Kuća K2 u Kosančićevoj ulici u Nišu; Foto: Relja Ivanić
Domaći projekti, Izdvojeno, Kuća godine 2022

Kuća K2 u Nišu skrivena od pogleda i izolovana od ulične buke

Objekat čiste kubične forme i minimalističkih fasadnih ravni potpuno je otvoren ka jugu i unutrašnjem dvorištu gde je formiran poseban mikroambijent.

U centralnoj gradskoj zoni Niša, na maloj pravougaonoj parceli od 188 m2 u Kosančićevoj ulici, smeštena je porodična kuća K2, koju potpisuju arhitekti iz lokalnog KontraStudija.

Zadatak koji se našao pred njima je bio isprojektovati porodični objekat čija forma i funkcija odražavaju ubrzani stil života mladih poslovnih ljudi i uklopiti ga u postojeću urbanu matricu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kontekst je zahtevao savremeniji pristup rešavanju krovnih ravni; Foto: Relja Ivanić

Jedno rešenje za sve ključne izazove

Analizom šireg konteksta lokacije, uočene su ambijentalne i arhitektonske karakteristike okruženja u vidu skromnih objekata male spratnosti, sa zapuštenim fasadama i skrivenim privatnim dvorištima, ali i potreba za savremenijim pristupom rešavanju krovnih ravni.

Ključni izazovi ovde su bili urbanistički uslovi, potreba klijenta za privatnošću i energetska efikasnost. Prilično skladno, sva tri su rešena linijskom postavkom pune ulične fasadne mase i otvaranjem objekta ka jugu i unutrašnjem dvorištu, objašnjavaju za Gradnju iz KontraStudija.

Objekat se otvara ka jugu i unutrašnjem dvorištu; Foto: Relja Ivanić

Arhitektonskim rešenjem težilo se zatvaranju objekta prema ulici i funkcionalnom otvaranju prema dvorištu južne orijentacije.

Kuća čiste kubične forme i minimalističkih fasadnih ravni rezultat je klijentove želje da se izoluje od gradske ulične buke i potrebe za privatnim otvorenim prostorom.

„Arhitektonskim rešenjem težilo se zatvaranju objekta prema ulici i funkcionalnom otvaranju prema dvorištu južne orijentacije“ – objašnjavaju za naš portal niški arhitekti.

Da bi se održao kontinuitet uličnog niza i da bi se ispoštovao uslov lokacije da objekat bude pozicioniran kao objekat u nizu, vešto se pribeglo dekorativnom produžavanju zidne mase prizemlja do susedne granice parcele, čime je naglašena likovna celovitost ulične fasade.

Ulaz uklopljen u formu i materijalizaciju

Postavkom objekta na parcelu suprotno od očekivane orijentacije ka ulici, formira se poseban mikroambijent, gde malo skriveno dvorište dobija na značaju i postaje funkcionalni deo prizemlja.

„U skladu sa minimalističkim pristupom rešavanja fasade ka ulici i ulaz u objekat je uklopljen u formu i materijalizaciju objekta“ – rekli su za Gradnju iz studija.

Izolacija ravnog krova je PIR debljine 15 cm; Foto: Relja Ivanić

Puna ulična fasadna masa olakšana je uvlačenjem u zoni sprata, koje osim funkcionalne uloge lođe ima i estetski zadatak.

Portal od sigurnosnog stakla, postavljen u ravni sa fasadom na regulacionoj liniji, povezuje i uvodi korisnike i goste u vetrobranski prostor, dodaju niški arhitekti.

Puna ulična fasadna masa olakšana je uvlačenjem u zoni sprata, koje osim funkcionalne uloge lođe ima i estetski zadatak da uspostavi ravnotežu u igri punog i praznog.

Otvorene površine južne fasade rešene su izbacivanjem betonskih erkera, čime su formirane lođe sa elegantnom staklenom ogradom, koje u kombinaciji sa fasadnim oblogama od kompozitnih panela u crnoj boji i dezenu drveta prave kontrast beloj monolitnoj fasadi.

Dobijene jasne prostorne celine

Kako bi klijentu omogućili veći komfor i ekskluzivnost stanovanja, objekat je obogaćen krovnom terasom rešenom u kaskadi ravnog krova, koja je prožeta zelenilom i upotpunjena pergolom od čeličnih kutijastih profila sa fiksnim brisolejima u dezenu drveta.

Asertivnim integrisanjem uređenog krovnog prostora u scenografiju izgrađenog bloka, kompenzovan je nedostatak privatnog dvorišnog prostora i formirana je podloga za dalji višeslojni razvoj ove urbane celine, objašnjavaju autori.

„Funkcija objekta je koncipirana kao jedna stambena jedinica kroz tri etaže sa organizacijom sadržaja po vertikali, te su dobijene jasne prostorne celine“ – dodaju iz KontraStudija.

Osnova prizemlja

Parkiranje je rešeno garažnim boksom u sklopu objekta i dopunskim otvorenim parking mestom na parceli.

Dnevna soba sa trpezarijom i kuhinjom, perionica i jedno od kupatila smešteni su u prizemlju, dok su na prvom spratu spavaće sobe, garderoba, radna soba i drugo kupatilo.

U podrumu su pozicionirane tehničke prostorije i dopunski sadržaji, kao što su teretana, sauna, tursko kupatilo i vinski podrum, a u funkciji krovne terase na poslednjoj etaži nalaze se toalet, mini dnevni boravak i kuhinja.

Parkiranje je rešeno garažnim boksom u sklopu objekta i dopunskim otvorenim parking mestom na parceli, objasnili su projektanti za Gradnju.

Značajna energetska efikasnost

Zahvaljujući dobro urađenom termičkom omotaču i primenom drvo-aluminijum stolarije sa trostrukim staklom na svim spoljnim otvorima, postignuta je značajna energetska efikasnost objekta.

Spoljašnji zidovi su od energetskog bloka sa termoizolacijom debljine 15 cm u sistemu kontaktne fasade, dok su unutrašnji zidovi od bloka sa poboljšanim akustičnim svojstvima.

Podovi su plivajući, sa slojem stiropora za poboljšanje akustike i završnom oblogom prema nameni prostorije, od hrastovog parketa i keramičkih pločica. Izolacija ravnog krova je PIR debljine 15 cm.

Objekat ima površinu od 360 kvadratnih metara; Foto: Relja Ivanić

Na krovu su postavljeni solarni kolektori za zagrevanje sanitarne vode u centralnom bojleru.

Kako objašnjavaju naši sagovornici, grejanje i hlađenje objekta je rešeno toplotnom pumpom u kombinaciji sa unutrašnjim parapetnim i plafonskim jedinicama.

Na krovu su postavljeni solarni kolektori za zagrevanje sanitarne vode u centralnom bojleru, navode na kraju za portal Gradnja arhitekti iz KontraStudija.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova 1. sprata
Osnova 1. sprata
Osnova 2. sprata
Osnova 2. sprata
Fasada ka ulici
Fasada ka ulici

Foto-galerija

Kuća K2 u Kosančićevoj ulici u Nišu; Foto: Relja Ivanić
Kuća K2 u Kosančićevoj ulici u Nišu; Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Vizuelizacija: A+
Vizuelizacija: A+
Vizuelizacija: A+
Vizuelizacija: A+
Faktografija
naziv objekta:

Porodična kuća K2

lokacija:

Ulica Kosančićeva br. 2, Niš

investitor:

privatno lice

autor projekta:

KontraStudio

projektanti:

Zoran Nikolić d.i.a., Miroljub Stanković d.i.a., Neda Paunović m.i.a.

saradnica:

Tijana Trajkov m.i.a.

godina projektovanja:

2019.

godina izgradnje:

2020.

površina:

360 m2

spratnost:

Po+P+2

fotografija:

Relja Ivanić

vizuelizacija:

A+ studio

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

4 komentara

  1. miki

    auuu j totalni promašaj… razočaran sam

  2. Dipl.ing.arh.Dragan Mihajlovic

    Izvanredni projektanti.Po nacinu projektovanja su postali prepoznatljivi.Sve cestitke od starijeg kolege.

  3. Građ. teh. visokogradnje Anđela Mitić

    Funkcionalno i lepo!

Оставите одговор

Obavezna polja *