Svaki tip spoljne stolarije je moguće ofarbati. Foto: Gradnja.rs
Izvođenje, Molerski radovi

Farbanje spoljne PVC i aluminijumske stolarije – postupak i cena

Niste zadovoljni bojom PVC prozora? Jeste li znali da ne morate da ih menjate već ih možete ofarbati!?

Svi znamo da se stolarija od drveta može farbati, ali da li ste znali da se može farbati i stolarija od aluminijuma pa čak i PVC stolarija. Pogledajte kako se to pravilno izvodi i koliko košta farbanje spoljne stolarije.

Popravka oštećenja na staroj spoljnoj stolariji

Ukoliko na spoljnoj stolariji postoje manja oštećenja, pre farbanja ih treba reparirati. Na drvenoj stolariji oštećenja su uglavnom rupe od eksera, ogrebotine i iskrzane ivice koje se zapunjavaju gitom za drvo i zatim šmirglaju. Ipak, ako je drveno prozorsko krilo ili štok počeo da truli najbolje je da se kompletno zameni. Ali šta u slučaju PVC-a ili aluminijuma?

Spoljna stolarija pre i posle farbanja. Foto: Lazar Sinik

Manja oštećenja se mogu popraviti čak i na PVC stolariji uz pomoć gita za plastiku.

U slučaju aluminijumske stolarije, ogrebotine i blaža udubljenja se takođe mogu reparirati. Veća mehanička udubljenja ili krivljenje profila nije moguće popraviti i tada se prozor mora menjati. Reparacija AL prozora se radi sa gitom namenjenih za metal, odnosno za aluminijum. U pitanju je dvokomponentni git koji je malo zahtevniji za rad od gita za drvo. Cena gita je oko 12 evra (1.470 dinara).

Manja oštećenja se mogu popraviti čak i na PVC stolariji uz pomoć gita za plastiku.

Jedan deo izbora nijansi boja za spoljnu stolariju . Tikkurila online ton karta

Postupak farbanja spoljne stolarije

Nakon što ste popravili oštećenja gitom, sačekali da se osuši oko 24 sata i prebrusili popravke, krećemo s farbanjem. Beli prozori se uglavnom farbaju u tamnije tonove, antracit sive ili crne, a na raspolaganju je širok spektar boja u koje možete ofarbati svoje prozore.

Na početku procesa potrebno je pripremiti stolariju šmirglanjem. Najbolje da se koristi fina granulacija, na primer P180. Nakon što je površina pripremljena, stolarija se na početku premazuje podlogom, odnosno prajmerom. Firma AutoDUGA za podlogu preporučuje Tikkurila Otex prajmer koji se nanosi u dva sloja, a potrebno je da između namaza prođe 24 sata.

Izgled aluminijumskog profila pre i posle farbanja. Foto: Lazar Sinik

Četku i valjak koristite za drvene prozore, dok se kompresorom farba ALU I PVC stolarija.

Nakon sušenja prajmera (podloge ili temeljne boje), kreće se farbanjem završne boje u željenom tonu i to u dva premaza. Boja se nanosi četkom, valjkom ili kompresorom. Četka i valjak se uglavnom koriste za drvene i manje pristupačne metalne delove, dok se kompresorom rade pocinkivani metali, ALU I PVC stolarija. Farbaju se svi delovi od štoka, krila, lajsne pa i do bočnih strana stolarije.

Preporuka je da se za farbanje PVC i aluminijumske spoljne stolarije koristi Unica Akva boja. Ova boja nanosi se u dva sloja sa razmakom od 24 sata. Boja je vodootporna, nema miris i dosta brzo se suši. Iako je suva na dodir već posle pola sata, važno je ispoštovati sve instrukcije proizvođača i ostaviti svaki sloj da se suši po 24 sata.

Postojanost boje

Proizvođači boja za stolariju daju garanciju uglavnom od 5 do 10 godina na postojanost, naravno ako se postupak farbanja uradi po uputstvu. U slučaju oštećenja ofarbanih površina, postojanost je mnogo manja zbog bržeg truljenja drveta ili moguće korozije metala. Takođe, ukoliko stolarija nije pravilno postavljena i ne naleže dobro, može se očekivati guljenja farbe usled nepravilnog naleganja krila.

Spoljna stolarija pre farbanja u beloj i nakon farbanja u tamno sivoj nijansi. Foto: Lazar Sinik

Cena farbanja spoljne stolarije

Ako ste spremni da sami zasučete rukave, za pripremne radove će vam trebati git i šmirgla. Cena gita je od 2 (git za drvo) do 12 evra (git za aluminijum) dok jedan metar šmirgle granulacije P180 je oko 50 din (0,4 evra). Cena belog Otex prajmera je 1.275 dinara (10 evra) i pokriva 8 m2, dok je bela Unica Akva boja 1.230 din (10 evra) što je dovoljno za oko 10 m2. Ovome trebate da dodate i kupovinu četki i valjaka.

Ukoliko se ipak odlučite da pozovete majstora, cena rada na farbanju drvene stolarija se uglavnom kreće od 20 do 60 evra po otvoru ističe Lazar Sinik iz Molero molerskih radova, dok se metalna stolarija uglavnom obračunava po dužnom metru. Cena za farbanje aluminijumske i metalne stolarije iznose od 4 do 10 evra po metru u zavisnosti od farbe koje se nanosi.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *