Izdvojeno, Rasveta

Nameštaj u punom sjaju: Osvetlite komodu, ladicu ili radnu površinu

Trend u proizvodnji nameštaja jeste ugradnja indirektnog svetla koje ističe formu i liniju nameštaja. Pogledajte kako se postiže taj efekat!

Za osvetljenje nameštaja koriste se LED trake kako od 12V tako i trake višeg naponskog ranga od 24V. Zbog manjeg zagrevanja unutar profila a samim tim i dužeg veka trajanja, preporučuje se da traka bude na 24V, kaže elektroinstalater Branislav Savić.

Da bi traka davala indirektnu, ambijentalnu svetlost preporučuje se da u nameštaj ugrade trake male snage, 4,8 W po metru dužine. Ukoliko je LED traka jače snage moguće je da se izgubi osećaj indirektnog svetla i da sam komad nameštaja postane rasvetno telo.

Obratite pažnju da LED traka koju ugrađujete daje toplo belu svetlost i da njena snaga bude mala: 4,8 W/m’ ili čak 3,8 W/m’

 

Cena LED trake jačine 4,8W/m’ naponskog ranga 24V je oko 6,4 evra/m’ dok transformator jačine 10,5W košta oko 11 evra.

svetlo-u-namestaju

Paljenje LED trake

Za napajanje je potrebno obezbediti izvor naizmenične struje pored nameštaja koji se osvetljava, kao i mesto za smeštanje trafoa odgovarajuće jačine.

Prekidač za paljenje svetla možete postaviti uz vrata ili na mikro-prekidač koji se može ugraditi u nameštaj. Moguće je ugraditi senzor za paljenje svetla koji se aktivira pokretom ruke, dodirom profila u koji je ugrađena traka ili prilikom otvaranja vrata – što je pogodno za trake koje se ugrađuju u ormane i plakare.

led-Traka-u-kuhinji
Ugradni profil za LED traku u kuhinji
pfofili-u-ormarima
Ugradni profili u ormarima

Profili za ugradnju LED trake

LED traka se postavlja u profile koji se ugrađuje u stranice nameštaja. Postoje i nadgradni profili koji se lepe ali se oni koriste uglavnom ukoliko za postavljanje osvetljenja na postojeći nameštaj ili za staklene elemente.

led-traka-na-polici
Nadgradni profil za ugradnju LED trake na staklenoj polici
nadgradna-led-traka
Nadgradni profil za ugradnju LED trake

Profili s plastičnim poklopcem blago ublažavaju svetlost i ravnomerno osvetljavaju. Profile za ugradnju LED trake mogu se kupiti u salonu Light Systems Design.

led-traka-u-ladici

Italijanski proizvođač nameštaja Poliform prepoznao je efektan izgled nameštaja kada se svetlo ugradi u njega pa u svojoj novoj kolekciji ima puno modela s LED trakama.

svetlo-u-polici-za-tv

ugradno-svetlo-1

Pogledajte i kako se ugrađuju LED trake u stepenike i rukohvate.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *