18. BINA biće održana u periodu od 11. maja do 16. juna; Ilustracija: BINA
Dešavanja

BINA 2023: Evo šta vas sve očekuje na 18. izdanju arhitektonske manifestacije u Beogradu

Pored šest izložbi, od koji će jedna biti organizovana u Knez Mihailovoj ulici, na programu su i predavanja, šetnje i izlet, kao i poseban segment Kragujevcu.

Ovogodišnje, osamnaesto po redu izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitektureBINA biće održano od 11. maja do 16. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda.

Program “Bina pre Bine” počinje 6. maja u Likovnoj galeriji pod nazivom Žene u arhitekturi i on će biti realizovan u saradnji sa Odborom za arhitekturu grada Beča i udruženjem ŽAD.

Ideja programa je prezentacija dosadašnjeg rada, kao i međusobna razmena i saradnja oko budućih aktivnosti na promocijama regionalnog stvaralaštva žena arhitekata.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Bratislav Tošković, FINGRID; Foto: Mika Huisman – Decopic

Stvaralaštvo Bratislava Toškovića na otvaranju

Manifestaciju će 11. maja u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvoriti izložba “Daljina koja spaja” posvećena radu arhitekte Bratislava Toškovića, koji će sa publikom podeliti svoja dostignuća za koja je od Udruženja arhitekata Srbije dobio Veliku nagradu arhitekture za životno delo za 2021. godinu.

„Široki spektar različitih projekata po nameni – komercijalnih, zdravstvenih, proizvodnih, poslovnih, od objekata velike kvadrature do male električne stanice, povezuje Toškovićeva doslednost u istrajavanju najvišim kriterijumima, dokazujući u kontinuitetu vrhunske arhitektonske i graditeljske rezultate“ – navodi se u pozivu.

Široki spektar različitih projekata po nameni  povezuje Toškovićeva doslednost u istrajavanju najvišim kriterijumima.

U izložbenom programu biće otvoreno još pet izložbi. “To Dwell/BEST – Južni Tirol/Beograd” u Galeriji FLU predstaviće arhitektonske susrete troje arhitekata iz Beograda i troje iz Južnog Tirola, koji pripadaju različitim generacijama.

Na ovoj izložbi učestvovaće Aleksandar Stjepanović, AKVS arhitekti, Othmar Barth, Martin Gruber, NAEMAS Architekturkonzepte i SARDO arhitekti iz Beograda.

Izložba “Arhitektura u Španiji u 21. veku: procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonje” u Institutu Servantes predstaviće fotografije ovog autora s fokusom na radove renomiranih španskih arhitekata iz 21. veka.

Španska arhitektura 21. veka biće tema jedne od izložbi; Foto: Rikardo Santonja

Ratni spomenici Jugoslavije u Knez Mihailovoj

Izložba na otvorenom “Arhitektura. Skulptura. Sećanje – Umetnost spomenika Jugoslavije 1941–1945.” (Boštjan Bugarčić, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Jelica Jovanović – Docomomo Srbija) biće predstavljena u Knez Mihailovoj ulici.

U okviru izložbenog programa, biće održana sada već tradicionalna izložba “Ponesi svoj projekat” na kojoj se predstavljaju mladi autori na početku karijere, a ovaj put to je mladi studio za arhitekturu i enterijer koji su osnovale Iva Bekić i Marija BlagojevićSpace Love Studio.

„Sa stambenom arhitekturom u fokusu, vodimo se idejom da je stan mesto koje treba da odiše duhom onoga ko u njemu živi, a arhitekta neko ko ima sposobnost da mogućnosti prilagodi potrebama korisnika“ – govore o svojoj arhitekturi mlade autorke.

Izložba “Nagrada Piranesi” je revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova.

Saradnja BINE i internacionalne platforme LINA biće predstavljena kroz program “Urbane mitologije” inspirisan Atinom, dokumentarni film “Public housing: Belgrade Mode” Rebeke Bratož Gornik, i predstavljanje kolektiva Space for Future.

Revitalizacija Ceraka i Kampus NCR

Poseban segment programa čini DOBAR URBANI ŽIVOT 3/GOOD URBAN LIFE 3 koji se ove godine dešava u Kragujevcu u saradnji sa Filološko-umetničkim fakultetom FILUM iz Kragujevca i Arhitektonskim fakultetom iz Beograda.

„Nakon prvobitno uspešno održanog okruglog stola i prošlogodišnjeg izlaska na ulicu, ove godine radimo zajedno na funkcijama regionalnog identiteta, na pripremanju materijala za izradu Strategije razvoja urbanog područja grada Kragujevca“ – navode organizatori.

U okviru programa predavanja, biće održana “Revitalizacija modernističkih naselja – slučaj Cerak” u kojoj učestvuju Snežana Ristić, Nataša Đurić (ŽAD) Jasmina Đokić (Nova planska praksa), Milenija Marušić i NVO Kulturni Cerak.

Seminar o poslovnom objektu Kampus NCR u bloku 42 na Novom Beogradu koji je projektovao Vladimir Lojanica, pod nazivom Arhitekti/projektanti/praktičari – je serija predavanja za profesionalce posvećene usavršavanju i unapređenju znanja u povezivanju arhitekture i najnovijih tehničko-tehnoloških i inovativnih proizvoda i materijala renomiranih kompanija (u saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije i SITS).

Najavljena su i predavanja biroa mladih arhitekata Space Love Studio i Bratislava Toškovića, kao i predavanje Docomomo Srbija povodom izložbe “Arhitektura, skulptura, sećanje”.

Arhitektura Mihaila Mitrovića; Foto: BINA arhiva

BINA šetnje i izlet u Valjevo

Kao i svake godine značajan deo programa su BINA šetnje: u planu je praćenje traga arhitekture Alekseja Brkića i Mihaila Mitrovića, obilazak Francuske ambasade, Spomenika zahvalnosti Francuskoj i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i tradicionalna šetnja Jevrejskim grobljem.

Izletnike ljubitelje arhitekture ove godine, posle Novog sada, Zrenjanina, Pančeva, Kragujevca i Šapca, BINA vodi u Valjevo.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *