?
  • Kako reagujemo na lokaciju?
  • Na koje aktuelno društveno pitanje projekat može da odgovori?
Ilustracija: Atelier Abroad

Večernji, edukativni i istraživački događaji

Tokom nedelje biće održani različiti tipovi događaja koji će dati dinamičniji pristup učenju, umrežavanju i radu.

Večernji događaji će se održavati svake večeri, od dinamičnijeg uvodnog miksera, gde će učesnici biti pozvani da pogledaju pab scenu u centru Ljubljane, preko intimnijih kulturnih, kviz i filmskih večeri, pa do velike oproštajne zabave na kraju.

Edukativni događaji će se sastojati od predavanja gostujućih predavača sa dugogodišnjim iskustvom u arhitekturi, kao i otvorenim stolom, gde će se zajedno razgovarati o aktuelnim temama iz sveta arhitekture.

Predviđeno je i istraživanje Ljubljane na licu mesta, tako da će svi učesnici zaista razumeti kontekst i atmosferu grada.

Istraživački događaji će se sastojati od poludnevnog izleta na jednu zanimljivu lokaciju u Sloveniji, a predviđeno je i istraživanje Ljubljane na licu mesta, tako da će svi učesnici zaista razumeti kontekst i atmosferu grada.

Radionice Atelier organizuje ljubljanski arhitektonski studio Atelier Abroad, skraćeno AAb, koji su osnovali Tjaša Mohar Plavec i Matic Mohar.

Sve informacije vezane za učešće na radionici Atelier Emona možete pronaći na ovom linku, dok je e-mail adresa za sva pitanja [email protected].

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *