Centar izvrsnosti u Vranju; Foto: Atelje Gea
Domaći projekti, Izdvojeno

Škola budućnosti: Centar izvrsnosti gradi se u Vranju

Objekat projektovan po principima zelene gradnje, svojom arhitekturom donosi sasvim novi pristup učenju i obrazovanju.

Svet se suočava sa velikom krizom učenja. Obrazovni sistemi postali su toliko generički i sistemski da učenicima ne pružaju ličnu, inovativnu i optimizovanu šansu za sticanje znanja. Jedan od glavnih razloga krize učenja je taj što mnogi obrazovni sistemi širom sveta u razvoju imaju malo informacija o tome ko uči, a ko nije zainteresovan za obrazovanje. Škole bi trebale biti pravi „inkubatori inovacija“ koji oblikuju decu budućnosti.

Specijalizovane škole i centri izvrsnosti bi trebalo da inspirišu radoznalost, kreativnost i inovaciju kroz podučavanje i učenje. Objekti bi trebali ponuditi okruženje dobrodošlice koje unosi samopouzdanje da slede snove i interese đaka. Novo školsko okruženje bi trebalo da oživi njihove tmurne, izolovane i beživotne prostore.

Stoga će Vranje biti jedan od gradova Srbije u kojima će biti izgrađen Centar izvrsnosti po projektu Čedomira Markovića iz Ateljea Gea. Na oko 8.200 kvadrata prostiraće se učionice sa kabinetima, laboratorije, ali i spa centar, restoran, kafić i smeštaj sa kapacitetom do 150 ležajeva, piše eKapija.

Zeleni krovovi su karakteristika ovog objekta; Foto: Atelje Gea

Na 8.200m2 prostiraće se učionice, laboratorije, ali i spa centar, restoran, kafić i smeštaj sa kapacitetom do 150 ležajeva.

Planirani Centar izvrsnosti biće spratnosti P+4, a projektom je predviđena i gradnja 28 parking mesta, kao i 38,2% zelenih površina na zemljištu.

Centar izvrsnosti imaće 10 funkcionalnih zona: edukativnu zonu, administrativni deo, konferencijsku, smeštajnu i restoransku zonu, tehničko-ekonomski deo, sportsko-rekreativnu i zabavno-rekreativnu zonu, parking prostor i zelenilo.

10 funkcionalnih zona; Foto: Atelje Gea

Novi školski sistem kroz arhitekturu

Kako se navodi u Urbanističkom projektu koji je na Javnom uvidu, Omladinsko obrazovni Centar izvrsnosti Vranje koncipiran je kao samostalna i nezavisna organizacija koja se bavi razvojem naučne kulture, pismenosti i obrazovanja, s posebnim akcentom na hemiju, matematiku, fiziku i astronomiju.

Projektovani sadržaji u okviru Omladinsko obrazovnog Centra izvrsnosti Vranje žele da stvore „školu za budućnosti“ koja u potpunosti negira regulisanu tipologiju zgrada postojećih školskih objekata. Projekat želi da radikalizuje školski sistem kroz arhitekturu, ne samo u smislu poboljšanja kvaliteta studijskog okruženja, već i preuređenja sistema i razbijanja svih fizičkih i metaforičnih odeljenja u potpuno novi školski sistem. Teži se ideji za stvaranje zabavnog okruženja za nadarenu decu osnovne i srednje škole koja će prepoznati individualne potrebe svakog deteta, a istovremeno je vrlo kolaborativne prirode sa okruženjem i prirodom.

Projektovan u duhu savremene arhitekture zelene gradnje i uklopljen je u ambijentalnu celinu i okruženje.

Objekat je jedinstven po arhitekturi i koncepciji u našoj zemlji. Projektovan u duhu savremene arhitekture zelene gradnje i uklopljen je u ambijentalnu celinu i okruženje. Ovakvo arhitektonsko rešenje je u potpunosti primereno za turističko područje. Fasadna platna i čitava forma objekta su bez suvišnih detalja što je u skladu sa lokacijom i namenom objekta, navodi se u Urbanističkom projektu kojeg potpisuje dia Tatjana Cvetković.

Krovna konstrukcija je projektovana u sistemu zelenih krovova. Preko armirano-betonskih ploča postaviće se slojevi termo i hidroizolacije, a potom i zemljište pogodno za rast biljaka. Time će se postići da se objekat, koji će se graditi na izletištu Ćoška, uzvišenju sa koga se pruža pogled na ceo grad, utopi u brdoviti teren.

Javni uvid do 23. februara

Grad Vranje poziva sva zainteresovana lica da izvrše uvid u urbanistički projekat i da u toku trajanja javne prezentacije dostave svoje primedbe i sugestije u pisanom obliku Odeljenju za urbanizam, imovinsko-pravne poslove , komunalno stambene delatnosti i zaštitu životne sredine. Javna prezentacija urbanističkog projekta održaće se u periodu od 17.2.2021. godine do 23.2.2021. godine od 10-12 časova u prostorijama Odeljenja za urbanizam, imovinsko pravne poslove, komunalno stambene delatnosti i zaštitu životne sredine u Vranju.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. miki

  znači restoran, znači kafič….znači spa, smeštaj,….zabava su gore, ono … a lab, učionice, amfiteatar gde se provodi najviše vremena i najbitnije čemu služi objekat u rupi a ?? … eee srbijo mati među šljivama!!

 2. Slobodan

  @miki a „odrzavanje“ ima najbolji pogled…

  1. Zoran

   To je za odrzavanje javnog reda i mira 😉 – zato

  2. miki

   ahahahahahha tek sad video bravo care!

 3. Zoran

  bas jeste fino… posle javnog uvida i rasprave, verovatno ce biti i bolje.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *