Urbanizam

Šumski grad budućnosti biće ozelenjen sa 7,5 miliona biljaka

Zeleni pametni grad za 130.000 stanovnika, koji bi trebalo da nastane nedaleko od meksičkog grada Kankun, osmišljen je kao pionir ekološki efikasnih gradova.

Italijanski arhitekta Stefano Boeri, koji se proslavio zelenom zgradom Bosco Verticale u Milanu, predstavio je projekat Smart Forest City, novog grada u Meksiku površine 557 hektara.

Prema njegovim rečima ovaj grad će biti ozelenjen sa 7,5 miliona biljaka, uključujući brojne vrste drveća i žbunja koje je odabrala botaničarka i pejzažna arhitektica Laura Gatti.

Smart Forest City moći će da apsorbuje 116.000 tona ugljen dioksida.

„Smart Forest City Cancun zapravo je botanička bašta veličine grada zasnovana na nasleđu Maja i njihovim odnosom s prirodnim i duhovnim svetom. Urbani ekosistem u kom se priroda i grad prepliću deluje kao jedan organizam.“, rekao je Sefano Boeri.

Zabrinuti za klimatske promene, zagađenja i uništavanje staništa životinja i njihovo izumiranje, slavni italijanski arhitekta veruje da bi ovaj grad mogao da bude pionir ekološkog razvoja budućih gradova i da se zahvaljujući javnim parkovima i baštama, zelenim krovovima i fasadama, uspostaviti balans između zelenih površina i izgrađenih površina.

Prikupljeni podaci se koriste za poboljšanje života grada

Podacima u ovom pametnom gradu upravljaće se uz „potpuno poštovanje privatnosti građana“, kako se navodi, što se smatra izuzetno važnim elementom nakon skandala Facebook–Cambridge Analytica gde su se podaci koristili kako bi se uticalo na glasače tokom političkih kampanja.

U Boerievoj šemi podaci će se koristiti isključivo za poboljšanje različitih aspekata života. Određeni senzori će biti raspoređeni unutar građevinske strukture gde će prikupljati i deliti relevantne informacije, koje se zatim analiziraju i pretvaraju u predloge za podršku svakodnevnom životu građana. Pratiće se i energetski tokovi, kako bi se građanima sugerisalo na određene energetske mere.

Samostalan sistem za proizvodnju hrane i energije

Boeri je snage udružio sa nemačkom inženjerskom kompanijom Transsolar, kako bi stvorili samostalan sistem za proizvodnju energije i hrane. Među elementima koji su uključeni u kružnu ekonomiju jesu solarni paneli i poljoprivredna zemljišta koja će se samostalno navodnjavati ugrađenim vodenim sistemom. Voda će se sakupljati u bazenu na ulazu u grad, gde će takođe postojati i toranj za desalinizaciju, te će se odavde voda dalje distribuirati kanalima.

Razvijen je unutrašnji električni i poluautomatski sistem mobilnosti te će svi stanovnici svoja vozila parkirati van grada.

Zbog neposredne blizine Kankuna na Karibskom moru, pametni grad je okružen „vodenim vrtovima“ koji će ga zaštititi od poplava. Ovi vodeni tokovi bi mogli da se koriste i kao plovni kanali.

Milanska firma za urbanizam i transport MIC, razvila je unutrašnji električni i poluautomatski sistem mobilnosti te će svi stanovnici svoja vozila parkirati van grada.

Raznovrsne tipologije stanovanja

Smart Forest City Cancun trebalo bi da obezbedi dom za 130.000 stanovnika, a zahvaljujući raznovrsnoj tipologiji stanovanja grad će biti pogodan kako za studente, tako i za penzionere, istraživače, profesore i sve ostale.

Ovaj pametni grad je osmišljen i kao budući centar za napredna istraživanja što će biti omogućene funkcionisanjem šest objekata koji će se baviti nekim od ključnih pitanja današnjice poput bio-zdravstvene zaštite, astrofizike, obnovom koralnog grebena, preciznom poljoprivrednom disciplinom, kao i pametnim gradovima, mobilnošću i robotikom.

Koncept master plana i projekat su predstavljeni tokom marta, a trenutno se čeka na njegovo odobrenje.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *