Arhitektura

Vidimo se na sudu! 9 najtežih sporova u arhitekturi

I najbolji greše… samo što ih to u nekim slučajevima može dovesti i do skupocenih sudskih parnica.

Kao i u svakom poslu, dešava se da klijent nije zadovoljan dobijenim rešenjem. Ipak, greške građevinaca i arhitekata, koje za posledicu imaju rušenje zidova, vlagu, i druge ozbiljne konstruktivne probleme, mogu se završiti i tužbama s krajnje nesagledivim (finansijskim) posledicama.

Pogledajte ovih 9 primera poznatih objekata čije arhitekte i građevinci su završili na sudu.

9. Kula Milenijum, San Francisko, Kalifornija

Očekivano je bilo da tokom svog životnog veka kula Milenijum potone maksimalno 15 centimetara, međutim samo sedam godina nakon njenog otvaranja, kula se spustila za 40 centimetara i nakrivila za 15 stepeni. Ovakave konstruktivne greške dovele su do pucanja okolnog trotoara, deformisanja dovratnika, a snimak napravljen u penthausu kule prikazuje lopticu za golf koja ne može da stoji u mestu. Zakupci zgrade su 2016. godine podneli kolektivnu tužbu protiv Millennium Partners u kojoj potražuju ozbiljnu svotu novca.

Foto: Wikimedia korisnik Hydrogen Iodide

8. Zgrada Američke banke, Los Anđeles, Kalifornija

Tokom leta 2016. godine jedna od najvećih atrakcija u Los Anđelesu bio je tobogan koji je bio postavljen na fasadi zgrade banke na visini od 305 metara. Sa zatvorenim staklenim toboganom, dužine 13,7 metara, mogli ste se spustiti sa 70. na 69. sprat. Ipak, jedna žena nije baš uživala u ovom adrenalinskom poduhvatu, jer je tokom spuštanja polomila zglob, pa je zbog tog događaja usledila tužba. Ovaj događaj privukao je pažnju medija što je dovelo do velikog negativnog PR-a.

7. 5 Pointz, Kvins, Njujork

Čuveni objekat u Kvinsu koji je služio kao riznica uličnih grafita, nazvan UN of Graffiti, srušen je 2014. godine kako bi se na njegovom mestu izgradile kule s luksuznim apartmanima. Lokalni ulični umetnici su se udružili i podneli zajedničku tužbu 2013. godine, ali je ona odbijena i objekat je srušen. Međutim, umetnici su se ponovo obratili sudu 2015. godine tvrdeći da je na ovaj način narušen Zakon o vizuelnim umetnicima iz 1990. godine. U aprilu ove godine slučaj je ponovo pokrenut i sledi suđenje sa nesagledivim posledicama po investitora.

Foto: Wikimedia korisnik Vinniebar

6. Palata za izložbe i konferencije, Oviedo, Španija

Projekte Santjaga Kalatrave ili volite ili mrzite. Investitori Palate za izložbe i konferencije, u okviru kojeg se gradio i šoping centar, baš ga i ne vole jer se tokom izgradnje jedan deo objekta srušio što je dovelo do odlaganja radova i problema pravne prirode. Sud je odredio visinu kazne poznatom arhitekti u visini od 3,78 miliona evra, piše ArchDaily.

Foto: Wikimedia korisnik Jsmq

5. Centar Ray and Maria Stata, Kembridž, Masačusets

Objekat nepravilne forme čuvenog arhitekte Frenka Gerija, ubrzo nakon svog otvaranja 2004. godine je na pojedinim mestima imao problema s vlagom i pucanjem vodovodnih cevi. Agresivni atmosferski uslovi, karakteristični za ovo podneblje, koji dovode do naglog smrzavanja i odmrzavanja, verovatno su potpomogli degradaciji zgrade. Gerijeva firma bila je tužena 2007. godine, a spor je vansudski poravnat kada su 2010. godine problemi na zgradi otklonjeni.

Foto: Flickr korisnik ensh

4. Kula Harmon, Las Vegas, Nevada

Elegantni stakleni objekat od 49 spratova trebalo je da bude prvo delo čuvenog Normana Fostera u Las Vegasu. Međutim, kada je ustanovljena neispravnost čelične konstrukcije na 15 spratova, izgradnja je zaustavljena a visina zgrade spuštena je na 28 spratova. Objekat je bio u toj meri konstruktivno narušen da je služio samo kao ogromni bilbord. Nakon sudskog spora teškog 400 miliona dolara i vansudskog poravnanja, Fosterova zgrada srušena je 2015. godine.

Foto: Wikimedia korisnik Cygnusloop99

3. Proširenje muzeja Džonson, Itaka, Njujork

Univerzitet Kornel pokrenuo je tužbu protiv kompanije Pei Cobb Freed & Partners, projektanta proširenja muzeja Džonson, u iznosu od 1,1 milion dolara zbog ozbiljnih problema s vlagom koja se vremenom pojavila u muzeju. Nadležni su istakli da se dovodi u pitanje i bezbednost umetničkih dela koja su pohranjena u riznicama muzeja.

Foto: Wikimedia korisnik Dmadeo

2. Koncertna dvorana Renee and Henry Segerstrom, Kosa Mesa, Kalifornija

Ubrzo po završetku objekta, investitor je pokrenuo tužbu protiv arhitektonskog biroa Cesar Pelli i izvođača radova, zbog lošeg projekta koji je doveo do toga da se nekih sedišta ne može dobro sagledati bina. U tužbi se navodi i da su troškovi izgradnje premašili budžet za 40 miliona dolara.

Foto: Flickr korisnik paulkhor

1. Kuća Farnsvort, Plano, Ilinois

Čuveni spor između arhitekte Mis van der Roea i doktorice Edit Farnsvort, koji je rezultirao i filmskom adaptacijom, obuhvatao je niz tužbi s obe strane. Iako je arhitekta osvojio pravnu bitku, negativan publicitet uticao je na njegovo mentalno zdravlje. Slavni arhitekta je svoje minimalističko delo branio čuvenom rečenicom: „Manje je više“, na šta je odgovor doktorice Farnsvort bio: „Znamo da manje nije više. To je jednostavno manje!“. Kuća Farnsvort je u međuvremenu postala ikona modernizma.

Foto: Wikimedia korisnik Victor Grigas

Izvor: ArchDaily; foto naslovna: Flickr korisnik diversey

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *