Građevinarstvo, Izdvojeno

Mobilne barijere koje koriste težinu vode da bi se od nje odbranile

Ponekad su najjednostavnija rešenja najbolja. Upravo je takav i ovaj izum koji može spasti naselja od poplava.

Australijska kompanija Bluemont proizvodi slobodnostojeće mobilne barijere nazvane NOAQ Boxwall koje su zamišljene da od poplava odbrane urbane sredine s asfaltiranim i betonskim površinama. One su veoma lagane i lako prenosive, a na mestu ih drži težina same vode od koje treba da se odbrane.

Pogledajte kako to izgleda:

Statičari su izračunali da se barijera neće prevrnuti čak i kada voda dođe do njene same ivice.

 

Barijera je visine 50 centimetara, a teška je svega 3,5 kilograma. Međutim, kada voda „nagazi“ donji prepust, ona svojom težinom drži barijeru na svom mestu. Statičari su izračunali da se barijera neće prevrnuti čak i kada voda dođe do njene same ivice.

Kako stvar radi

NOAQ Boxwall se veoma lako montira: Barijere kliknu jedna u drugu i potom se fiksiraju stegama. Mogu biti proizvoljne dužine, a posebna fleksibilna spojka omogućava kreiranje krivina u barijeri. Posle obavljenog zadatka, barijere se lako mogu skinuti i oprati pod mlazom vode.

Kilometar u šest metara

Još jedan adut BoxWall barijera jeste da se one mogu slagati jedna na drugu kako bi zauzele manje skladištenog prostora, a i kako bi se lakše transportovale. U standardni kontejner od 6 metara može da stane kilometar ovih barijera!

Naravno, ovaj proizvod ne izmišlja toplu vodu već je samo koristi za rešavanje jednog drugog problema. Policija na koncertima i javnim skupovima koristi sigurnosne barijere koje rade po istom principu. Kada stupite na nju ne možete da je pomerite jer vam to ne dozvoljava vaša težina.

Foto: Bluemont

Srodni članci na portlu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *