Projekat pod imenom 3M, koji potpisuje dizajnerka Dunja Kovačević iz Srbije
Dešavanja

5 najboljih komada nameštaja Mladih balkanskih dizajnera

Ovih pet projekata će se narednih meseci razvijati do proizvoda, a najuspešniji među njima biće predstavljeni na Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu 2024.

Kao finale prvog kruga specijalnog izdanja takmičenja regionalne platfrome Mladih balkanskih dizajnera (Young Balkan Designers), koje je u septembru ove godine pokrenulo Kulturno udruženje Mikser uz podršku Nunc, proizvođača nameštaja iz Hrvatske, u holu Šumarskog fakulteta u Beogradu u sredu 11. oktobra otvorena je izložba “Mladi balkanski dizajneri: Ovde i sada”.

Kako je saopšteno iz Miksera, na konkurs je pristiglo više od stotinu inovativnih, održivih, fleksibilnih rešenja za prostore u kojima se svetovi stanovanja, rada, igre i interakcije sve više preklapaju i sve dinamičnije menjaju, a međunarodni žiri odabrao je 60 projekata iz 14 zemalja regiona, koji su dobili šansu da sarađuju sa privredom.

Stručni tim kompanije Nunc među izloženim radovima izabrao je pet projekata koje će narednih meseci razvijati do proizvoda i najuspešnije među njima predstaviti na Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu u aprilu 2024. kao deo svog redovnog proizvodnog programa.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Foto: Vanja Piroški

Pet projekata u konkurenciji za Milano

3M – Dunja Kovačević iz Srbije

Projekat 3M Dunje Kovačević iz Srbije

COCOON – Amina Pilav iz Bosne i Hercegovine

Projekat Cocoon Amine Pilav iz Bosne i Hercegovine

FLIP – Berin Spahić iz Bosne i Hercegovine

Projekat Flip Berina Spahića iz Bosne i Hercegovine

KOZLIK – Ekaterina Vagurina iz Rusije

Projekat Kozli Ekaterine Vagurine iz Rusije

PINNA – Dora Vučemilović iz Hrvatske

Projekat Pinna Dore Vučemilović iz Hrvatske

Vaninstitucionalna podrška mladim talentima

Otvaranju su, uz veliki broj mladih talenata, prisustvovali i istaknuti predstavnici struke, ali i privrede i diplomatije koji su imali priliku da vide pun potencijal regionalne kreativne scene.

„Ovaj jedinstven primer saradnje kreativnog, obrazovnog i privrednog sektora u regionu nadomešćuje odsustvo institucionalne podrške mladim talentima za dalje usavršavanje i zapošljavanje u sektoru, ali i istovremeno značajno doprinosi regionalnoj razmeni mladih profesionalaca i njihovoj vidljivosti na međunarodnoj sceni“ – saopšteno je iz udruženja Mikser.

Mladi dizajneri Balkana na okupu; Foto: Vanja Piroški

Zainteresovani su imali priliku da uz stručno vođenje prošetaju arboretumom, prirodnim botaničkim blagom usred Beograda.

U okviru otvaranja izložbe, stotinak zainteresovanih građana imalo je priliku da uz stručno vođenje vanrednog profesora Šumarskog fakulteta Marka Perovića prošeta arboretumom, prirodnim botaničkim blagom usred Beograda.

Njegova vrednost i izuzetan naučni i ekološko-edukativni značaj ogledaju se u očuvanju autohtonih i alohtonih vrsta drveća, funkciji opšteg i specijalnog obrazovanja i kompleksnog naučnoistraživačkog rada.

Izložba otvorena do 18. oktobra

Izložba je otvorena do 18. oktobra 2023. u glavnom holu Šumarskog fakulteta, Ulica Kneza Višeslava 1, Beograd.

Spisak svih 60 projekata koje je odabrao međunarodni stručni žiri možete pogledati ovde.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *