Građevinarstvo

Privremena brana od vode čuva kuće od poplava

AquaDam na najbolji način koristi neprijatelja za saveznika.

Kada voda krene prema vašem placu, najmanje što ćete poželeti je dodatna količina vode. Međutim, AquaDam će vam sačuvati kuću upravo vodom! Iako na prvi pogled deluje paradoksalno, ovo rešenje je zapravo veoma logično. Privremena brana od impregniranog gumiranog platna puni se vodom, koje u datoj situaciji obično ima u izobilju, i tako pravi odbrambeni pojas od plavnog talasa.

Em što je voda dovoljno teška, em što je ima u izobilju u plavnim područjima. Tako je deo problema postao deo rešenja!

Randy Wagner je vlasnik kuće u Teksasu koji je proračunao da mu je trošak od 8.300 dolara, koliko košta instalacija sistema AquaDam, daleko manja od štete koju može prouzrokovati poplava. Potvrda da je računica ispravna stigla je brže nego očekivano. Naime, u nedavnim poplavama koje su zadesile teksaški okrug Brazoria u SAD, Wagnerov plac s kućom postao je ostrvo na suvom opasano AquaDamom, dok su komšijske kuće plivale u poplavama do visine od jednog metra, prenosi KHOU.

Povezano: Kuća u Novom Sadu otporna na izlivanje Dunava

AquaDam je osmislio David Doolaege još osamdesetih godina prošlog veka posmatrajući proces građenja zečijeg nasipa vrećama od peska. Zaključio je da je to spor i skup način odbrane od poplava koji pritom traži i angažovanje velike radne snage.

Doolaege je shvatio da vreće s peskom predstavljaju samo određenu težinu i masu. Zašto ih onda ne napuniti vodom? Em što je voda dovoljno teška, em što je ima u izobilju u plavnim područjima. Tako je deo problema postao deo rešenja!

Povezano: Kako sanirati zidove i fasadu nakon poplava 

Borba protiv vode vodom ne samo da je logičnija nego zemljom, već ima i neke prednosti po pitanju zaštite životne sredine. Kada dođe vreme za pražnjenje privremenih brana, odvoz zemlje zahteva angažovanje mehanizacije a njeno odlaganje velike deponije.

Više o sistemu AquaDam saznajte ovde, a preporučujemo vam da pogledajte i kako izgleda kuća koja može da pobegne od poplave.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *