Svetski projekti

Riblja pijaca postala novi orijentir grada u Norveškoj

Arhitektonski studio Eder Biesel Arkitekter pretvorio je lokalnu ribarnicu u norveškom gradu Bergenu u moderan prostor koji na poseban način interpretira istorijsku gradsku baštinu.

Nova građevina dovršena je 2012. godine koja na poseban način balansira između istorijske baštine i moderne upotrebe objekta. Projekt pod nazivom „History continued“, poštuje ove principe kroz predstavljanje priče o lokaciji uz istovremeno kreiranje modernog arhitektonskog simbola u centru grada.

riblja-pijaca-2 riblja-pijaca-1

Korišćenje granita kao podne obloge upućuje na originalni dizajn pijace, dok odabrana šema boja koja se prožima kroz enterijer i eksterijer inspiraciju vuče iz tradicionalne palete boja grada Bergena koja uključuje oker, belu i tamnocrveno drvo. Obnova tradicionalne riblje pijace  sa posebnom pažnjom detaljima povezuo je novu zgradu sa istorijskim aktivnostima pijace.

riblja-pijaca-3 riblja-pijaca-4 riblja-pijaca-5

„Plutajući“ volumen ribarnice daje dovoljne količine dnevnog svetla i otvara pogled na more, dok nadsvođeni deo fasade štiti od padavina, ali se za vreme sunčanih dana može u potpunosti otvoriti i povezati aktivnosti unutar i van zgrade.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *