Foto: looking4.com
Arhitektura

10 najinteresantnijih garaža na svetu

Obzirom na trenutnu nestašicu zelenila i parking mesta u našim gradovima, teško je poverovati da u inostranstvu postoje javni parkinzi koji izgledaju kao prava arhitektonska remek-dela. 

No, samo je potrebno da zavirite na sajt posvećen aerodromskim parkinzima Looking4.com koji je nedavno izbacio godišnju listu Najboljih svetskih garaža i da se potpuno oduševite ovim nesvakidašnjim projektima. Glasanje za najbolju garažu je i dalje otvoreno.

Sada vam predstavljamo neke od najvećih favorita sa liste.

 

1. Airport Kinetic Parking (Brizbejn, Australija)

Foto: looking4.com

Fasada ovog osmospratnog objekta napravljena je od 118.000 aluminijumskih panela koji se pomeraju po naletu vetra i tako omogućuju prirodnu ventilaciju. Garažu je projektovao američki vajar Ned Kahn.

 

2. Vicotoria Gate Multi Storey (Lids, Velika Britanija)

Foto: looking4.com

Parking je naslonjen na čuveni šoping centar u Lidsu. Fasada je obložena uvijenim aluminijumskim pločama koje stvaraju dijagridni obrazac, dok se na njegovoj površini odigrava zanimljiva igra senki.

 

3. Garagenatelier Car Park (Herdern, Švajcarska)

Foto: looking4.com

Ovde se ipak radi o ekskluzivnom parkingu za samo osam automobila. Ulogu malih garaža igraju upadljive betonske kocke koje su ugrađene u brežuljak, dok samo jedna strana „viri“ napolje i pruža odličan pogled na okolinu. Projekat potpisuje švajcarski studio Peter Kunz Architects.

 

4. Cliniques Universitaires Saint Luc (Belgija)

Foto: Lieven Van Landschoot
Foto: Lieven Van Landschoot
Foto: Lieven Van Landschoot
Foto: Lieven Van Landschoot

Neobična garaža sa 985 mesta većim delom je napravljena od prirodnih materijala, jer su njeni korisnici obično posetioci i pacijenti obližnje bolnice. Zahvaljujući impresivnoj drvenoj fasadi, prirodno svetlo i ventilacija dopiru čak i do najnižih spratova.

 

5. AZ Sint-Lucas Car Park (Gent, Belgija)

Foto: Dennis de Smet

Dizajn ogromnog parkinga osmislio je lokalni biro Abscis Architecten. AZ Sint Lucas garaža se prostire na dve zgrade od kojih je svaka obložena belim metalnim balustradama sa hiljadama malih geometrijskih perforacija. Bogato zelenilo smešteno na različitim nivoima učinilo je ovaj prostor još lepšim.

 

6. Quick Parking Morelli (Napulj, Italija)

Foto: gruppomade.com

Osim toga što mu je enterijer savršeno uređen, ovaj parking smešten u staroj napuljskoj pećini, tačno ispod najužeg centra grada je atrakcija sama za sebe. U sklopu pećine nalazi se i ogromni tunel koji spaja dva različita dela grada. Do same garaže se dolazi kroz tri manja tunela i prostire se na ukupno sedam nivoa.

 

7. Sinking Ship Multi Storey (Sijetl, SAD)

Foto: Looking4.com

Garaža je dobila ime po nesvakidašnjem obliku koji podseća na pramac broda koji tone. Jedan je od najzanimljivijih arhitektonskih projekata koji su u ovom gradu nikli tokom šezdesetih.

 

8. RAI Convention Centre (Amsterdam, Holandija)

Foto: Jannes Linder

U ovom objektu može da se smesti 1.000 automobila, a pored parkinga, tu se nalazi i velika konferencijska sala sa galerijom, tako da RAI centar zaista predstavlja multifunkcionalni obekat. Njegove ivice obložene su metalnom ogradom s ugrađenim LED svetlima plave boje zbog kojih je zgrada noću posebno upadljiva.

 

9. Al Jahra Court (Kuvajt)

Foto: looking4.com

Ovaj projekat nosi titulu Najvećeg automatskog parkinga u Ginisovoj knjizi rekorda, s obzirom na to da može da prihvati 2.314 automobila. No, zahvaljujući mehaničkim opcijama, on zauzima tri puta manju površinu nego klasični parkinzi sličnog kapaciteta. Kada dođete na ovaj parking po svoj auto, u proseku čekate 177 sekundi da on „doputuje“. Projekat potpisuje kompanija Robotic Parking Systems Inc.

 

10. 2KM3 at Saint Gervais (Mont Blanc, Francuska)

Foto: Jean Yves Raffort

Podzemna garaža 2KM3 je posvećena street artu, a njeno ime odnosi se na 2.000 kvadrata koje su savremeni umetnici iz raznih zemalja ukrasili svojim delima.

 

Inspiracija: ArchDaily

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *