Modularna stambena jedinica dobila je naziv Bert; Foto: Christian Flatscher
Svetski projekti

Modularne kućice od unakrsno lameliranog drveta s minimalnim otiskom na okruženje

Svaka stambena jedinica pozicionirana je na kružnoj betonskoj podlozi i obložena je šindrom, a u unutrašnjosti sadrži kuhinju, dnevni prostor, spavaću sobu i kupatilo.

Pomalo nalik objektima iz crtaća, četiri kućice, od kojih svaka ima jedinstvenu formu, smeštene su u austrijskoj šumi nadomak sela Poguš i služe kao smeštaj za osoblje i goste restorana „Steirereck am Pogusch“.

Arhitektonski studio Precht je svoje objekte – koje su opisali kao „kućice na drvetu“ – izveo kao modularne strukture i ovaj projekat je koncipiran zajedno sa startapom BaumBau tokom 2019. godine, sa namerom da se dizajnira objekat sa minimalnim otiskom na okruženje.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Namera arhitekata je bila da se dizajnira objekat sa minimalnim otiskom po okruženje; Foto: Christian Flatscher

Oblik iz bajke s minimalnim uticajem na okruženje

Svaka konstrukcija je sastavljena od prefabrikovanih komponenti, koje su izvedene od unakrsno lameliranog drveta (CLT) u fabričkom prostoru, a zatim su elementi transportovani na lokaciju gde su kombinovani na licu mesta.

Suosnivač studia Kris Preht objasnio je za Dezeen da su objekti evoluirali iz ambicije o stvaranju strukture sa minimalnim uticajem na životnu sredinu, ali uz razvijanje kroz oblike koji izgledaju kao da pripadaju nekoj bajci.

„Pogledali smo ovaj projekat naivnim očima dece i zapitali se kako bi zgrada izgledala kada bi je dizajnirala nefiltrirana mašta deteta. Tako zgrade gotovo da izlaze iz bajke. Ipak, s druge strane, to je takođe dovelo do veoma ozbiljnih pitanja, poput toga kako da izgleda i funkcioniše zgrada koja stoji na minimalnom otisku“, rekao je Preht.

Zgrada izgleda kao da ju je dizajnirala nefiltrirana mašta deteta; Foto: Christian Flatscher

Prvi Bert je izveden za oko sedam dana, dok je poslednji izgrađen za samo jedan dan.

Sakrivene u šumskom okruženju restorana, ove male stambene jedinice pozicionirane su na kružnoj betonskoj podlozi, ubačene u modularne elemente nalik spojenim cevima. Svaki od ovih modularnih elemenata u unutrašnjosti sadrži kuhinju, dnevni prostor, spavaću sobu i kupatilo.

Prvi Bert, kako su autori nazvali svoje objekte, bio je izveden za oko sedam dana, dok je poslednji izgrađen za samo jedan dan. Ističući ovu činjenicu Precht objašnjava da je bilo mnogo učenja tokom samog procesa, kao i eksperimentisanja kako bi se otkrio najbrži način za izgradnju Berta.

Proces je zahtevao mnogo eksperimentisanja kako bi se otkrio najbrži način za izgradnju; Vizual: Precht

Fasada izvedena od šindre

Strukture su projektovane tako da balansiraju na svojim malim osnovama i uspeju da izdrže nalete jakih vetrova. Precht je je dodao da objekti dosta podsećaju na drveće što odgovara njihovom šumskom ambijentu.

Iako se formom pomalo razlikuju, sva četiri objekta karakterišu veliki kružni prozori i fasada izvedena od šindre, koja je primenjena kako bi objekti izdržali lokalne vremenske uslove i kako bi tokom vremena suptilno menjali boju.

Fasada od šindre će tokom vremena suptilno menjati boju; Foto: Christian Flatscher

Veliki kružni prozori i balkonski izlazi imitiraju oči likova iz crtanih filmova.

Veliki kružni prozori i balkonski izlazi primenjeni su sa namerom da imitiraju oči likova iz crtanih filmova, poput onih u Ulici Sezam ili malih žutih Miniona iz filma „Grozan ja“ (Despicable Me).

„Želeli smo da unutrašnji prostori budu malo tamniji, da imamo kontrast sa drvenom zgradom koja okružuje unutrašnjost“, objasnio je Precht.

Unutrašnji prostori su malo tamniji kako bi se postigao kontrast sa fasadom; Foto: Christian Flatscher

Važnost interakcije s prirodom

Arhitekta je i dodao da pored svojih „naivnih i detinjastih namera“ projekat takođe ima cilj da svojim korisnicima naglasi važnost interakcije s prirodom.

„Većina ljudi, posebno onih u budućnosti, će ceo svoj život provesti u gradovima. Ipak, ako odete u šumu ili na planinu, okruženi ste milionima godina evolucije i čini mi se da to menja vašu perspektivu. Odjednom više niste centar univerzuma, već samo veoma mali deo mnogo veće priče“, zaključio je austrijski arhitekta.

Video: Imanuel Thallinger

Grafički prilozi

Vizual: Precht

Foto-galerija

Modularna stambena jedinica dobila je naziv Bert; Foto: Christian Flatscher
Modularna stambena jedinica dobila je naziv Bert; Foto: Christian Flatscher
Foto: Christian Flatscher
Foto: Christian Flatscher

Fotografije: Christian Flatscher

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *