The Red House u engleskoj grofoviji Dorset; Foto: Will Pryce
Svetski projekti

Obična, a nekonvencionalna: Ovo je RIBA kuća godine za 2022.

Razigrana ekscentričnost kuće iskače van šablona, ali to je dosledno potkrepljeno izvanrednom veštinom izrade i pažnjom na detalje.

Crvena kuća (eng. The Red House) u jugozapadnoj Engleskoj, realizovana 2020. prema projektu londonskog studija David Kohn Architects, proglašena je RIBA kućom godine za 2022.

Smešten u ruralnom Dorsetu, dvospratni porodični dom odlikuje se razigranom ali suzdržanom spoljašnjošću, koja suprotstavlja šablon od crvene opeke sa jarko zelenim detaljima.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Spoljašnjost suprotstavlja šablon od crvene opeke sa jarko zelenim detaljima; Foto: Will Pryce

Kuća se uprostavlja našim očekivanjima objekta u lepom okruženju.

Da podsetimo, nagradu za kuću godine svake godine dodeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata (RIBA) najboljoj novoj britanskoj kući.

Crvenu kuću David Kohn Architectsa žiri je odabrao za pobednika za 2022. godinu kao priznanje za način na koji se „suprostavlja našim očekivanjima kuće u prelepom okruženju“.

„Obična, ali nekonvencionalna, ekstravagantna iako utilitarna, Crvena kuća se suprotstavlja našim očekivanjima od kuće u prelepom okruženju koje nikada ne želi da se uklopi na ovaj ili onaj način“, rekao je predsednik žirija i arhitekta Taro Tsuruta.

„Estetička i održiva zgrada sa funkcionalnošću koja je otporna na budućnost, oslanja se na arhitektonske reference od [Vilijama] Morisa do [Džejmsa] Stirlinga – uz mnogo iznenađenja koja su pohvalili svi članovi žirija“ – dodao je on.

Eksterijer Crvene kuće firme David Kohn Architects; Foto: Will Pryce

Dizajnirana da izdrži i dobro stari

Stvorena za jedan par i njihovu malu ćerku, dvospratna Crvena kuća trebalo je da bude ekscentrična interpretacija tradicionalnog britanskog stanovanja.

U intervjuu za Dezeen ranije ove godine, arhitekta Dejvid Kon rekao je da dom „deluje kao obična kuća, ali je izgrađen od materijala i konstruktivnog sklopa tako da izdrži i dobro stari“.

Crvena kuća trebalo je da bude ekscentrična interpretacija tradicionalnog britanskog stanovanja; Foto: Will Pryce

Razigrana ekscentričnost dosledno potkrepljena izvanrednom veštinom izrade i pažnjom na detalje.

Razigrana ekscentričnost kuće, uključujući velike nadstrešnice, šablone od crvene opeke i kontrastne smele zelene detalje, iskače van šablona – ali to je dosledno potkrepljeno izvanrednom veštinom izrade i pažnjom na detalje.

Prizemlje otvorenog plana stvara laganu, prozračnu atmosferu. Različite „sobe“ se formiraju tako što se zidovi pomeraju i izjednačavaju – nudeći samo pogled na različita područja, a ne pun pogled po dužini kuće.

Ovo pruža praktičnu i pristupačnu lakoću života otvorenog plana, uz udobnost zatvorenih prostora, piše portal Architecture.com.

Prizemlje otvorenog plana stvara laganu, prozračnu atmosferu; Foto: Will Pryce

Kuća otporna na budućnost

Stepenište je centralna karakteristika kuće – raskošan, skulpturalni dizajn koji se penje do prvog sprata i spušta se kroz izbočeni prozor u erkeru.

Unutrašnjost je dizajnirana da bude otporna na budućnost, što znači da je prilagođena budućim potrebama pristupačnosti, ne oslanjajući se na trenutne potrebe ili stil kuće.

Ove mere pristupačnosti uključuju prisustvo lifta, zaobljene uglove na ugrađenom nameštaju i rukohvate na ormarima.

Vlasnici su želeli dom koji bi se mogao prilagoditi budućim potrebama pristupačnosti; Foto: Will Pryce

Biodiverzitet je utkan u dizajn, te krov od škriljca diskretno predstavlja dom za lokalnu populaciju slepih miševa.

Kuća ima debele zidove i široke nadstrešnice, koje služe za zaštitu fasade od elemenata i minimiziranje pregrevanja tokom letnjih meseci – što su ključni faktori kako se klima progresivno menja.

Beton je ostavljen izložen kako bi se maksimizirala termička stabilnost u unutrašnjosti, a betonski temelji su zamenjeni čeličnim šipovima, smanjujući CO2 otisak.

Biodiverzitet je utkan u dizajn, te krov od škriljca diskretno predstavlja dom za lokalnu populaciju slepih miševa. Dalja mesta za gnežđenje takođe su ugrađena u zidove i nadstrešnice kako bi se ohrabrila lokalna fauna.

Kuća je postala i novi dom slepih miševa u okolini; Foto: Will Pryce

Grafički prilozi

Situacija
Situacija
Osnove
Osnove

Foto-galerija

The Red House u engleskoj grofoviji Dorset; Foto: Will Pryce
The Red House u engleskoj grofoviji Dorset; Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Foto: Will Pryce
Vlasnici su želeli dom koji bi se mogao prilagoditi budućim potrebama pristupačnosti; Foto: Will Pryce
Vlasnici su želeli dom koji bi se mogao prilagoditi budućim potrebama pristupačnosti; Foto: Will Pryce

 

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    auuu užasa

Ostavite odgovor

Obavezna polja *