Minimalna fenestracija za manji prodor toplote; Foto: Foster + Partners
Svetski projekti

Nagnuti betonski stubovi na novim Fosterovim kulama

Četiri simetrična tornja promeniće panoramu najbogatijeg grada na svetu.

Impresivan projekat pod nazivom Lusail Towers predstavlja deo master plana koji bi trebalo da bude završen do početka Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine koje bi trebalo da se održi u Katru. Ovaj novi kompleks, zamišljen kao „katalizator promena u gradu“, biće bogatiji za četiri visoke zgrade koje će vizuelno biti dominantne u odnosu na okruženje ali opet u srazmeri s čovekom.

Novi kvart biće bogatiji za četiri visoke zgrade koje će vizuelno biti dominantne u odnosu na okruženje.

Projekat Lusail Towers čine dva tornja od 70 spratova i dva tornja od po 50 spratova, postavljeni simetrično oko centralnog trga, a sadržaće značajne institucije poput Katarske nacionalne banke, zajedno sa predstavništvima nekoliko drugih globalnih organizacija.

Sa lokacijom na kraju velikog gradskog bulevara, renomirani arhitektonski biro Foster + Partners je osmislio projekat koji će biti adekvatan odgovor na klimatske uslove ali i na formiranje „intimnih pejzaža“ na ljudskom nivou, dok se istovremeno prilagođava gradu u njegovim urbanim razmerama.

Tako će u nivou prizemlja, svaki toranj biti okružen sa nekoliko nižih objekata sa prodavnicama, kafićima i restoranima, kako bi se doprinelo animiranju javnih prostora, , piše ArchDaily.

Zarotirane kule

Osnove kula u obliku elipse postepeno se rotiraju oko svojih osa, kako bi se na nivou poslednjeg sprata zarotirale za 90 stepeni u odnosu na osnovu prizemlja. Ipak, struktura objekata celom visinom ostaje ista i nju u svakoj kuli čini betonsko jezgro okruženo sa šesnaest nagnutih stubova, kako bi se stvorila jedinstvena geometrija.

“Ispitivanja u vazdušnom tunelu urađena su u ranoj fazi projektovanja kako bi se konstrukcija što bolje optimizovala.”, kažu iz Fosterovog biroa.

Svim akterima u projektu softver u realnom vremenu javlja promene u dizajnu, omogućavajući timu kohezivan i brz rad.

„Kompleksnost projekta kao i postavljeni vremenski okviri uslovljavaju da razmena informacija između arhitekata, inženjera i drugih konsultanata treba da bude gotovo trenutna. Od samog početka uspostavili smo inovativan pristup kreiranjem jedinstvene platforme koja u realnom vremenu saopštava svim akterima promene dizajna, omogućavajući našem timu kohezivan i brz rad.“, rekao je Luke Fox iz Foster + Partners.

Naime, tim iz Foster + Partners je razvio interni softverski sistem Hermes koji koordinira projektnim podacima i olakšava njihovo deljenje u realnom vremenu. Ovaj biro je poznat po inovacijama, pa su tako odnedavno na svoja gradilišta uveli robotizovan nadzor u vidu psa.

Automatizacija tornjeva

„Zaštita životne sredine bila je ključni pokretač dizajna. Forma objekata zasnovana je na brojnim studijama i opcijama sa ciljem da se ograniči izlaganje sunčevom zračenju. Pored toga u cilju dostizanja četiri zvezdice po regionalnom standardu GSAS, Lusail Towers ima brojne aktivne sisteme koji doprinosi održivoste.“, rekao je Piers Heart, direktor sektora održivosti u Foster + Partners.

Lusail Towers imaće centralizovano skladištenje toplote, hydronic sistem visokog pritiska, ventilaciju po zahtevu, energetski efikasno LED osvetljenje kao i naprednu automatizaciju. Pored toga, liveni betonski paneli daće zgradama visoku toplotnu masu, sa minimalnim fenestracijama čime će se smanjiti prodor sunčeve toplote u unutrašnjost.

Kad ste već ovde…

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *