Muzej staklarstva u Paraćinu; Vizuelizacija: Filip Jocić, dia
Domaći projekti

Oživljavanje starog plamena: Ovako će izgledati Muzej staklarstva u Paraćinu

Na ruševinama prodajnog i magacinskog prostora udareni su temelji novog identiteta koji se inspiriše nasleđem i poštuje ga, ali i hrabro iskače iz okvira.

Tradicija proizvodnje duvanog stakla vezuje se za Paraćin već više od jednog veka. “Srpska fabrika stakla” nastaje na temeljima stradale fabrike štofa, a po uzoru na sisteme i način proizvodnje stakla u Češkoj.

Tokom svog veka postojanja industrija je negovala različite staklarske tehnike, a postaje poznata kao jedina jugoslovenska staklara koja je proizvodila predmete od kristalnog stakla u boji.

Stoga je bilo i logično da baš ovaj grad u Srednjem Pomoravlju dobije jedinstvenu instituciju koja će čuvati istoriju našeg staklarstva, a mi ćemo se u redovima koji slede pozabaviti njenim arhitektonskim oblikovanjem.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Postojeći prodajni i magacinski prostor biće rekonstruisan; Vizuelizacija: Filip Jocić, dia

Revitalizacija industrijskog nasleđa

Kako saznajemo od autora projekta, arhitekata Dejana Ilića i Teodore Ćirić iz lokalnog Projektnog biroa Domus, postojeći prodajni i magacinski prostor Srpske fabrike stakla rekonstruiše se u muzej zadržavajući postojeće gabarite objekta, po projektnom zadatku i lokacijskim uslovima.

„Projektovano stanje sadrži nekoliko funkcionalnih celina, međusobno povezanih horizontalnim komunikacijama“ – kažu za portal Gradnja iz paraćinskog biroa.

Postojeće stanje – eksterijer

Uvođenje ravnog krova ostavlja mogućnost obavijanja objekta fasadom u jarkim bojama.

Revitalizacija podrazumeva rušenje i rekonstrukciju u cilju ostvarenja većeg izložbenog prostora, ulaznog foajea, kancelarijskog bloka, adekvatnog servisnog i radnog prostora.

Uklanjanjem postojećeg dvovodnog krova, kao i podizanjem kote plafona, ostvaruje se veći volumen unutar objekta.

„Uvođenje ravnog krova ostavlja mogućnost obavijanja objekta fasadom u jarkim bojama i ne remeti njenu dominantnost u vizurama“ – kažu iz Domusa.

Konceptualni kolaž

Opna u bojama plamena

Kako objašnjavaju autori, uslovi i ograničenja projektnog zadatka iznedrili su rešenje fasade u vidu staklene opne sa metalnom “čipkom”.

„Motiv za aluminijumske profile referenca je na formu koja se dobija pri duvanju stakla, dok su boje stakla tonovi koji se pojavljuju u tom procesu, od narandžaste do crvene. Trodimenzionalni efekat na fasadi posledica je te višeslojnosti“ – navode arhitekte.

Motiv za novi dizajn fasade oslanja se upravo na tradiciju staklarstva u Paraćinu, stare zanate koji izumiru.

Motiv za novi dizajn fasade oslanja upravo na pomenutu tradiciju staklarstva u Paraćinu, stare zanate koji izumiru.

„Nasleđe prethodnih generacija čuva se i unutar izložbenog prostora u vidu staklenog murala u bojama topljenog stakla“ – kažu naši sagovornici..

Detalj na fasadi; Vizuelizacija: Filip Jocić, dia

Držači za keramičke obloge su plastificirani u tonu stakla koje nose, različiti za svako polje.

Ventilisana fasade od stakla radi se po sistemu “Alumil M7000”. Potkonstrukcija se sastoji od vertikalnih aluminijumskih profila ALPRO F-39 koji su fiksirani sistemskim aluminijumskim kotvama dužine 210 mm.

Staklena polja se fiksiraju držačima za keramičke obloge ALPRO DKP-1912. Držači su plastificirani u tonu stakla koje nose, različiti za svako polje.

Detalj staklene fasade

Dekorativni elementi preko staklene obloge

Obloga je predviđena od staklenih pampleks panela 5.5.2 kaljenih i lameliranih „EVOLAM“ filmom bojenim po RAL karti.

„Preko staklene obloge predviđeni su dekorativni elementi – fasadni motivi od cevastih aluminijumskih profila prečnika 20 mm koji se fiksiraju kroz ‘zazore’ na mestima spajanja stakla“ – navode iz Domusa.

Fasadni motivi su plastificirani u tonu RAL 7022, mat završna obrada.

Obloga je predviđena od staklenih pampleks panela; Vizuelizacija: Filip Jocić, dia

Pionirska intervencija i mogući “Bilbao efekat”

Kako naglašavaju autori, pozicioniranje kulturnih sadržaja na periferiji grada, revitalizacija propale industrije, oživljavanje gradova ili njegovih nereprezentativnih delova u struci nije novost.

„Odatle i aludiranje na mogućnost postizanja popularnog ‘Bilbao efekta’, nastalog iz genijalne promišljenosti ili ipak slučajne veze arhitektonske zvezde i velikog imena na umirućoj lokaciji u pravo vreme“ – kažu iz Domusa.

Objekat je projektom dobio potpuno novi identitet; Vizuelizacija: Filip Jocić, dia

Lokacija bez identiteta omogućila je da izraz postane slobodniji i započne temeljenje novog identiteta.

Međutim, kako dodaju, izmeštanje kulturne ustanove, poput ovog muzeja, u nedefinisani prostor malog grada u centralnoj Srbiji omogućuje da ga ona sama definiše i utemelji se kao novi prostorni reper.

„Lokacija bez identiteta omogućila je da izraz postane slobodniji i započne temeljenje novog identiteta koji se inspiriše i poštuje nasleđe, ali istovremeno hrabrije iskače iz okvira“ – ističu paraćinske arhitekte.

Izrada spoljnog omotača predviđena je u drugoj fazi; Vizuelizacija: Filip Jocić, dia

Proces izgradnje u fazama

Projektovanje objekta, kao i njegovu izgradnju, zbog nedostatka sredstava, karakteriše fazno finansiranje od strane Ministarstva kulture i Opštine Paraćin. U prvoj fazi je izvršena rekonstrukcija krova i zapadnog dela objekta.

„Trenutno je u toku priprema druge faze u kojoj će se izraditi spoljni omotač, dok će trećom fazom, nakon definisanja stalne postavke biti obuhvaćena izrada instalacija i enterijera“ – navode na kraju za naš portal autori projekta.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Konceptualni kolaž
Konceptualni kolaž
Detalj staklene fasade
Detalj staklene fasade
Formiranje šare
Formiranje šare

3D vizuelizacija

Vizuelizacija: Filip Jocić, dia
Vizuelizacija: Filip Jocić, dia
Vizuelizacija: Filip Jocić, dia
Vizuelizacija: Filip Jocić, dia
Vizuelizacija: Filip Jocić, dia
Vizuelizacija: Filip Jocić, dia
Muzej staklarstva u Paraćinu; Vizuelizacija: Filip Jocić, dia
Muzej staklarstva u Paraćinu; Vizuelizacija: Filip Jocić, dia
Vizuelizacija: Filip Jocić, dia
Vizuelizacija: Filip Jocić, dia
Vizuelizacija: Filip Jocić, dia
Vizuelizacija: Filip Jocić, dia
Vizuelizacija: Filip Jocić, dia
Vizuelizacija: Filip Jocić, dia
Vizuelizacija: Filip Jocić, dia
Vizuelizacija: Filip Jocić, dia

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Pera ložač

    Pa imate li meru, dokle više ta birokratsko partijska radna mesta. Oguliste narod, napravite neku proizvodnju zdrav novac da bude.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *