Postupak farbanja kade je relativno brz i jednostavan tako da to možete izvesti sami; Foto: Gradnja.rs
Molerski radovi

Farbanje kade: Kako da se za 20 evra rešite rđe i dobijete osvežen izgled kupatila

Kako do svežeg izgleda kupatila bez lupanja pločica, vađenja kade i skupih intervencija? Keramiku i kadu možete prefarbati!

O farbanju keramike smo ranije već pisali, a sada je došlo na red da i stara, trošna kada dobije osvežen izgled. Osim s estetske strane, farbanje kade je dobro i zbog toga što ovim postupkom uklanjate rđu s površina pa vaše telo više neće biti izlagano ovoj nezdravoj sredini.

Postupak farbanje kade je relativno brz i jednostavan tako da se i sami možete upustiti u ovaj posao. U specijalizovanim prodavnicama može se kupiti set za farbanje kade, a mi smo pronašli sve što nam treba u prodavnici AutoDuga gde smo dobili i uputstvo kako da ofarbate kadu.

Postupak farbanja stare kade

Pre početka farbanja kade, neophodno je da se ona prvo dobro išmirgla pomoću šmirgle granulacije P180. Nakon šmirglanja, površina se prebriše posebnim razređivačem koji će očistiti kadu i pripremiti površina za nanošenje farbe. Cena razređivača je 100 din.

Set za farbanje se sastoji od litra bele Temadur 20 boje, razređivača za boju i herter (učvršćivač). Ceo set košta 2.350 din (20 evra). Jedan set je dovoljan da se kada može ofarbati u neophodna dva sloja.

Za nanošenje prvog sloja se u pola litre boje doda pola razređivača za boju i pola hertera. Tek nakon 3 do 4 sata od nanošenja prvog sloja može se naneti drugi sloj. Bitno je da se ne zameša sve odjednom, jer će boja da se stvrdne i neće se moći iskoristiti za mazanje drugog sloja.

Tek nakon 3 do 4 sata od nanošenja prvog sloja može se naneti drugi sloj.

Za nanošenje boje se predlaže Anza valjak za ekstra glatke površine i Anza četku koja se koristi za manje pristupačna mesta.

Iako se boja jako brzo suši, mora se sačekati sa kvašenjem kade prva tri dana. Nakon ovog perioda, kadu možete nastaviti normalno koristiti, prati i čistiti istom kućnom hemijom koju ste koristili i pre farbanja.

Evo kako kada izgleda pre i posle farbanja:

Pre i posle: farbanje kade; Foto: AutoDuga

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Branislav Vučević

  Poštovani, potrebno mi je da estetski, renoviram kadu, od staklo plastike.
  Da li Vaš set za opravku, pokriva i tu vrstu kade. Ako je odgovor da, molim Vas
  da mi pošaljete proceduru naručivanja.
  radi se o Beogradu.
  Hvala,

  1. Sonja Brstina

   Poštovani, kontaktirajte prodavca, salon AutoDUGA, da se dogovorite oko detalja.

 2. Mila

  Kada je tučama,oker žute boje.Veličina standardna oko 180cm.Lavabo,bude i šolja keramika iste boje(oker žuta).Koliko mi treba materijal a i cene.Iz Valjeva sam.

 3. Mila Jakšić

  Molim Vas da mi date odgovor na prethodno pitanje.Tučana kada standardna veličina.Boja oker žuta(kajsija)Lavabo,bide,šolja su keramika iste boje kajsija.Koji materijal za farbanje da uzmem,i cena.Koliko dugo može farba da traje.Kako se održava.Hvala na odgovoru

 4. Ivana

  Ja sam juče farbala staru tučanu, veliku. 1 pakovanje farbe je dovoljno za 2 nanošenja. Jako je gusta. Pre toga sam prešla prajmerom u spreju. Sad je čisto bela ali sa sitnim tačkicama, prosto te stare tučane, ne mogu da imaju onaj plastificirani sjaj. Set za farbanje je 2900 i prajmer 730 rsd. Svakako daleko bolje izgleda. Te farbe u setu u kutiji imaju skoro sve farbare

  1. Maki

   Moj savet je da kvalitetne emajlirane kade ne radite sami. On se večne i vredi ih sačuvati.
   Za to postoje dobri majstori, koji za 100-150€ urade kvalitetnu reparaciju sa posebnim materijalom. Zbog loše izvedbe „sam svoj majstor“ ostanu tačkice, to nema veze sa kadom.
   Ako su kade mnogo oštećene, onda dobar majstor i neće uzeti da ih radi jer ne može da garantuje trajnost rada, a mora da uzme mnogo novca za svoj rad. Takve kade se mogu farbati u sopstvenoj režiji biće bolje svakako nego što su bile.

 5. Rade

  Kako se priprema tučana kada za farbanje i kojim valjkom se farba?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *