Izdvojeno, Svetski projekti

Srednjevekovna ruševna zgrada pretvorena u biblioteku

Arhitektonski studio Gianluca Gelmini renovirao je srednjevekovni objekat Torre del Borgo i dao joj novu funkcionalnu namenu.

Ovaj objekat jedan je od najpoznatijih utvrđenja srednjevekovnog grada Bergano, smeštenog na severu Italije. Cilj ovog projekta bio je da se obnovi objekat, kako konstruktivno tako i dizajnerski, u cilju pretvaranja u gradsku biblioteku.

Torre del Borgo 01

Tokom renoviranja ove građevine projektanti su se bavili različitim aspektima. Morali su da nađu rešenje za nestabilne zidove i međuspratne konstrukcije kao i za nedostatak adekvatnog sistema veza među spratovima.

Torre del Borgo 02

Fasada objekta bila je u nekim delovima propala, tako da je bilo potrebno rekonstruisati je i završnu kamenu oblogu učiniti ponovo lepom ali i bezbednom po okruženje.

Torre del Borgo 03

Takođe, deo renoviranja podrazumevao je ugradnju prozora koje građevina ranije nije imala.

Torre del Borgo

Torre del Borgo 04

Torre del Borgo 05

„Čitav projekat imao je dvostruku namenu – kako da se nađe rešenje za propadanje ove građevene, tako i da se ponudi nova arhitektonska i funkcionalna svrha objekta.“, objasnili su iz studija Gianluca Gelmini.

Torre del Borgo 07

Sa završetkom prve faze, četiri dvorane centralne kule i prostori u novoj zgradi koja se nalazi neposredno uz ovaj objekat, biće u potpunosti dostupni. Preko sistema rampi i staza obavljaće se komunikacija između starog i novog dela.

Torre del Borgo 08

Druga faza objekta podrazumeva obnovu susednog trga Piazza del Borgo, koji će postati velika natkrivena javna površina.

Foto: Courtesy of Gianluca Gelmini

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *