Urbanizam

Zašto Boston podiže nivo ulica za 60 centimetara

Ovaj veliki američki grad boriće se protiv poplava dizanjem nivoa ulica ali i pravljenjem izdignutih staza i parkova uz obalu.

Usled serije drastičnih i nepredvidivih vremenskih nepogoda koje su u poslednje vreme zadesile Sjedinjene Američke Države, mnogi gradovi pozvani su da prečešljaju svoje urbanističke planove kako bi bili spremniji za buduće prirodne katastrofe.

San Francisko nedavno je pokrenuo konkurs za rešenje zaštite priobalja od povećanja nivoa vode i mogućih zemljotresa, dok Njujork i Majami takođe počinju da razmišljaju kako da se zaštite od poplava. Boston je u rešavanju ovog problema otišao najdalje. Naime, projekat zaštite od poplava je već završen, a on najavljuje dosta radikalne zahvate.

Planovi uključuju podizanje nivoa glavne ulice u naselju Charlestown za čak 60 centimetara.

 

Strategija za rešavanje pretnje od poplava u ugroženim delovima grada ogleda se u podizanju nivoa ulica ali i organizovanju izdignutih pešačkih staza i parkova uz samu obalu, piše Dezeen.

„Klimatske promene su tu. Ove godine videli smo njihov uticaj u Teksasu, Floridi, Portoriku, kao i širom naše planete. Važnije je nego ikada da radimo zajedno kako bismo bili sigurni da naš grad budu spreman za klimatske promene“, rekao je Martin J. Walsh, gradonačelnik Bostona.

Boston namerava da sprovede svoju ideju za zaštitu od poplava preko budućeg razvoja grada. Planovi uključuju pravljenje sistema izdignutih staza i parkova uz obalu koji bi predstavljali barijeru vodi koja bi nadolazila, kao i podizanje nivoa glavne ulice u naselju Charlestown za čak 60 centimetara. Ovako rešenje je dosta radikalno i skupo ali će definitivno pomoći da se voda ne sjuri u sam centar naselja.

U istočnom Bostonu, koji predstavlja drugi ugroženi deo grada, planira se izgradnja priobalnog zaštitnog zida koji bi trebao da odbrani 4.300 stanovnika, kao i 70 preduzeća od eventualnih poplava.

Plan za budućnost

Međutim, očekuje se da će i drugi delovi Bostona biti ugroženi u godinama koje dolaze, jer je najavljen porast nivoa mora za 22 centimetra do 2030. godine, dok će do 2050. biti povećan za 53. centimetra, a 2070. godine čak za 91 centimetar. Ipak, prema predstavljenom projektu planira se čitav niz budućih strategija koje uzimaju u obzir i ove brojke.

Vizuelizacija: Kleinfelder/Stoss

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *