Pasarela preko autoputa u Kini; Foto: Oliver Luo
Svetski projekti

Ozelenjena rampa za bezbedan povratak u školu izvedena u Kini

Ova konstrukcija je pravi primer kako se dobrom arhitekturom može povećati bezbednost ali i fond zelenih površina.

Povratak u školu 1. septembra podjednako je stresan dan i za đake i za roditelje. Đaci brinu o tome kako će proteći prvi dan u učionici, a roditelji brinu (manje više) o svemu, a posebno o njihovoj bezbednosti. Tako je širom sveta.

Međutim, arhitekte iz biroa Zhutao pobrinule su se da se barem roditelji osećaju malo rasterećenije kada školarci u kineskom gradu Guangdung krenu u osnovnu školu Čang koja se nalazi u blizini autoputa Lianhu.

Oni su osmislili pasarelu preko autoputa na koju se penje preko ozelenjene rampe sa stepeništem i cikcak stazom za bicikliste i osobe sa invaliditetom.

Narandžasta pasarela i zeleni nasip; Foto: Oliver Luo

Na pasarelu se penje preko ozelenjene rampe sa stepeništem i cik-cak stazom za bicikliste i osobe sa invaliditetom.

Prvo pitanje sa kojim su se dvoumili arhitekte bilo je kako napraviti prilaze mostu. Rešenje je takvo da je na severnoj strani napravljen nasip koji se uzdiže do potrebne visine gde je postavljena pasarela koja vodi do ulaza u školu.

Drugim rečima, arhitekte su „oljuštile“ postojeći ulični zeleni pojas i povezali ga sa mostom, stvarajući svojevrsni park. Pored stepenica, postavljena je cik-cak rampa kao i igrališta za decu da trče i igraju se.

Tunel od aluminijumskih panela; Foto: Yilei Zhu

Balkoni na mostu

Na vrhu rampe, na zapadnoj strani pasarele, napravljena su tri mala balkona sa pogledom na kanal. Pasarela je potpuno zatvorena i jedino je osvetljena preko prozora u vrhu narandžastog tunela.

Balkoni iznad kanala; Foto: Yilei Zhu

Južni kraj pasarele završava se serpentininom koja vijuga oko krošnji drveća.

Južni kraj pasarele završava se serpentininom koja vijuga oko krošnji drveća. “Deca mogu da trče gore-dole kao da lete kroz šumu.” – ističu arhitekte za ArchDaily.

Izlaz na drugom kraju preko serpentine; Foto: Yilei Zhu

Narandžasti tunel

Prvobitna ideja bila je da se pasarela obloži keramičkim pločicama ali se od tog materijala odustalo jer je postojala bojazan da se one u jednom trenutku mogu odlepiti i povrediti mališane.

Stoga je ta ideja odbačena, pa je umesto toga urađena potkonstrukcija na koji su nakačeni aluminijumski paneli u prepoznatljivoj narandžastoj boji.

Šematski prikaz

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *