Foto: Google Earth
Urbanizam

Nova era urbanizacije: Novosadskim Telepom dominiraće neboderi

Područje od 19 hektara posedovaće oko 325.000 kvadrata prostora različite namene, sa preko 2.000 stanova i 5.500 stanovnika.

Uprkos recesiji i visokoj stopi inflacije poslednjih meseci, koji su zahvatili ne samo Srbiju nego i čitav Evropski kontinent, novi planovi iz sektora građevinske industrije ne jenjavaju. Još jedan plan generalne regulacije preoblikovaće urbani pejzaž Novog Sada neboderima i stambeno-poslovnim kompleksima.

Radi se o lokalitetu južno od Futoškog puta, jedne od najprometnijih novosadskih saobraćajnica. Ovaj tranzitni pravac predstavlja granicu gradskih četvrti Novog naselja i Telepa, granicu između urbanih stambenih blokova i gusto izgrađenih porodičnih kuća. Budući plan ima za cilj da izmeni taj kontrast.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Plan saobraćaja, regulacije i nivelacije sa režimima izgradnje i elementima parcelacije Model (1)

Područje podeljeno na tri celine

Planom generalne regulacije, koji je moguće pogledati na sajtu JP Urbanizam do 29. jula tekuće godine, celokupno područje podeljeno je na tri celine.

Prostorna celina jedan obuhvata deonicu Futoškog puta od ulice Bogdana Šuputa do ulice Kiš Ernea. Svojom površinom u prvi plan ističu se lokaliteti fabrike Novitet i AMB grafike.

Na tim prostorima moguće je formiranje opšte-gradskih centara spratnosti prizemlje sa osam, odnosno devet spratova, ali i sa mogućim visinskim reperima do osamnaest spratova.

U okviru budućih kompleksa planirani su ozelenjeni trgovi, dok su podzemne etaže planirane u vidu garaža.

Prostor ograničen Ilirskom ulicom i ulicom Kiš Ernea rezervisan je uglavnom za četvorospratnice.

I Vršačka ulica će doživeti svoju transformaciju, te se u budućnosti može očekivati još stambenih zgrada različite spratnosti. Na ovim prostorima moguće će biti realizovati preko 130.000 kvadrata sa oko 930 stanova.

Prostor između ulica Koste Abraševića i Ilirske takođe je namenjen osmospratnicama, a na skoro 33.000 kvadrata biće moguće realizovati nešto više od 300 stanova.

Kako plan nalaže, za navedena područja neophodno je sprovesti urbanističkе projekte.

Prostor ograničen Ilirskom ulicom i ulicom Kiš Ernea rezervisan je uglavnom za četvorospratnice, sa ukupnom površinom od oko 16.000 kvadrata i 155 stambenih jedinica.

Ulica Kiš Ernea sa okolinom; Foto: Google Earth

Velike promene planiraju se samo na području prodajnog prostora Rode i njenom bliskom okruženju.

Prostorna celina dva opisuje blokove na kojima se nalaze poslovni objekti Univerexporta, Minakve i Rode.

Kada je u pitanju novogradnja, samo se velike promene planiraju na području prodajnog prostora Rode i njenom bliskom okruženju.

Na preko 40.000 kvadrata planirana je većinom poslovna namena, ali i oko 230 stanova.

Deo Prostorne celine 2; Foto: Google Earth

Omogućena realizacija 450 stanova

Prostorna celina tri obuhvata ugao Futoškog puta i Bulevara patrijarha Pavla. Uz navedene saobraćajnice i uz ulicu Ivana Kočija omogućiće se realizacija 450 stambenih jedinica.

Severni deo obuhvata prostor fabrike obuće Gepard, na kojem se u vidu otvorenog bloka planiraju stambene zgrade od šest do osam spratova računajući i galeriju.

Južni deo ove celine obuhvata fabriku Stilles i njenu bližu okolinu. Spratnost planiranih objekata varira, kao i njihov oblik.

Visinski akcenat je moguć na krivini Bulevara patrijarha Pavla, ali i na trenutnoj zelenoj neuređenoj površini u vidu devetospratnice.

Više detalja kada je u pitanju planiranje zelenila, saobraćajni pristup kompleksima i uslovi izgradnje očekuju se od planova niže hijerarhije poput plana detaljne regulacije.

Deo Prostorne celine 3; Foto: Google Earth

Preko 2.000 stanova za 5.500 stanovnika

Po novosadskim kuloarima kruže priče o potencijalnim investitorima zainteresovanim da grade na ovom pozamašnom prostoru.

Neki od njih su Rapid Invest, Inobačka, Enterijer Janković, Stilles Gradnja, Aling Conel, Avala-Simul Invest, Galens Invest, ali za sada nijedna firma nije zvanično potvrdila svoje planirane investicije.

Nakon završetka izgradnje, opisani predeo od 19 hektara posedovaće oko 325.000 kvadrata prostora različite namene, sa preko 2.000 stanova i 5.500 stanovnika.

Na ovaj način stiče se prilika za decentralizaciju užurbanog novosadskog centra i formiranje urbanijeg profila Futoškog puta.

U tom slučaju, Telepom će dominirati novi neboderi svedočeći o jednoj eri značajne urbanizacije, kao i mogućih svojevrsnih inovacija.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Khoma

    Ovi su potpuno poludeli, zašto to… čemu visoka gradnja, zar nije dovoljno što su uništeni novi delovi Satelita, ko će da stanuje u tim „oblakoderima“!?!?

  2. Au

    A gde je zelenio? Trend u svetu je ozelenjavanje…

Оставите одговор

Obavezna polja *