Aktuelno, Materijali

Mastertop podni sistemi prvi put uvedeni u dve škole u Srbiji

Zbog mogućnosti oslikavanja slobodnih formi, podovi su postavili sastavni deo nastave u školi.

Osnovna škola Sveti Kirilo i Metodije iz Novog sada i Nemačka škola iz Beograda, prve su školske ustanove u Srbiji koje su u svoje učionice uvele Mastertop podne sisteme. U pitanju su BASF-ovi podni sistemi Mastertop 1325 i 1327C, kao i Mastertop DAP, razvijeni na bazi poliuretanskih i epoksidnih smola. Zbog svojih karakteristika, oni će učenicima obezbediti visok stepen higijenske zaštite, ali i zadovoljiti potrebe za smanjenjem buke i ergonomske potrebe dece, te će uticati na pravilno oblikovanje stopala.

Mastertop-DAP-ucionica-2

U navedenim školama pomenuti podni sistemi su ugrađivani u tečnom obliku, te su nakon otvrdnjavanja dobili neprolaznu površinu, koja na sebi nema mesta gde se prljavština nakon čišćenja može zadržati. Pošto su liveni „od zida do zida“ izbegnute su spojnice i fuge, a upravo su one predstavljale kontaminirana mesta kod ranijih podnih sistema poput keramičkih pločica i pvc podnih obloga. Ovakav sistem ugradnje omogućio je minimalno zadržavanje bakterija kako na površini, tako i ispod površine poda.

„Škole su uvele Mastertop podne sisteme pre svega zbog karakteristika koje su idealne za prostore u kojima je higijena primarna briga, poput obrazovnih ustanova, bolnica, laboratorija i kancelarija. Postavljanjem bešavnog poda bez neuglednih šavova, dobijena je kompaktna površina i kod spoljašnjih uglova i oko stubova, čime je onemogućen razvoj mikroorganizama i horizontalno zadržavanje vlage“,

– objašnjava Jasna Hadžifejzović iz BASF-a, koja je bila zadužena za nadgledanje radova u školama.

U učionice Osnovne škole Kirilo i Metodije iz Novog Sada, uvedena je posebna vrsta Mastertop podova koji pored svih tehničkih prednosti bešavnog elastomernog monolitnog poda imaju još jednu karakteristiku. U pitanju su Mastertop DAP podni sistemi i oni su specijalno dizajnirani tako da omogućavaju ugradnju u pod slobodnih formi, te pružaju i mogućnost stilskog dizajna poda, od najjednostavnijih šara do slobodnih stilskih figura i detaljnih slika. Osnovna škola Kirilo i Metodije iz Novog Sada je ove karakteristike iskoristila tako što je i same podove načinila sastavnim delom učenja, iscrtavajući po njima precizne geografske karte, geometrijske figure i složene matematičke formule, što se može videti na fotogafijama.

„Za postavljanje ovih podova u Beogradu i Novom Sadu bile su zadužene firme Cincović iz Priboja i Simpro iz Novog Sada koje su dokazale da su i firme iz Srbije u potpunosti osposobljene za izvođenje ovih vrsta radova, što je veliki korak napred za domaću industriju, jer je sada otvoren put primeni novih tehnologija, koje se uveliko koriste u razvijenim zemljama, i to ne bez razloga“

– istakla je Jasna Hadžifejzović. Ona je napomenula da je u Nemačkoj školi u Beogradu, pored Mastertop sistema, u hemijskoj laboratoriji upotrebljen i UCRETE sistem podova posebno otporan na hemikalije i bilo koji vid toplotnih i fizičkih oštećenja.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. jkjj

    Hocete da kazete da je za decu zdraviji pod od ciste plastike nego od keramike sa fugama!
    To nije istina!!!!

Оставите одговор

Obavezna polja *