Izdvojeno, Svetski projekti

Kuća koja se svojom arhitekturom bori protiv ulične buke

Nagnuta fasada odaje utisak kao da se kuća sama odaljila od buke koja dolazi s ulice.

Studio Dias Architecture dobio je zanimljiv zadatak da isprojektuje kuću na Kipru u kojoj mir ne sme biti narušen bukom koja dolazi s najprometnije ulice u Nikoziji. Stoga su osmislili kuću koja deluje kao da se sama naginje dalje od buke, međutim, ono što zaista štiti kuću od zvučnog zagađenja jeste ulični severozapani zid s veoma malo otvora.

nagnuta-kuca-zvucna-izolacija-02

Nasuprot malim otvorima na severozapadnoj stani kuće, s druge strane situacija je potpuno dručija. Kuća se pruža prema eksterijeru putem velikih staklenih površina koje prekriva velika konzolna drvena konstrukcija obezbeđujući preko potrebni hlad, piše Freshome.

nagnuta-kuca-zvucna-izolacija-03

Taman kada se kuća završila, buka je počela da dolazi s neočekivane strane – od komšijskog gradilišta. Ali to će (valjda) brzo proći…

nagnuta-kuca-zvucna-izolacija-04

Kuća je zvučno izolovana i mineralnom vunom tako da je projektni zadatak ispunjen.

nagnuta-kuca-zvucna-izolacija-07

Što se tiče samog enterijera, on je urađen veoma moderno. Kuća je urađena na dva nivoa: na prvom je dnevni boravak a kuhinjom i trpezarijom dok je na spratu smešten spavaći blok. Dnevna soba se prostire na dva nivoa što deluje veoma efektno.

nagnuta-kuca-zvucna-izolacija-09

Spratovi su spojeni prozračnim drvenim stepenicama sa staklenom ogradom u cilju što boljeg proboja sunčeve svetlosti u unutrašnjost kuće.

nagnuta-kuca-zvucna-izolacija-08 nagnuta-kuca-zvucna-izolacija-10 nagnuta-kuca-zvucna-izolacija-11 nagnuta-kuca-zvucna-izolacija-12 nagnuta-kuca-zvucna-izolacija-13nagnuta-kuca-zvucna-izolacija-05 nagnuta-kuca-zvucna-izolacija-06

Foto: Creative Photo Room

Pročitajte kako zvučno izolovati unutrašnji zid.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *