Vizualizacija: YOO Inspired by Starck
Svetski projekti

Starkov izlet u arhitekturu: Dizajnirao smaknuti neboder sa visokim lukovima

Od Filipa Starka smo navikli da viđamo stolice i lampe, međutim sada možemo da vidimo njegov dizajn kule od 176 metara u Ekvadoru.

Developer Uribe Schwarzkopf predstavio je dizajn stambenog nebodera YOO GYE, koji će u gradu Gvajakil u Ekvadoru biti realizovan u saradnji sa dizajnerskim brendom YOO koji vodi Filip Stark.

Ovog proslavljenog francuskog dizajnera, koji iza sebe zaista ima nekoliko realizovanih zgrada, ipak smo navikli da viđamo uglavnom u domenu nameštaja i rasvete.

Međutim, sada nam donosi dizajn nebodera koji izgleda pomalo nestvarno verovatno zato što nas podseća na kulu od krečnjaka usred polja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat će biti podignut kraj reke Rio Guajas; Vizualizacija: YOO Inspired by Starck

Kula od 176 metara

Starkov izlet u arhitekturu je zapravo neboder koji će biti izgrađen u najvećem gradu te južnoameričke države. Nalaziće se pored reke koja protiče kroz grad, Rio Guajas, a dostizaće visinu od 176 metara.

Dizajner ističe da je njegova ideja bila kreiranje prostora koji će probuditi ljude i podstaknuti interakcije, a da ujedno to bude prostor u čijem srcu su upravo ljudi.

„YOO GYE će biti upravo to mesto, to ostrvo, neka vrsta raja dizajnirana za sreću ljudi koji će u njemu živeti“ – naglasi je dizajner za za Dezeen.

Karakter nebodera oblikuju visoki lukovi; Vizualizacija: YOO Inspired by Starck

Sadržaće ukupno 633 stambene jedinice raspoređene u blokove, koji se smiču ka centralnom delu kako toranj ide u visinu.

Ovaj rezidencijalni toranj od 46 spratova sadržaće ukupno 633 stambene jedinice raspoređene u blokove, koji se smiču ka centralnom delu kako objekat ide u visinu.

Karakter nebodera oblikuju visoki lukovi, koji doprinose suptilnijem dizajnu, a opisuju se i kao „uobičajen motiv ove oblasti“.

Prema rečima investitora, objekat će sadržati raznovrsne zajedničke prostore i „domaću vegetaciju“.

Završetak izgradnje najavljen je za 2027. godinu; Vizualizacija: YOO Inspired by Starck

Krečnjak kao lokalni materijal

Planirano je da se osim stambenih jedinica u objektu nađu i spa, otvoreni bazen, bioskop i „soba za žurke“, kao i raznovrsni prodajni prostori na nižim spratovima, a završetak izgradnje najavljen je za 2027. godinu.

„Sa svesnim naglaskom na primeni lokalnih materijala, kao što je krečnjak, YOO GYE kombinuje teksture mekog drveta i kamena sa čvrstim staklenim i metalnim završnim obradama visokog sjaja, kako bi se kreirala savremena šema za razvoj funkcionalnog života“, rekli su iz Uribe Schwarzkopf.

Faktografija
naziv projekta:

YOO GYE

lokacija:

Gvajakil, Ekvador

klijent:

Uribe Schwarzkopf

autor:

YOO Inspired by Starck

vizualizacija:

YOO Inspired by Starck

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *