Branici na Temzi
Konstrukcije

Barijere na Temzi: Kako se London štiti od poplava

Na samo petnaestak kilometra nizvodno od centra Londona u naselju Woolwich podignute su barijere na Temzi koje štite grad od visokih plima sa Severnog mora.

Barijere podignute 1982. godine sastoje se od devet čeličnih kapija ukupne širine 520 metara koje su oslonjene na čelične pilone visine 61 metar koji opterećenje dalje predaju na dno korita reke Temze. Od kako su barijere sagrađene, London je sačuvan više od 70 puta.

Pod ljuskastom konstukcijom od metalnog pokrivača kriju se hidraulične dizalice koje pokreću moćne kapije.

temza-barijere-01

Kapije su šuplje što im dozvoljava da se napune vodom kada su u odbrambenom položaju primajući tako 90 kubika vode.

Kada su barijere otvorene, kapije stoje paralelno sa dnom reke i dozvoljavaju normalan prolaz vode i brodova. Međutim, u slučaju potrebe, kapije se mogu zarotirati oko svoje ose i postaviti u položaj tako da zaustave vodu koja nadire uzvodno. Kapije mogu zauzeti i proizvoljan položaj tako da dozvoljavaju potreban protok vode.

temza-barijere-04

Kapije su napravljene od čelika debljine 4 centimetara, a teške su 3.200 tona. Iznutra su šuplje što im dozvoljava da se napune vodom kada su u odbrambenom položaju primajući tako 90 kubika vode.

temza-barijere-05

Rok trajanja

Projektovani životni vek ovih barijera je 2130. godina ali stručnjaci misle da će one biti adekvatna zaštita Londona od plavljenja sa Severnog mora do 2060-70. godine.

temza-barijere-02

Pogledajte kako se Holandija brani od poplava.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *