Simbol grada je Chicago Municipal Device
Arhitektura

Ovaj terminal s drvenim krovom oblika je ušća reke Čikago

Konkurs za najbolji dizajn novog terminala čikaškog aerodroma O’Hare nedavno je završeno i pobedu  je odneo tim Studio ORD, predvođen arhitekticom Jeanne Gang.

Pobednički tim međunarodnog konkursa imao je bolji projekat i od nekih slavnih imena poput Santjaga Kalatrave ili Normana Fostera. Novi terminal, najprometnijeg aerodroma u zemlji, trebalo bi da zameni postojeći Terminal 2, a s površinom od gotovo 205 hiljada kvadratnih metara biće duplo veći.

Pogledajte kako će izgledati aerodrom:

Novi živopisni terminala Y forme oponaša grafički prikaz ušća reke Čikago.

Novi živopisni objekat terminala Y forme, koji ima krovni pokrivač izveden od drveta, svojim izgledom oponaša Chicago Municipal Device, simbol grada kojeg čini grafički prikaz ušća reke Čikago.

Zvezda na zastavi

Još jedan element dizajna je vođen simbolikom grada. Centralni okulus terminala izveden je u zvezdastoj formi, aludirajući na geometriju zvezde na zastavi Čikaga.

Rezidencijalni arhitekta

„Kao stanovnik Čikaga veoma mi je jasna važnost O’Hare aerodroma za identitet našeg grada i čast mi je što je moj rodni grad omogućio upravo mom timu da realizuje dizajn koji može da prikaže jedinstvenu kulturu, tradiciju i različitost Čikaga.“ – rekla je arhitektica Jeanne Gang.

Konkursna komisija će izabrati i drugoplasiranog, koji će dizajnirati nekoliko prostora zapadno od Terminala 1. Ukoliko sve bude išlo prema planu, radovi na O’Hare aerodromu trebalo bi da počnu 2023. i da se završe 2028. godine.

Pored vodeće firme Studio Gang, ostali članovi pobedničkog tima su STL Architects, Solomon Cordwell Buenz, Corgan Associates i Milhouse Engineering and Construction.

Rendering, video: Chicago Department of Aviation, Studio Gang, via Curbed Chicago

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *