Budući izgled Centra Pompidu u Džerziju; Fotografije: OMA
Svetski projekti

Umesto rušenja, u staru zgradu useljava se prvi američki Centar Pompidu

Renomirani arhitektonski biro OMA predstavio je planove kako da se zgrada iz 1912. pretvori u dom čuvenog francuskog instituta.

U američkom gradu Džerziju na trgu Journoul, poslovni objekat Pathside s početka dvadesetog veka biće adaptiran u Centar Pompidu. Sa ukupnom površinom od 5.400 kvadrata, ova četvorospratnica, umesto da se sruši i napravi oblakoder, kao što je bio nekadašnji plan, postaće novi dom čuvenog francuskog kulturnog instituta i muzeja – prvog u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zgrada će biti obnovljena uz zadržavanje osnovnih karakteristika, uključujući fasadu od opeke.

Planovi renomiranog arhitektonskog biroa OMA su da transformiše i obnovi zgradu uz zadržavanje osnovnih karakteristika, uključujući fasadu od opeke, kao i amblem na fasadi i staklenu nadstrešnicu koja se proteže duž bočne strane koji će dobiti novi dizajn. U unutrašnjosti studio planira pretvaranje velikih prostora bez stubova u prostrane galerijske i izložbene prostore sa plafonima visokim pet metara.

Umetnost umesto visokih zgrada

Planirano je da se Centar otvori tokom 2024. godine, a uspostavljanje ove vrste objekta u Nju Džerziju je u skladu sa novim planom revitalizacije ovog područja kako bi se grad uspostavio kao umetnička i kulturna destinacija.

„U periodu kada je zgrada Pathside bila predviđena za rušenje i gradnju visokih zgrada, mi smo videli jedinstvenu priliku da promenimo putanju razvoja kako bi bolje služila gradu, kao muzej i društveni centar.“, rekao je za Dezeen gradonačelnik Nju Džerzija Steven Fulop.

Centar Pompidu u Džerziju biće domaćin raznih izložbi, kulturnih programa i performansa. U okviru objekta nalaziće se i maloprodajni objekti i kafei.

Ispostave van Pariza

Centar Pompidu širi se i van svoje kultne pariske lokacije, te gradi svoje ispostave širom sveta, pa su tako otvoreni centri i u francuskom Mecu, španskoj Malagi i belgijskom Briselu. Nedavno je ova poznata organizacija otvorila i kinesku ispostavu u Šangaju, koji je dizajnirao čuveni Dejvid Čiperfild.

Zgrada ove kulturne institucije u Parizu, koju su dizajnirali Ričard Rodžers i Renzo Pijano kao haj-tek ikonu grada, privremeno će zatvoriti 2023. godine, zbog planiranog velikog projekta renoviranja.

Sadašnje stanje

Kad ste već ovde…

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *