Aktuelno

Poznati arhitekta predložio da se protiv terorizma borimo drvećem a ne betonom

Stefano Boeri kritikovao je postavljanje betonskih barijera u gradovima širom Evrope.

Italijanski arhitekta Stefano Boeri poznat po svojim zgradama prekrivenim drvećem, predložio je da se evropski gradovi ubuduće štite od terorističkih napada drvećem u velikim saksijama umesto betonskim barijerama.

Boeri je dao ovu izjavu kao reakciju na brojne terorističke napade koju se desili u poslednjih 18 meseci tako što vozila uletala u pešačke zone gradova kao što su Barselona, Nica, Berlin i London. Kako bi se zaštitili od sličnih napada, i Milano je nedavno turističku zonu zagradio betonskih kockama.

Ne možemo dozvoliti da nam trgovi izgledaju kao kontrolni punktovi u ratu.

– kaže italijanski arhitekta Stefano Boeri.

 

„Ne možemo dozvoliti da nam trgovi izgledaju kao kontrolni punktovi u ratu, znajući da će samo jedan mali procenat zabarikadiranih javnih površina može zaista biti meta terorista“, rekao je Boeri za Dezeen.

„Velika saksija puna zemlje otporna je kao i Džersi [modularna barijera od betona] ali u njega ne možemo da se zasadimo drvo – živo biće koje nam pruža hlad, pravi kiseonik, ugošćava ptice i čisti vazduh.“

Arhitekta smatra da bi se drveća bolje uklopila u trgove, javne objekte i istorijske zgrade nego betonske kocke koje ih upropaštavaju.

Drveće umesto betona

„Teroristima je već uspelo da nas uplaše i da nas nateraju da ne izlazimo iz kuća, ali im ne možemo pritom dozvoliti to zadovoljstvo da sami ruiniramo kulturno i istorijsko nasleđe naših gradova,“ kaže Boeri.

U razgovoru za Repubblica.it on je rekao da „treba da se borimo drvećem a ne betonom.“

Milano je nedavno dobio betonske koce usred grada koje treba da spreče potencijalne napade terorista, a mobilne barijere od betona, takozvani Džersi, stoje na Londonskom i Vestminster mostu štiteći pešake od saobraćajnice čime je značajno narušen izgled ovih poznatih građevina.

Stefano Boeri je italijanski arhitekta koji potencira korišćenje drveća i zelenila u gradovima. Njegova zgrada Bosco Verticale u Milanu proglašena je za najinovativniju zgradu u 2014. godini.

Foto: AK, Twitter

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *