Zgrada visoka 100 metara smeštena je u čikaškom kvartu Fulton Market; Foto: Dave Burk
Svetski projekti

SOM predstavio projekat za „najpametniju zgradu u Čikagu“

Ramovi sa X nosačima skupljaju se kada je vreme hladno a šire se na višim temperaturama, dok  crvena opeka i staklo ukazuju na industrijski karakter okruženja.

Prestižna američka arhitektonska firma Skidmore, Owings & Merrill (SOM) predstavila je dizajn svog novog objekta i opisala ga pritom kao najpametniju zgradu u Čikagu, koja, kako navode, kombinuje „i mozak i snagu“.

Toranj 800 Fulton Market sadrži visokotehnološke sisteme upravljanja zgradom, a može se pohvaliti i karakteristikama održivosti, dok istovremeno unakrsni nosači, koji definišu spoljašnji dizajn, omogućavaju stabilnost koja je objektu potrebna u suočavanju sa oštrim zimama Čikaga.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Toranj u svom najvišem delu dostiže visinu od 100 metara; Foto: Dave Burk

Strukturalno ekspresivna arhitektura

Toranj u svom najvišem delu dostiže visinu od 100 metara, a njegova stepenasta forma je omogućila organizovanje otvorenih terasa koje služe kao neformalni radni prostori tokom toplih dana.

Osim kosih nosača, fasadu definiše i kombinacija crvene opeke i stakla, što ukazuje na industrijski karakter okruženja.

Kako za New Atlas navode autori projekta, zgradu odlikuju spoljni čelični ramovi sa X nosačima, što predstavlja nastavak SOM-ove istorije kreiranja strukturalno ekspresivne arhitekture.

Zgradu odlikuju spoljni čelični ramovi sa unakrsnim nosačima; Foto: Dave Burk

Ramovi su dizajnirani tako da se skupljaju kada je vreme hladno, a šire se na višim temperaturama.

„Konstruisani da izdrže oštre zime i jake vetrove u Čikagu, ramovi su dizajnirani tako da se skupljaju kada je vreme hladno, a šire se na višim temperaturama. Zajedno sa jezgrom od stakla suspendovanim duž severne strane zgrade, ovaj jedinstveni strukturalni sistem omogućava velike, otvorene podne ploče i fleksibilan, osvetljen radni prostor“, kažu u SOM.

Iz firme dalje objašnjavaju da im je primarna ideja bila dizajniranje zgrade koja će odavati utisak kao da je oduvek bila deo istorijskog, industrijskog karaktera kvarta Fulton Market, te se veoma pazilo na izbor materijala, ali i formu. Tako je odabrana graciozna stepenasta forma, koja je u skladu kako sa neposrednim kontekstom objekta, tako i sa horizontom Čikaga.

Graciozna stepenasta forma u skladu je sa neposrednim kontekstom objekta; Foto: Dave Burk

Smanjenje emisije ugljenika za 65 odsto

Ulazna zona u 800 Fulton Market je izvedena u formi velikog predvorja trostruke spratne visine u kom je organizovano upečatljivo konzolno stepenište i mezanin zamišljen kao neformalni radni prostor.

Veći deo ove zgrade od 19 spratova ispunjen je kancelarijskim prostorima, mada je planirano i organizovanje maloprodajnih prostora, konferencijskih sala, fitnes centra i salona.

Projekat je dobio LEED platinasti sertifikat zelene gradnje za energetski efikasan dizajn, a iz SOM-a ističu da je dizajnom predviđeno smanjenje emisije ugljenika za 65% u poređenju sa prosečnom komercijalnom zgradom.

Ulazna zona je izvedena u formi velikog predvorja trostruke spratne visine; Foto: Dave Burk

Smanjena upotreba vode

Osim toga, sistem upravljanja zgradom je organizovan tako da po potrebi svež vazduh cirkuliše kroz toranj, smanjujući tako troškove hlađenja i pomažući prirodnu ventilaciju, što je nakon pandemije Kovida-19 sve potrebnije u kancelarijskim prostorima.

Ostali dodaci objekta koji su usmereni na zdravlje uključuju liftove koji funkcionišu bez potrebe za fizičkim dodirom, kao i sistemi za praćenje u realnom vremenu koji su instalirani kako bi se poštovale sve potrebne smernice o socijalnom distanciranju.

Na samom vrhu zgrade je organizovan delimično ozelenjeni krov, a upotreba vode je smanjena gde god je to bilo moguće.

Na krovu zgrade nalazi se delimično ozelenjen krov; Foto: Dave Burk

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *