Svetski projekti

Kuća koja poziva na ponovno korišćenje drvenih fasada u Japanu

Nakon godina izbegavanja drveta kao građevinskog materijala, što zbog požara, što zbog zemljotresa, kuće s drvenom fasadom ponovo ulazi na velika vrata u zemlju izlazećeg sunca.

Iako su u prošlosti mnogi objekti u Japanu rađeni od drveta, sada se takve kuće retko sreću u gradskom području. Razlog tome je težnja da se ne ugrozi veliki napor koji je uložen u protivpožarnu zaštitu objekata u gradskom području nakon nekoliko požara velikih razmera koji su zadesili ovu zemlju u njenoj bliskoj istoriji.

Kuća sa drvenom fasadom 01

Nekolicina kuća koje se mogu videti u gradovima Japana, u čijoj izradi je korišćeno drvo, iziskivale su dosta materijalnih sredstava kako bi se obezbedila sva adekvatna prevencija od katastrofa.

Kuća sa drvenom fasadom 02

Arhitektonski studio Takeshi Shikauchi dobio je zadatak da isprojektuje jednu ovakvu kuću, naravno, u skladu s protivpožarnim zakonima. Oni su kreirali kuću koja sama sebe štiti od nepogodnih uslova koji škode drvetu. Jedan problem stvara ultraljubičasta svetlost, dok je drugi kiša.

Kuća sa drvenom fasadom 03

Ova kuća nad fasadom koja je urađena u drvetu, ima strehu koja sa jedne strane izlazi 1,35 metara van građevinske linije objekta, da bi na drugoj strani došla do 2,85 metara. Na ovaj način, u kombinaciji sa bočnim izbačenim zidovima, kuća se štiti od kiše. Problem koji mogu da izazovu ultraljubičasti zraci, rešen je postavljanjem drvene fasade na severnu stranu, na kojoj je količina sunčevog zračenja u toku dana smanjena.

Kuća sa drvenom fasadom 05

Oblikovanje fasade prekrivene drvetom rešeno je u „kariranom dizajnu“. Pravougaona polja od drveta i stakla naizmenično formiraju sistem koji je u enterijeru, pored prijatnog osvetljenja, iskorišćen i za organizovanje polica i sličnih elemenata.

Kuća sa drvenom fasadom 01

Foto: Koichi Torimura

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *