„Ekspo 2027“ – plan za novi beogradski sajam; Foto: Prostorni plan
Urbanizam

EXPO 2027: Novi beogradski sajam planiran kraj Nacionalnog stadiona

Prostorni plan budućeg kompleksa na 113 hektara izradio je Urbanistički zavod Beograda, a prezentacija će trajati narednih mesec dana.

U kompleksu Nacionalnog stadiona u Surčinu u planu je izgradnja čitavog niza sajamskih hala, paviljona, smeštajnih i komercijalnih objekata. Površina plana obuhvata 167 hektara, od čega je sajmu namenjeno 113 hektara zemljišta. Dokument koji je u četvrtak objavljen na sajtu Ministarstva građevinarstva sadrži i Stratešku procenu uticaja na životnu sredinu.

Kompleks EXPO 2027 je planiran kao multifunkcionalni prostor koji pored opremljenih prostora u funkciji osnovne namene za izložbeni prostor sadrži i prateće komercijalne i smeštajne kapacitete koji treba da obezbede logističku podršku kako bi predmetni prostor mogao da preraste u značajan ekonomski i turistički centar za grad Beograd i Republiku Srbiju, navodi se u dokumentaciji.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kompleks podeljen na tri celine

Planirani kompleks obuhvata tri prostorno-funkcionalne celine. Prostorno-funkcionalna celina E1 je planirana kao izložbeni prostor sa planiranim objektima – paviljonima i pratećim sadržajima (multifunkcionalne hale, kongresne dvorane, konferencijske sale, saobraćajne i infrastrukturne površine).

Za realizaciju izložbenog prostora definisana je građevinska parcela E1, površine od oko 831.488 m². Dozvoljena je parcelacija građevinske parcele E1, tako da minimalna površina građevinske parcele iznosi 5 ha (50.000 m2), piše u Planu, a prenose Beogradske.rs..

Prostorno-funkcionalna celina E2 je namenjena za realizaciju pratećih smeštajnih kapaciteta za potrebe učesnika manifestacije i pratećim komercijalnim sadržajima, dok je prostorno-funkcionalna celina E3 namenjena za realizaciju pratećih komercijalnih sadržaja za učesnike i posetioce manifestacije.

U cilju bolje saobraćajne dostupnosti planirana je i veza predmetnog područja sa beogradskim aerodromom „Nikola Tesla“.

Saobraćajnu mrežu će činiti različiti vidovi saobraćaja, što je obezbeđeno planiranim povezivanjem sa postojećom Vojvođanskom ulicom i planiranim denivelisanim priključcima na postojeću deonicu Državnog puta E-75, Obilaznica Beograda i planiranu deonicu Novi Beograd – Surčin kao dela auto-puta E-763 (Nova Vinogradska).

Takođe, Prostornim planom područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona je u cilju bolje saobraćajne dostupnosti planirana i veza predmetnog područja sa beogradskim aerodromom “Nikola Tesla”, preko planirane trase linije BG voza (linija 4), dok je Planom mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda data mogućnost povezivanja sa centrom Beograda putem vodnog saobraćaja.

Plan za novi beogradski sajam predviđa ovu lokaciju za gradnju; Foto: Google Earth

Arhitektonsko oblikovanje kompleksa

Izložbene hale su u nizu raspoređene duž centralne, pokrivene i prirodno provetrene Urbane ulice – promenade koja se uliva u kružni trg, oko koje su planirani tematski paviljoni i nacionalni paviljon Republike Srbije, navodi se u smernicama Prostornog plana.

Dodaje se da objekte nacionalnog paviljona, pri projektovanju, arhitektonski i oblikovno istaći primenom najsavremenijih tehničko-tehnoloških rešenja, opreme, materijala, dizajna, parternog uređenja, ozelenjavanja i sl., kako bi na najbolji način bio akcentiran značaj te podceline u okviru kompleksa, što ujedno predstavlja i ključne tačke prostora, svojevrsne arhitektonske ikone u okviru celokupnog kompleksa.

Prostore između postojećih hala moguće je natkriti dinamičnim pergolama koje talasasto natkrivaju prostor između hala i prelaze preko centralnog šetališta.

Takođe, potrebno je planirati slobodan i bogato uređen javni prostor između sajamskih hala i paviljona, čime se obezbeđuje prostor za veliki broj aktivnosti, organizaciju manjih manifestacija i različitih iskustava, kao i „iznenađenja” za posetioce EXPO 2027, u skladu sa temom Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve.

Prostore između postojećih sajamskih hala moguće je natkriti dinamičnim pergolama koje talasasto natkrivaju prostor između hala i prelaze preko centralnog šetališta. Iste dinamične pergole je moguće koristiti i na velikom kružnom trgu, stvarajući na taj način svojevrsnu harmonizaciju u arhitektonskom izražaju kompleksa u celini.

Karta sprovođenja sa parcelacijom

Drumski saobraćaj

Unutar prostora obuhvaćenog granicom Prostornog plana NFS – II faza , planirane su saobraćajnice Nova 1, Nova 2, Nova 3, kao i Nova 4. U produžetku Nove 4 se nastavlja Ulica Trg Zorana Đinđića koja se u centru Surčina povezuje sa Vojvođanskom ulicom.

Takođe, saobraćajnica Nova 4 se preko planiranog denivelisanog ukrštanja tipa “pola deteline“ povezuje sa deonicom Novi Beograd – Surčin kao delom autoputa E-763 (Nova Vinogradska).

Veza sa širom saobraćajnom mrežom ostvaruje se i južno od petlje “Surčin jug“ (“Južni Jadran“), između pomenute petlje i petlje “Ostružnica“, gde je planiran još jedan denivelisani ukrštaj (petlja “Nacionalni stadion”) planirane saobraćajnice Nova 3 i Državnog puta E75, Obilaznica Beograda.

Plan regulacije i nivelacije

Prateći smeštajni kapaciteti i komercijalni sadržaji

Za realizaciju pratećih smeštajnih kapaciteta definisana je građevinska parcela E2 orijentacione površine oko 69.336 m². Planom definisanu granicu građevinske parcele E2 nije dozvoljeno menjati. Tačna površina će se odrediti u Republičkom geodetskom zavodu prilikom formiranja građevinske parcele, piše u Planu.

Za realizaciju pratećih komercijalnih sadržaja definisana je građevinska parcela E3 orijentacione površine od oko 22.9105 m². Planom definisanu granicu građevinske parcele E3 nije dozvoljeno menjati. Tačna površina će se odrediti u Republičkom geodetskom zavodu, navodi se u dokumentaciji.

Prostorni plan je izradio Urbanistički zavod Beograda, a prezentacija će trajati narednih mesec dana.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Aleks

    Koja metro linija ide do te lokacije
    gde će biti novi sajam??

  2. dr

    ovo nece biti izgradjeno, za dve godine sve ce se promeniti…prodati Srbiju i Kosmet za ovaj cirkus NECE biti realizovano

Ostavite odgovor

Obavezna polja *