Koje su prednosti i nedostaci LED svetljiki u odnosu na halogene sijalice i kolike su uštede.

Halogene spot sijalice vrlo su popularne i uglavnom se koriste u varijantama sa GU-10  i MR16 (ubodnim) grlima. Dostupnije su i jeftinije od LED sijalica ali njihova mana je da imaju manji životni vek pa se češće moraju menjati od LED-ova.

Ukoliko zamenite halogene svetiljke najnovijom vrstom sijalica smanjićete prosečno i do 90% vaše potrošnje električne energije potrebne za osvetljenje. Upravo zbog toga je LED osvetljenje ekološko i energetski efikasno.

led-sijalicahalogena-sijalica

Energetska efikasnost sijalica

Halogene svetiljke oslobadjaju značajnu količinu toplote. Njihova efikasnost iznosi manje od 30% jer preko 70% utrošene energije odlazi na toplotnu energiju koju emituju prilikom rada.

Nasuprot njima, LED sijalice su energetski efikasne jer preko 80% utrošene energije pretvaraju u osvetljenje  zato što nemaju pokretne delove odnosno sijalična vlakna. Zbog toga su i izuzetno trajne. Prosečno trajanje  LED GU-10 sijalice, ekvivalentne snage od 50w, je oko 25 godina (s prosečnom dnevnom upotrebom od oko četiri sata). Vek trajanja  halogene sijalice iste snage je nekoliko meseci.

led-svetiljkeRačunica isplativosti

Za prelazak s halogenih na LED sijalice biće vam potrebno veće početno ulaganje koje će se isplatiti nekon određenog vremena. Izveli smo računicu koliko je vremena potrebno da  se otplati početno ulaganje zamene 12 halogenih sijalica GU-10 50w sa LED sijalicama ekvivalentne snage (led 4w)

– Orijentaciona cena nabavke 12 halogenih sijalica:4.800 dinara

– Orijentaciona cena nabavke 12 LED sijalica: 12.000 dinara

Bazirano na prosečnoj ceni električne energije od 5,26 din/kw i prosečnoj upotredi od šest sati dnevno:

– Mesečna potrošnja halogene sijalica: 583 dinara

– Mesečna potrošnja LED sijalica: 31 dinara

To znači da mesečna ušteda iznosi  oko 550 dinara i da će se investicija za zamenu halogenih za LED sijalice otplatiti kroz 11 meseci.