Građevinarstvo, Izdvojeno

Kuća koja može da „pobegne“ od poplave

Elevating House samo na prvi pogled izgleda kao tipična engleska kuća, međutim kada nadođe voda ona će se pokazati u svojem pravom svetlu.

Kompanija Larkfleet Group osmislila je revolucionarni projekat kuće koja se u slučaju poplave može podići na visinu od 1,5 metara u roku od samo pet minuta.

Kuća teška 72 tone podizala bi se pomoću osam mehaničkih dizača sastavljen od motora, upravljača i pomične čelične konstrukcije.

elevating-house-01

Kuća teška 72 tone može se podići na visinu od 1,5 metara za samo pet minuta.

 

Obzirom da je kuća modularna sa čeličnim konstrukcijom, može se demontirati i ponovo izgraditi na nekoj drugoj lokaciji, piše Inhabitat.

Povezano: Kako se Holandija štiti od poplava 

Kuća bi počela da se diže nakon upozorenja od strane državne agencije za zaštitu životne sredine o nastupajućoj poplavi. Preporučuje se da stanari kuće, kao mera dodatne bezbednosti, napuste kuću pre njenog podizanja i smeste se u privremeno sklonište. Preko solarnih panela na krovu, kuća će dobijati potrebnu energiju za vreme poplava, a fleksibilni sistem cevi ostaje povezan sa vodovodnom i kanalizacijonom mrežom.

elevating-house-02

Kompanija Larkfleet Group nedavno je podnela zahtev za dobijanje građevinske dozvole i ukoliko projekat bude odobren, kuća će početi da se se gradi 2017. godine. Nakon toga nastupa period testiranja kuće koji će trajati pet godina.

Pogledajte i kako izgleda kuća kraj Novog Sada koja je otporna na izlivanje Dunava.

Kuća na Kamenjaru otporna na izlivanje Dunava

Foto: Larkfleet Group

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *