Izvođenje

LED traka u rukohvatima i gazištima stepeništa

LED osvetljenje je relativno nov način rasvete koji brzo dobija mnoge nove načine primene kao što su i ovo zanimljivo osvetljenje gazišta i rukohvata.

Jedna od vrsta LED rasvete jeste i LED fleksibilna traka. Ova traka uglavnom dolazi u rolni od 5 metara i kupuje se po dužnom metru. Može odavati hladno belu, toplo belu tj žućkastu svetlost dok sa upotrebom RGB kontrolera postoju mogućnost promene čitavog spektra osvetljenja. Kontroleri uz pomoć tri osnovne boje mogu da stvore bezbroj raznih nijansi boja.

led-traka-i-stepeniste

Elektroinstalater Branislav Savić nas vodi kroz način ugradnje LED osvetljenja kroz rukohvate i stepeništa:

„Pre izrade samog stepeništa potrebno je definisati pozicije LED trake a zatim pristupiti projektovanju električne instalacije i nabavci potrebnog materijala. Jačina osvetljaja LED trake zavisi da li u prostoru postoji dodatno osvetljenje ili je ovo svetlo primarno.

Projektovanje instalacije takođe obuhvata poziciju napajanja a njegova veličina zavisi od snage LED trake i srazmerna je njenoj dužini. Ovaj korak je vrlo bitan jer loše izvedena instalacija i pogrešno mesto postavljanja napajanja može rezultovati padom napona kod većih trasa instalacije i većih duzina LED trake. Ovo će se odraziti na intezitet svetlosti određenih delova trake ili pojedinačnih gazišta. Ovo je naročito izraženo kod LED traka koje za napajanje koriste 12v tako da je za veće dužine preporučljivo koristiti napajanja od 24v.“

led-traka-na-stepenicama

Ukoliko se stepenište izradjuje kao novo u procesu proizvodnje gazišta i rukohvata potrebno je postaviti odredjene aluminijumske profile za postavku traka u kojima se vrše i sva povezivanja. Cene profila se kreću u zavisnosti od oblika i dimenzije profila u rasponu od 3,5 pa do 30 Evra po dužnom metru.

profil-za-led-traku-na-rukohvatu

LED-traka-u-stepenistu

Za rasvetu stepeništa koje je već izvedeno postoji opcija ugradnje nadgradnih profila ili direktnog lepljenja LED traka na gazišta i rukohvat. U ovom slučaju se preporučuje traka sa zaštitom. Ipak ovde postoji mogućnost odlepljivanja ili fizičkog oštećenja trake u toku eksploatacije.

led-svetlo

led-traka-gaziste

Saznajte kolika je ušteda prelaska sa halogne na LED rasvetu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Nenad

    Veoma lep i koristan esteciki izgled

  2. Praktične LED trake osetljive na pokret | Gradnja

    […] Pogledajte i kako instalirati LED trake na rukohvatima i gazištima stepeništa. […]

  3. Svetleće stepenište kojim se rado penje | Gradnja

    […] Pogledajte i kako osvetliti stepeništa LED trakama. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *