Izmeštanje nosača ispred fasade omogućilo je manje stubova u unutrašnjosti; Foto: Alena Graff
Svetski projekti

Prvi pogled na Zahinu stambenu kulu u gradu koji joj je bio drugi dom

One Thousand Museum u Majamiju je prva stambena kula u zapadnoj hemisferi ovog biroa i svojevrsni omaž radu slavne iračke arhitektice.

Među prizmatičnim objektima koji tvore panoramu Majamija, ovaj neboder je nešto sasvim drugačije. Valoviti egzoskelet od betona armiranog vlaknima čini kulu od 62 sprata optočenu u staklu. Ljubitelj arhitekture će odmah prepoznati ko je projektovao ovu zgradu jer su amorfne krivine svojevrsni potpis Zahe Hadid, slavne iračke arhitektice i prve žene koja je osvojila Prickerovu nagradu, koja je nas je napustila 2016. godine.

Danas, arhitektonska kompanija Zaha Hadid Architects čuva uspomenu na nju kroz projekte slične geometrije, a sa završetkom One Thousand Museuma, prve stambene kule u zapadnoj hemisferi ovog biroa, Majami takođe deli taj omaž.

Foto: Alena Graff

Postavljanjem konstrukcije ispred fasade dobijeno je manje stubova u unutrašnjosti, a samim tim i bolja organizacija prostora.

Fasada luksuzne stambene kule možda deluje suvišno, međutim ona je proizašla iz konstruktivne potrebe. Poput Centra Pompidu gde je arhitekta Ričard Ročers ispred fasade postavio instalacije, tako su zakrivljeni nosači koji su obično smešteni unutar zidova, pomereni ispred staklene fasade čije je dobijen upečatljiv objekat karakterističan za opus Zahe Hadid.

Primenjena strukturalna tehnika, kod koje su same obloge ujedno i konstrukcija, prvi put je upotrebljena na jednom ovako kompleksnom i velikom objektu. To omogućava manje unutrašnjih stubova, a samim tim i bolju organizaciju unutrašnjeg prostora.

Foto: Alena Graff

Stepenište kao tornado

Ovaj stambeni objekat više izgleda kao hotel sa pet zvezdica imajući u vidu da je, između ostalog, stanarima na raspolaganju bazen sa panoramskim pogledom na grad, kao i heliodrom na vrhu zgrade. U podnožju objekta, koje čini devet spratova nalazi se i 259 parking mesta.

„Uzeli smo arhitektonski i strukturalni izraz i sintetizovali ih kao ključnu karakteristiku zgrade.“, ističe Chris Lepine, direktor Zaha Hadid Architects za Architectural Digest.

Zakrivljena forma se u znatnoj meri dominira unutrašnjosti objekta, kako u zoni recepcije, tako i zatvorenog bazena i stepeništa nalik tornadu koji je prilično učestala pojava u ovom delu Amerike.

Na samom vrhu zgrade smešten je luksuzni klub u kom se mogu održavati i raznovrsni događaji koji će biti upotpunjeni prelepim pogledom na Majami.

Foto: Alena Graff

Kontrasti u materijalima i bojama

Futurističke linije fasade izvedene su u beloj boji, dok su u unutrašnjosti postavljeni kontrasti sa tamnim kamenim podovima i tamnim drvetom na zidovima. Nameštaj predviđen za sedenje izveden je takođe u crnoj ili sivoj boji.

Foto: Alena Graff

Stanarima je na raspolaganju bazen sa panoramskim pogledom na grad, kao i heliodrom na vrhu zgrade.

Sa lokacijom u sve više naseljenom i razvijenom gradskom kvartu, u blizini muzeja Perez Art i prostranog parka Maurice A. Ferré, objekat se veoma razlikuje od svojih suseda. Isto tako može se reći i da su stanari zgrade drugačiji. Kroz prvobitnu fazu kupovine stanova u izgradnji, koja je otpočela 2014. godine, registrovano je da je najveći broj kupaca bio iz zemalja Latinske Amerike i izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim, u poslednje vreme kupci su uglavnom iz američkih država sa visokom stopom poreza. Trenutno je prodato 64% apartmana zgrade. Dosadašnje, ali i potencijalne kupce, privlači privatnost koju objekat nudi zajedno sa pogodnostima koje nalikuju jednom luksuznom hotelu.

Foto: Alena Graff

Drugi dom

Zaha Hadid bila je vezana za Majami, a ovo je i grad u kom se njen život okončao, te je simbolično što je njen prvi objekat ove vrste na zapadnoj hemisferi izgrađen baš u Majamiju – gradu koji joj je bio drugi dom.

Foto: Alena Graff

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *