Ovaj stan zaboravljene principe dobrog dizajna stavlja u prvi plan; Foto: Relja Ivanić
Enterijeri, Izdvojeno

Enterijer stana R88 – Povratak principa beogradske škole stanovanja

Primenom elemenata poput kružne veze, proširene komunikacije i prolazne dnevne sobe upotrebna vrednost stana dovedena je na maksimum raspoloživih mogućnosti.

Svaki kupac stana u starogradnji nađe se u istoj dilemi. Kako staru organizaciju prilagoditi novim potrebama? Kako u što manje kvadrata organizovati što bolji stan?

Aleksandar Gušić, arhitekta iz studija Gušić Architecture, u svom projektu enterijera stana u stambenoj zgradi iz 70-ih daje nam moguće odgovore. On smatra da se potrebe savremenih korisnika mogu najbolje zadovoljiti kroz ponovnu primenu i unapređivanje principa „beogradske škole stanovanja“.

Svrha ovih principa, navodi arhitekta Gušić, jeste da se gradi ekonomično, a da se nivo nedostataka stana svede na najmanju moguću meru.

Upotrebna vrednost stana

Fleksibilnost, kružna veza, proširena komunikacija, prolazna dnevna soba, radna kuhinja, radna soba, garderobiranje i ostava univerzalni su kvaliteti koji (u sabirajućem efektu) doprinose boljoj „upotrebnoj vrednosti stana“.

Međutim, načela „beogradske škole stanovanja“, za čiju su se praktičnu primenu zalagale arhitekte Mate Bajlon, Branko Aleksić, Branislav Milenković, Darko Marušić i mnogi drugi, vremenom su zaboravljena.

Kroz adaptaciju stana R88, koja je rađena po sistemu ključ u ruke, arhitekta Gušić ponovo postavlja zaboravljene principe u prvi plan. O njihovim mogućnostima najbolje govore ostvareni rezultati.

Da li ste već pročitali?

Centralno postavljen servisni blok predstavlja stožer organizacije stana; Foto: Relja Ivanić

Kružna veza oko servisnog bloka

Pažljivim renoviranjem stana i modernizacijom nasleđenog prostora kreiran je elegantan i fleksibilan stambeni okvir, prilagođen potrebama savremene porodice.

Kružna komunikacija oko centralno postavljenog sanitarnog bloka uvezuje ulaznu, servisnu i dnevnu zonu stana u jedinstvenu funkcionalnu celinu. Dodatnim razvijanjem kružne veze kao zatečenog elementa stana, omogućeno je neposredno povezivanje celokupne zone zajedničkih sadržaja.

Ovo je jedino bilo moguće kroz ukidanje ulaznog hodnika kao zasebne prostorije, te formiranje jedne slobodnije veze između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

Postojanje kružne veze jedna je od glavnih karakteristika ovog stana; Crtež: Gušić Architecture

Prolazna dnevna soba

Centralni motiv pri renoviranju stana bila je velika, prolazna dnevna soba sa trpezarijom. Njenom dizajnu i opremanju posvećena je posebna pažnja.

„Protočnost stana kao jedinstvene celine naglašena je nadovezivanjem pravaca, linija i materijala u okviru dnevne zone, čime je kreiran vizuelno i funkcionalno uravnotežen prostor“ – navodi Gušić.

Klizni panel u zoni trpezarije vlasniku stana pruža mogućnost da se prostor koristi na različite načine – od druženja uz bar, do mirnog opuštanja uz knjigu.

Centralni motiv pri renoviranju stana bila je velika, prolazna dnevna soba sa trpezarijom.

Poseban motiv u prostoru predstavlja kružni trpezarijski sto. U ovom slučaju, arhitekta se odlučio za Floem Furniture trpezarijski set sa četiri stolice. Reč je o drvenom nameštaju u mid-century stilu.

S druge strane, rolo zavese sa 2% propustljivosti svetla nadovezuju se na temu brze promene karaktera prostora zavisno od vremenskih prilika, trenutnih potreba i raspoloženja korisnika.

Poseban akcenat dnevne sobe čine crni elementi koji kontrastiraju drvenim i belim površinama. Pored komadnog nameštaja kao što su komoda, police i stočići, značajnu poziciju u dizajnu imaju i Alumil klizna vrata, a koja dnevnu zonu povezuju sa polu-lođom.

Glavni element stana čini prolazna dnevna soba; Foto: Relja Ivanić

Radna soba u stanu

Uvođenjem radne sobe na mestu nekadašnje trpezarije dat je odgovor na sve izraženiju potrebu za radom od kuće. „Dizajnom radne zone kao toplog ambijenta sa drvenim elementima i izraženim prirodnim osvetljenjem, stvoren je prostor koji istovremeno funkcioniše kao zasebni blok i kao neodvojivi deo celine stana“ – navodi arhitekta.

Iako malih dimenzija, ova prostorija ima značajnu ulogu u stanu. Pre svega, zato što zadovoljava vitalnu potrebu integracije rada i stanovanja. Drugo, zato što je rešena po sistemu proširene komunikacije, a na takav način neposredno povezuje dnevnu sobu sa radnom kuhinjom.

Radna soba je uređena minimalistički, bez suvišnih detalja i sa dosta prirodnog osvetljenja. U njoj je, prema izboru klijenta, svoje mesto naša i elegantna IKEA radna stolica.

Radna soba u ovom stanu ima posebno mesto i značaj; Foto: Relja Ivanić

Radna soba je uređena minimalistički, bez suvišnih detalja i sa dosta prirodnog osvetljenja.

Izdvojeni spavaći blok

Jasno razdvajanje zona na dnevne i noćne aktivnosti jedan je od ključnih elemenata „upotrebne vrednosti stana“. Ovaj princip primenjen je i u adaptaciji stana u R88. Ali, kao i ostatak stana, spavaći blok je tretiran svedenim arhitektonskim izrazom – uz mirne tonove i teksture.

Spavaća zona se sastoji od zajedničkog kupatila, degažmana i dve spavaće sobe. Renoviranje kupatila, navodi arhitekta Gušić, bilo je naročito izazovno u pogledu projektovanja i izvođenja.

Osim toga, ugradni plakari i nameštaj po meri čine da funkcionalnost spavaćeg bloka bude maksimalno iskorišćena. Kao što znamo, prostora za odlaganje stvari nikad dosta.

Spavaći bok je svedenog i nenametljivog dizajna; Foto: Relja Ivanić

Ugradni plakari i nameštaj po meri čine da funkcionalnost spavaćeg bloka bude maksimalno iskorišćena.

Povratak zapostavljenih principa

Renoviranja stanova i prilagođavanje starih osnova potrebama novih korisnika postaje sve zahtevnije i sve složenije. Nakon kupovine stana u starogradnji, klijenti i njihove arhitekte suočavaju sa pitanjem kako pristupiti reorganizaciji i opremanju na celovit i sveobuhvatan način.

Adaptacija stana R88 (kao primer dobre prakse) skreće nam pažnju da su načela „beogradske škole stanovanja“ i te kako primenljiva i u savremenom dizajnu enterijera. Ovi univerzalni principi sinteznog modernizma arhitektama i njihovim klijentima daju jasne smernice, elemente i okvire delovanja.

Aleksandar Gušić je za svoje projekte dobio brojna priznanja, od kojih se posebno izdvaja nagrada Salona arhitekture u Beogradu. Ali, njegov veći doprinos ogleda se upravo u ponovnoj primeni i unapređivanju principa „beogradske škole stanovanja“ i „upotrebne vrednosti stana“.

Foto-galerija

Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić
Enterijer stana R88; Foto: Relja Ivanić

Faktografija:
projekat:

Adaptacija stana R88

mesto:

Beograd

autor:

Aleksandar Gušić

kvadratura:

75 m²

godina:

2022.

Fotografija:

Relja Ivanić

Povezani članci:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. miki

  odlično! meni se sve jako dopada! jako dobro, nakon dosta vremena, sve pohvale kolegi inženjeru

 2. Arhitektica

  Ako vec spominjete Marušića onda ih spomenite oboje

 3. Goran

  Steta sto klime nisu bolje uklopljene u ukupan dizajn ili pokrivene univerom, isto tako i radiator u radnoj sobi

  1. Dragan Marković

   To je dobar komentar i zapažanje. Iako su principi organiazcije stana načelno celoviti pripremljeni, pojedini detalji u enterijeru nisu do kraja sprovedeni. Ima par sitnica koje su ostale nedorečene.

   Na primer, taj radijator i klima uređaj, ali i činjenica da WC nema umivaonik. Možda je klijent to baš tako hteo. Nismo proveravali.

 4. Kiki

  Bravo za osvrt na staru skolu i primenu u novom enterijeru!

  Par zapazanja:
  Zanimljiva je pozicija radne sobe, definitivno je dobila na kvalitetu.
  Veza kuhinje i trpezarije je neuobicajena, s obzirom da se prolazi i prenose cinije i tanjiri kroz ulazni hodnik.
  Nadam se da u malom wc-u mogu negde da se operu ruke 🙂

  Sve u svemu, ima lep retro vajb, deluje prijatno za zivot.

  1. Dragan Marković

   Slažem se. Mada, taj midcentury look je mogao biti naglašeniji 😀

   Kuhinja, naravno, ima sve manju ulogu u savremenom stanu. Malo se kuva, a više proručuje i konzimira fastfood.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *