Kuća od prirodnih građevinskih materijala; Foto: Simone Bossi
Svetski projekti

Ekološka kuća od slame, drveta i plute koja čuva okolinu

U malom italijanskom naselju Manijago kraj Milana, od prirodnih građevinskih materijala napravljena je jednostavna i održiva kuća.

Veoma jasan naziv projekta Kuća od slame, drveta i plute (The House of Wood, Straw and Cork), koji potpisuje arhitektonska firma LCA Architetti, naručen je od strane mladog para koji su želeli da žive u što održivijem i što bližem kontaktu s prirodom. Arhitekte su zato dizajn objekta stavlili u drugi plan u nastojanju da se zadrže fokus na ruralnom okruženju kuće i na očuvanju životne sredine.

Ovakva ideja realizovana je kroz upotrebu prirodnih građevinskih materijala, koji se mogu reciklirati, te je podignuta montažna drvena struktura, sa izolacijom od slame i završnom oblogom od plute.

Kuća je lišena ukrasa na svom eksterijeru, a fokus je postavljen na teksturiranu oblogu od plute.

„Klijenti su želeli zdrav i ekološki objekat koji je u direktnom kontaktu s prirodom. Dom u kom mogu uživati u malim stvarima. Kuća je rođena „iz zemlje“ te i ima boje zemlje. Sastav je namerno jednostavan i primitivan, a uzor su bile stare štale koje su još uvek prisutne u ovom području.“ – rekao je za Dezeen osnivač biroa LCA Architetti, Luca Compri.

Veličina i oblik kuće usmereni su prema susednim zgradama, koje čine čitav niz poljoprivrednih objekata. Kuća je lišena ukrasa na svom eksterijeru, a fokus je postavljen na teksturiranu oblogu od plute.

Minimalni računi za grejanje

Naravno, primena plute potpomaže toplotnoj izolaciji kuće i, zajedno sa slamom, minimalizuje potrebe objekta za dodatnom energijom. Računi za zagrevanje ove kuće su minimalni!

Primenjena slama je dobijena sa okolnih farmi gde je odslužila svojoj svrsi, odnosno farmeri su je odbacili, a sada je dobila nov život.

Niz solarnih panela postavljenih na krovu, kao i toplotna pumpa takođe pomažu da objekat bude što održiviji.

Dupla visina

U unutrašnjosti kuće nalaze se spavaća i radna soba, zajedno sa dva kupatila, kao i kuhinja sa trpezarijom, vešeraj i dnevna soba duple spratne visine. Na mezaninu je pored još jedne radne i spavaće sobe sa kupatilom smeštena i mala teretana.

Dnevni boravak, koji se nalazi u samom srcu kuće, ima pročelje u formi velikog zastakljenog zida, koji “narušava” monolitnu fasadnu oblogu od plute. Na ovaj način osigurana je jasna veza sa prirodnom u svakodnevnom životu kuće i ukućana.

Enterijer u hrastu

Završna materijalizacija enterijera, kao i nameštaj izvedeni su u minimalističkoj paleti koju čine hrastovo drvo, keramika i kamen.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova mezanina
Osnova mezanina
Podužni presek kroz kuću
Podužni presek kroz kuću

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *