Villa Line u Bačkoj Palanci; Foto: Pujo Architects & Designers
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Klupa na šoru i uramljena fasada za porodičnu vilu u Bačkoj Palanci

Arhitekte nisu težile uklapanju u postojeće okruženje, već stvaranju novog savremenog ambijenta uz vojvođanski šor.

Na projektu porodične kuće Villa Line, koja je trenutno u izgradnji u Bačkoj Palanci, bilo je potrebno izvršiti intervenciju na izgledu fasade i dvorišta na način da se inkorporiraju čisti moderni elementi.

Velika širina parcele prema ulici omogućila je arhitektama iz beogradske firme Pujo Architects & Designers igru prilikom rešavanja frontalne ograde kao ekstenzije elemenata prednje fasade, sa dodatkom motiva „klupe na šoru“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projektom su predviđena dva volumena – glavna kuća i letnji paviljon; Foto: Pujo Architects & Designers

Dva volumena povezana u jednu vizuelnu celinu

Glavni zahtev klijenta bio je redizajn fasade i dvorišnog prostora postojećeg projekta za objekat koji je u procesu gradnje, ali tako da se potencijalne konstruktivne izmene svedu na minimum, a objekat dobije moderan i jednostavan izgled.

Projektom su predviđena dva volumena – glavna kuća i letnji paviljon, pa je projektni zadatak pored remodelacije fasade, podrazumevao i osmišljavanje načina povezivanja ova dva gabarita u jednu vizuelnu celinu.

„Smatramo da je naš tim uspeo da jednostavan i skladan volumen predviđen projektom oplemeni uvođenjem više savremenih elemenata kontrastnih kolorita koji zajedno čine jaku minimalističku formu“, kažu za Gradnju iz Pujo Architects & Designers.

Glavni zahtev klijenta bio je redizajn fasade i dvorišnog prostora; Foto: Pujo Architects & Designers

Uvođenjem tradicionalnog vojvođanskog momenta „klupe na šoru“ stvara se mali komforni prostor za predah.

Kao specifičnost projekta, autori redizajna ističu da im je posebno drago što su uspeli da u sam projekat integrišu tradicionalni vojvođanski momenat „klupe na šoru“.

„Od davnina u mestima širom Vojvodine postoji običaj da se ispred kuća, uz ulicu, postavi klupa kao mesto okupljanja, razmene informacija i druženja“ – objasnili su arhitekti.

„Uvođenjem ovog elementa stvara se mali komforni prostor za predah, a uz njegovo upuštanje ka dvorištu i prodor drveta koje stvara prijatan hlad dobija se formalno na dinamičnosti.”

Klupa na šoru kao mesto okupljanja, razmene informacija i druženja; Foto: Pujo Architects & Designers

Frontalno uramljivanje gornje etaže

Kako dalje navode, s obzirom da su bili ograničeni geometrijom predviđenom postojećim projektom, nisu imali mnogo prostora za značajnije oblikovne intervencije.

Stoga je koncept baziran na „uramljivanju“ predviđenih volumena i ostvarivanju njihove formalističke konekcije sa frontalnom ogradom. Ovakvo frontalno „uramljivanje“ gornje etaže daje utisak njenog lebdenja i akcentuje ukupan jak doživljaj.

Zasenčenost koji daju pergola i krošnja dekorativne trešnje stvara prijatan zajednički ambijent.

„Istovremeno, sa zadnje strane je predviđeno da glavni objekat zalazi u dvorište i ’pruža ruke’ ka susednom paviljonu obuhvatajući ga u još jedan ram koji, ovoga puta, uokviruje otvoren prostor uz bazen i formira trem“, kažu iz Pujo Architects & Designers.

Takođe, navode da zasenčenost koji daju pergola i krošnja dekorativne trešnje stvara prijatan zajednički ambijent.

Frontalno „uramljivanje“ gornje etaže daje utisak njenog lebdenja; Foto: Pujo Architects & Designers

Ambijent u kontrastu s postojećim kontekstom

Postojeće okruženje karakterišu porodični objekti niže spratnosti koji su tradicionalno postavljeni uz regulacionu liniju, te s te strane ovaj objekat predstavlja nastavak niza.

„Međutim, nismo težili uklapanju u postojeći kontekst, već stvaranju novog savremenog ambijenta uz vojvođanski šor koji namerno kontrastira i koloritom i formom“, kažu iz Pujo tima.

Novi ambijent namerno kontrastira okruženju i koloritom i formom; Foto: Pujo Architects & Designers

Impregnirani kompakt je odabran jer se pokazao kao dobar fasadni materijal usled svoje otpornosti na habanje i atmosferske uticaje.

Budući da je objekat je već u izgradnji, izbor materijala beogradskih arhitekata odnosio se na odabir fasadne obloge.

Odlučili su se za kontrast koji daju beli alubond i crna bavalit fasada, dok su kompakt u toploj boji drveta izabrali kao dobar balans između ove dve suprotnosti.

Impregnirani kompakt su odabrali jer se, kako navode, pokazao kao dobar fasadni materijal usled svoje otpornosti na habanje i atmosferske uticaje.

Arhitekti su se odlučili za kontrast koji daju beli alubond i crna bavalit fasada; Foto: Pujo Architects & Designers

Jasna granica javnog i privatnog prostora

Najveći akcenat je, navode naši sagovornici, stavljen na fasadu pročelja, a osmišljavanje njenog dizajna i načina inkorporacije sa ogradom bilo je inicijator za izgled ostatka objekta.

„Želeli smo da sa uličnog fronta objekat deluje tajanstveno i zatvoreno, da čuva svoju intimu, ali je ona suptilno prekinuta drvenim letvicama i staklenom pregradom koji svojom (polu)transparentnošću daju nagoveštaj dvorišnog prostora“, objašnjavaju arhitekti.

Na ovaj način je, kako zaključuju, formirana jasna granica javnog i privatnog prostora, ali je omogućena njena delimična vizuelna fleksibilnost.

Autori redizajna želeli su da sa uličnog fronta objekat deluje tajanstveno i zatvoreno; Foto: Pujo Architects & Designers

Radi dobijanja čistijih elemenata autori redizajna fasade išli su na ekstenziju nadstrešnica predviđenih projektom.

Najveći projektantski izazov predstavljalo je uklapanje koncepta Pujo tima sa ograničenjima postojeće konstrukcije i volumetrije koji su zadati projektom, a koje je trebalo zadržati, eventualno nadograditi novim elementima.

Stoga su radi dobijanja čistijih elemenata autori redizajna fasade išli na ekstenziju nadstrešnica predviđenih projektom.

Izazov je predstavljalo je uklapanje koncepta sa ograničenjima postojeće konstrukcije i volumetrije; Foto: Pujo Architects & Designers

Grafički prilog

Osnova kuće i dvorišta

Foto-galerija

Villa Line u Bačkoj Palanci; Foto: Pujo Architects & Designers
Villa Line u Bačkoj Palanci; Foto: Pujo Architects & Designers
Foto: Pujo Architects & Designers
Foto: Pujo Architects & Designers
Foto: Pujo Architects & Designers
Foto: Pujo Architects & Designers
Foto: Pujo Architects & Designers
Foto: Pujo Architects & Designers
Foto: Pujo Architects & Designers
Foto: Pujo Architects & Designers
Foto: Pujo Architects & Designers
Foto: Pujo Architects & Designers
Foto: Pujo Architects & Designers
Foto: Pujo Architects & Designers
Foto: Pujo Architects & Designers
Foto: Pujo Architects & Designers
Foto: Pujo Architects & Designers
Foto: Pujo Architects & Designers
Faktografija
naziv objekta:

Villa Line

mesto:

Bačka Palanka, Srbija

autor:

Pujo Architects & Designers

godina projektovanja fasade:

2022.

godina izgradnje:

2022.

spratnost :

P+1

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Nica

    I nek je vec slicnih radova vidjeno ali i svaka cast na ovom projektu. Bez greske!

  2. Realnost

    Moja osnovna zamerka je porodica. Ovo je kuća za bračni par s jednim detetom ili 2 psa. Izgubljen smisao, za mene tradicionalistu, pre.eravanje jer se ima. Inače obožavam ove linije, ali nema uslova za društveni život, slavu, rođendane, prešlo se na komercijalnu zapada!!! Mislim da postoji mogućnost usklađivanja kako je to kod nas Srba slučaj!!! Mislim da ideja zaslužuje prostor u kreativnosti umetnika kojoj odajem priznanje, tu nema greške!!!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *