Fotografije: Nudo
Svetski projekti

„Bunker“ u šumi koji pruža osećaj zaštite ali se i stapa s okolinom

Ova monolitna betonska kuća na severu Portugalije dizajnirana je tako da se što suptilnije uklopi u prirodno okruženje ali i da ukućanima pruži sigurnost.

Arhitektonski studio Carvalho Araújo potpisuje projekat objekta Casa na Canicada, koji je smešten na izrazito pošumljenom placu od 75 ari. To je tek druga po redu kuća na ovoj lokaciji smeštenoj tik uz prirodni rezervat Canicada. Naime, na ovom mestu je već postojao derutni objekat, te je uklonjen kako bi se stvorilo mesto za izgradnju nove troetažne vikendice.

Fotografije: Nudo

Zbog topografije i nagiba terena lokacije, prva etaža kuće je delimično ukopana u padinu.

Obim prvobitnog objekta odgovarao je razmerama i proporcijama nove kuće, koja je projektovana tako da obezbedi kvalitetno organizovanje prostora potrebnih za ugodan život jedne porodice.

Prema planu, na spratu su organizovane spavaće sobe, dok su dnevne prostorije poput kuhinje sa trpezarijom i dnevnom boravku raspoređene na donjim nivoima.

Zbog topografije i nagiba terena lokacije, prva etaža kuće je delimično ukopana u padinu. Tu se nalaze kuhinja i trpezarija koje su preko velikih staklenih otvora sa dve strane vizuelno povezane sa okruženjem.

Otvorenost ka okruženju

Ulaz u kuću uspostavljen je na srednjem nivou i sa strane ulaza kuća gleda u padinu, dok je naspramna strana ovog nivoa izvedena gotovo u potpunosti u staklu, kako bi se obezbedio što otvoreniji pogled na obližnji rezervat.

Betonski podovi suptilno reflektuju kako prirodno tako i veštačko osvetljenje.

„Pejzaž i lokacija su suština ovog projekta. Traženo je jednostavno rešenje u smislu organizacije prostora i materijala, kako bi se istaklo ono što je teško definisati ili objasniti. To je nešto što samo možete da doživite ili osećate.“, rekla je za Dezeen arhitektica Joana Nunes.

Bunker za osećaj zaštićenosti

Objekat ima veoma jednostavnu i klasičnu formu i izgrađen je u potpunosti od izloženog, sirovog betona. Rezultujuća forma nalik bunkeru, pojačava osećaj zaštite koju nudi prirodno okruženje.

„Izbor betona za primarni materijal pojačava simbol slobode koji se tražio kroz definisan program, omogućavajući formiranje širokih prostora. To je materijal koji ne zahteva posebno održavanje, koji dostojanstveno stari i lako se kamuflira u pejzaž“, dodala je Joana Nunes.

Beton na podovima, zidovima i plafonima

U unutrašnjosti kuće, betonski podovi, zidovi i plafoni su polirani kako bi se stvorile glatke površine koje suptilno reflektuju kako prirodno tako i veštačko osvetljenje i tako pomažu u dodatnom osvetljenju prostora.

Stakleni pregradni zidovi se po potrebi mogu prekriti zavesama.

Stakleni pregradni zidovi se po potrebi mogu prekriti zavesama, kako bi se obezbedila potrebna količina privatnosti u spavaćim sobama, a istovremeno se zadržava osećaj velikog zajedničkog prostora za spavanje.

U eksterijeru, izliveni slojevi betona daju suptilnu strukturu monolitnom objektu, dok pejzažno uređenje, koje uključuje i prilazno betonsko stepenište dopunjuje glavnu strukturu.

Grafički prilozi

1. etaža
1. etaža
2. etaža
2. etaža
3. etaža
3. etaža

Kad ste već ovde…

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *