Izdvojeno, Izvođenje

Uradi sam: Farbanje starih unutrašnjih vrata

Saznajte kako teče pravilan postupak revitalizacije vrata i koliko to košta.

Svako ko se upustio u adaptaciju starog stana zna da to nije nimalo jeftin posao. Zato nije zgoreg znati na kojim mestima se može uštedeti. Jedan od načina jeste reparacija unutrašnjih vrata umesto kupovine novih. U ovom primeru, drvena vrata stara oko 25 godina smo prefarbali, zamenili im stakla i uklopili ih u novi enterijer po projektu Sonje Brstine tako da izgledaju kao nova. Pogledajte kako!

Postupak reparacije unutrašnjih vrata

Krila vrata, za početak, treba skinuti i odneti u farbaru na farbanje u komori dok se štok (ragastov) vrata uglavnom farba na licu mesta. Štok se ne može skinuti i vratiti na mesto ukoliko je utisnut u pod, to jest, ukoliko je postavljen pre parketa.

Početni izgled vrata

Kvake, brave i prihvatni lim skidaju se pre početka brušenja vrata. Pošto smo se odlučili da nova boja vrata bude bela (boja RAL 9010), a da se prihvatni lim kvake zadržava, odlučili smo da i njega, takođe, prefarbamo.

Metalne elemente pre farbanja potrebno je prešmirglati i premazati prajmerom.

Prihvatni lim i kvake se skidaju pre brušenja vrata

Pervajzi (opšivne lajsne) skinute su i sa zadnje strane je markerom obeleženo tačno mesto s koje su skinuti kako prilikom vraćanja ne bi dolazilo do zabune.

Prvo je neophodno skinuti stari lak što se radi brušenjem. Krila vrata se bruse u radionici, a štok (ragastol) na licu mesta.

Opšivne lajsne i štok vrata se brusi na licu mesta

Kako bi se dobila glatka površina i ispravile neravnine, nakon skidanja stare boje oštećenja se pažljivo gituju.

Gitovanje neravnina i pukotina nakon brušenja

Nakon gitovanja, a pre nanošenja prvog sloja farbe, potrebno je da se vrata dodatno ošmirglaju kako bi se ispeglate sve neravnine. Ovo fino šmirglanje radi se ručno.

Fino šmirglanje neravnina nakon gitovanja. Ženska ruka to radi najbolje! 🙂

Nakon završetka brušenja i šmirglanja, opšivne lajsne vraćaju se na štok i vrata su spremna za farbanje. Opšivne lajsne pričvršćuju se akrilnim silikonom i dodatno zakucavaju. Glave eksera gituju se kako bi vrata bila idealno ravna.

Opšivne lajsne vraćaju se na štok uz pomoć silikona i sitnih eksera koji se nakon zakucavanja takođe gituju

Farbanje starih vrata

Osnovni, prvi sloj boje je temelj i on treba da je bele boje ukoliko se odlučite da vaša vrata više nemaju boju drveta kao što je u našem slučaju.

Nakon što se prvi sloj boje osuši, vrata se ponovo ručno šmirglaju i nanosi se drugi sloj farbe.

Ukoliko ste se odlučili za boju sa sjajem, postupak šmirglanja i nanošenja farbe ćete morati ponoviti i treći put. U našem primeru, odlučili smo se za mat nijansu boje RAL 9010.

Pogledajte krajnji rezultat: Stara vrata u novom enterijeru sada izgledaju ovako:

Izgled repariranih vrata s novom kvakom i prefarbanim prihvatnim limom

Vlasnici stana primetili su kako niko od njihovih prijatelja ne može da veruju da su ovo stara vrata koja su reparirana.

Izgled prostorije nakon reparacije vrata i uređenja enterijera po projektu Sonje Brstine

Da li se reparacija vrata isplati?

Cena reparacije jednih vrata kreće se od 70 do 120 evra . To znači da ćete za ovaj iznos, ukoliko odaberete dobrog majstora, dobiti vrata koja izgledaju kao nova. Obzirom da vrata pravljena po meri koštaju oko 200 evra, zaključujemo da je pravilno izvedena reparacija isplativa.

Pogledajte kako da zamenite staru spoljnu stolariju.

Foto: Igor Conić; po projektu Sonje Brstine iz Studija za unutrašnji dizajn Gradnja.rs

Srodni članci na portlu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

12 komentara

 1. Lala

  Napravite ovakav tekst za farbanje metalne spoljasnje ograde. 🙂

 2. Stefan

  Sonja, za tvoju dobrobit i dobrobit ove stranice nemoj pisati ovakve tekstove. Samo bi budala dala 100e da se vrata prefarbaju. Staklo nije moralo da se menja vec da se samo stavi mat folija, bela boja ce ionako da pozuti posle nekog vremena..

  1. Sonja Brstina

   Tekst je namenjen ljudima koji žele da vratima od drveta vrate izgled novih vrata za manje novaca od kupovine novih. Ovo nije jeftino rešenje maskiranja već detaljna reparacija kao što se vidi u tekstu.

   1. Marko

    Hvala lepo na ovom članku! Želim da zadržim staru stolariju u svom stanu, imate li preporuku za majstore koji bi dobro uradili posao? Unapred hvala!

    Srdačan pozdrav!

 3. Vlad

  Kakva reparacija 100 evra!? Ja uvek repariram vrate na isti nacin za max 10e (boja, kit i smirglovanje).

  1. Radionica,, GRUJIC "

   10e?samo???izvini,ali kada si poslednji put obisao farbaru?

 4. nemam

  Svasta. Kupio sam nova vrata za celu kucu po 60 evra po vratima, radjena po meri.

  1. Nemanja

   Gde to imaju niva vrata po meri za 60e? A sta je sa stokovima?

 5. Stevan

  Al je postupak… odneses u komoru, odneses u radionicu. Sve ti uradi drugi, nista sam, sto bi trebalo biti poenta ovog teksta. Naveli ste koju boju koristite, a niste najvaznije, finocu smirgle kod prvog zatim drugog smirglanja…

 6. Branka

  Tačno, koja boja, vodena, piliuretanska, itd, pa koliko košta majstor da to isprska sa kompresorom, tj. Pripremi pre toga, mislim na vrata, ma komplet između ostalog… Kog granulata su šmirgle, odnosno majstori imaju brusilice, itd itd tako da to nije ni malo jednostavno u svojoj režiji odraditi pogotovo kada je nameštaj prisutan zbog sitne prašine od šmirglanja… Kratko i jasno vrata koja su već bela a požutela od vremena mogu samo da se zagituju gde je potrebno izravnaju šmirglom i pređu 2-3 puta vodenom bojom da se kaže da su osvežena., to kažem kada je samostalna režija u pitanju, profesionalni majstori po otvori rade od 30-50 e po otvori, itd i to ako urade sa poliuretanom onda to stvarno izgleda odlično. Sami možemo ali to je daleko od onoga što dobiješ stručnom rukom stolar.

 7. Zvonko

  Strasno je ako smatrate da fino smirglanje moze najbolje zenska ruka! Sramno u vise pogleda.
  Za ostale informacije, hvala.

  1. Srbbgd

   Ženska ruka je nežnija i sigurno to bolje radi.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *