Nova struktura pored stare – proširuje se New Museum u Njujorku; Rendering: OMA
Svetski projekti

Kako projektovati pored čuvene zgrade? Bez kompromisa!

Čuveni New Museum u Njujorku uskoro će se proširiti na još jednu zgradu i to po projektu slavnog arhitektonskog biroa OMA.

Njujorški New Museum je dobro poznati gradski muzej čija je zgrada prepoznatljiva po jedrenjaku u punoj veličini koji je okačen o belu fasadu. Međutim, pošto postojeći muzejski prostor nije dovoljan za nove projekte, pala je odluka da se muzej proširi i to tako što će se graditi nova zgrada odmah do postojeće. Postavilo se pitanje da li se angažuje isti biro koji je projektovao i prvu zgradu ili da se napravi hrabra odluka i ponudi projektovanje drugom birou. Pogodite koja je odluka donesena!

Nova sedmospratna zgrada koju projektuje renomirani OMA, u saradnji sa Cooperom Robertsonom, gradiće se odmah do postojećeg objekta kojeg je projektovao ništa manje renomirani japanski biro SANAA. Zgrada će se  prostirati na 5.500 kvadratnih metara, gde će tri sprata biti galerijska, dok će ostali prostori biti organizovani za održavanje mnogobrojnih obrazovnih programa, ali će se omogućiti i povećanje prostora za postojeće javne sadržaje. Nova struktura je projektovana tako da poštuje integritet postojećeg objekta, dok istovremeno ističe i svoj lični identitet.

Postojeće stanje; Foto: Dean Kaufman 

Nova struktura je projektovana tako da poštuje integritet postojećeg objekta, dok istovremeno ističe i svoj lični identitet.

Predstavljeni objekat će dopuniti postojeći, koji je izgrađen pre 12 godina, kako bi se obezbedio dodatni prostor za programske sadržaje.

Kako bi se poboljšala efikasnost muzeja, kako prostorno tako i finansijski, novi objekat će imati bolju vertikalnu cirkulaciju zahvaljujući atrijumskom stepeništu, ali i lepši pogled na okruženje iz unutrašnjosti.

Novi i stari objekat će svakako raditi kako prostorno, tako i programski, u tandemu. Nova zgrada će u horizontalnom pravcu proširiti postojeće izložbene prostore, a vertikalna cirkulacija će biti vizuelno naglašena kroz transparentnu fasadu.

Lamelirano staklo na fasadi

Koristeći lamelirano staklo u kombinaciji sa metalnom mrežom, fasada novog objekta će se adekvatno uklopiti sa fasadom postojećeg muzeja, praktično je dopunjujući i nudeći posmatračima sa ulice veću transparentnost enterijera. Novi objekat će na taj način komunicirati sa javnošću, pozivajući je u svoju unutrašnjost.

Stara i nova zgrada (desno)

Nije objavljeno kada će krenuti izgradnja drugog objekta New Museuma, ali će biti interesantno ispratiti kako će ova dva objekta funkcionisati zajedno.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *