Tree House Resort u državi New York, SAD; Foto: Maxam Hotels
Konstrukcije

Naselje od A-frame montažnih kuća u Americi po projektu domaćih inženjera

Svaka od pet kuća ima ogroman panoramski prozor čija je realizacija zahtevala specijalno rešenje u vidu Glulam greda kako bi se dobio efekat konzole.

Svaki projekat ima svoju priču, te ni ovo odmaralište od unakrsno lameliranog drveta (CLT), izvedeno tokom ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama, nije izuzetak.

Smešten uz obalu jezera u državi Njujork, rizort sastavljen od pet A-frame montažnih kuća predstavlja spoj prirode i inženjeringa, obeležen strukturalnim dizajnom koji potpisuje beogradski studio Acetra.

Iako prostorno skroman, s površinom od samo 33 kvadratna metra, objekat pod imenom Tree House Resort može poslužiti kao dokaz da velike stvari dolaze u malim pakovanjima.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Odmaralište zauzima površinu od samo 33 kvadratna metra; Foto: Maxam Hotels

Krovne grede kao srce objekta

Kako za Gradnju objašnjavaju iz Acetre, izazovi koji su se pojavili tokom projektovanja inspirisali su ih da stvore inovativna i prilagođena rešenja.

„Krovne grede su srce ovog objekta, distribuirajući teret na Glulam okvir. Zatim, teret se prenosi na Glulam stubove, čija je stabilnost osigurana čeličnim potpornim trakama koje podnose vučna opterećenja“, navode iz beogradskog studija.

Krovne grede distribuiraju teret na Glulam okvir; Foto: Maxam Hotels

Kako bismo očuvali kontinuitet krovne grede ispod prozora, postavili smo značajne Glulam grede ispod i iznad prozora u poprečnom smeru.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika ovog rizorta je ogroman panoramski prozor koji pruža predivan pogled na okolinu. Proteže se duž dve strane zgrade i unosi obilje prirodnog svetla u unutrašnjost.

„Kako bismo očuvali kontinuitet krovne grede ispod prozora, postavili smo značajne Glulam grede ispod i iznad prozora u poprečnom smeru. Ove grede efikasno raspoređuju teret u saradnji s nosačem ispod prozora i vertikalnim Glulam stubom, stvarajući efekat konzole“, kažu iz Acetre.

Panoramski prozor proteže se duž dve strane zgrade; Maxam Hotels

Prilagođeni čelični nosači i veze

Kako bi ostvarili ovako ambiciozan dizajn, projektanti iz Beograda pažljivo su razmotrili prenos momenta i vučnih opterećenja.

„Prilagođeni čelični nosači i veze, ojačani čeličnim ekserima, igrali su ključnu ulogu u očuvanju strukturalnog integriteta“, navode iz našeg poznatog projektantskog biroa i dodaju:

„Konačni rezultat je očaravajući vikend objekat koji ne samo da prikazuje izvanrednu veštinu, već se i savršeno uklapa u svoje prirodno okruženje, nudeći mirnu oazu daleko od gradske vreve“.

Prilagođeni čelični nosači i veze ojačani su čeličnim ekserima; Foto: Maxam Hotels

Rizort pokazuje kako se maštovit dizajn može spojiti s funkcionalnošću i prirodom.

Ovaj rizort od drveta primer je izvanrednog inženjeringa i estetike, te pokazuje kako se maštovit dizajn može spojiti s funkcionalnošću i prirodom, pružajući posetiocima nezaboravno iskustvo.

Izgradnja je izvedena tokom proleća i leta 2023. godine, označavajući, kako na kraju ističu iz Acetre, početak nove ere odmaranja u skladu s prirodom.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Sima kosmos

    To se nekada zvalo bungalovi, a sad ultra moderne kuće.

  2. Karlo

    Verujem da je cena ovih kućica veoma visoka. Sam lamelni “ materijal“ utostručuje uobičajnu svotu novca.

Оставите одговор

Obavezna polja *