Završene su kule i preostala dva jevanđeliste; Foto: Pixabay
Svetski projekti

Jevanđelisti na okupu: Gaudijevo remek-delo za korak bliže završetku

Dugotrajna i kontroverzna, izgradnja jedne od najpoznatijih bazilika na svetu trebalo bi da bude završena u naredne tri godine, podizanjem kule Isusa Hrista.   

Sagrada Familia, čuvena ali nedovršena znamenitost španskog arhitektonskog velikana Antonija Gaudija (1852–1926) polako ide ka svom finalu. Kako je zvanično saopšteno početkom oktobra, pet od ukupno šest centralnih kula je u potpunosti izgrađeno.

Nakon januara ove godine, kada su završene kule jevanđelista Luke i Marka, sada su i dve dodatne kule posvećene jevanđelistima Mateju i Jovanu ovenčane statuama vajara Havijera Medina-Kampena, čime je obeležen završetak njihove izgradnje.

Fondacija koja nadgleda izgradnju ovog istorijskog objekta, najavila je i specijalnu misu za 12. novembar, kako bi se obeležila inauguracija, što će otpočeti i osvetljavanjem četiri kule tokom cele božićne sezone.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kule jevanđelista Luke i Marka; Foto: Courtesy of Sagrada Familia

Kule jevanđelista među najvišim na svetu

Celokupan Gaudijev dizajn crkve uključuje 18 kula, od kojih je svaka posvećena različitoj biblijskoj ličnosti: uključujući 12 apostola, četvoricu jevanđelista, Devicu Mariju i Isusa.

S obzirom da su kule jevanđelista sada završene, a Bogorodičina kula svečano otvorena u decembru 2022. godine, planirano je da se izgradnja poslednje preostale kule, posvećene Isusu Hristu, završi do 2026. godine.

Svaka od četiri kule koje su posvećene jevanđelistima je krunisana skulpturom koje predstavljaju vola, orla, čoveka i lava i skladu sa biblijskom ikonologijom.

Kule su visoke 135 metara, što će ih činiti trećim najvišim crkvenim kulama na svetu, navodi ArchDaily.

Svaka od 4 kule posvećene jevanđelistima krunisana je jedinstvenom skulpturom; Foto: Sagrada Familia

Izgradnja koja traje preko 140 godina

Ambiciozni projekat Sagrada Familia (srp. Sveta porodica), koji uključuje elemente modernizma, secesije i gotičkog preporoda, gradi se više od 140 godina, ali, iako je u konstantnoj izgradnji, svake godine privlači na milione posetilaca.

Prvi završeni deo strukture, Fasada Rođenja, koja ima i najdirektniji Gaudijev uticaj, dobila je status svetske baštine Uneska, zajedno sa još šest Gaudijevih zgrada u Barseloni.

Sagrada Familia gradi se više od 140 godina; Foto: Pixabay

Planirano je da izgradnja bude gotova do 2026. godine, kako bi se svečano otvorila na stogodišnjicu Gaudijeve smrti.

Izgradnja Sagrada Familije bila je kontroverzna i suočavala se sa znatnim kašnjenjima. Iako je deo Gaudijevih crteža za crkvu nakon njegove smrti 1926. godine bio izgubljen, neki kritičari ističu da su se arhitekte koje su preuzele projekat borile da se pridržavaju Gaudijeve vizije.

Planirano je da izgradnja čuvene crkve bude gotova do 2026. godine, kako bi se svečano otvorila na 100-godišnjicu Gaudijeve smrti. Iste godine, Barselona bi trebalo da bude domaćin kongresa UIA, jer će postati Uneskova svetska prestonica arhitekture.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *