Opremanje

Katedrala Notr Dam zasijala LED rasvetom

Čuveno zdanje u Parizu iz XIV veka sasijalo je novim sjajem sa 400 LED sijalica.

LED rasveta napreduje krupnim koracima i sada je moguće napraviti takvu svetlosnu instalaciju koja s dosadašnjim sistemima nije bila moguća. Dokaz za tako nešto je najnovija adaptacija katedrale Notr Dam u Parizu.

Nova tehnologija omogućila je da kamen izgleda kao da isijava svetlo zbog koje je katedrala ravnomerno osvetljena a da se pritom izvori svetlosti jasno ne vide. Instalirano toplo Philips LED svetlo ne naglašava samo određene delove u prostoru već stavlja akcenat na celu arhitekturu.

notd-dam-led-rasveta-1

Katedrala, koju godišnje poseti 14 miliona ljudi, ima dve glavne funkcije: religioznu i kulturnu. LED rasveta omogućila je stvaranje različite atmosfere u prostoru u zavisnosti od potrebe. Svih 400 sijalica kontroliše se preko panela osetljivog na dodir pa pošto je skoro svaka od njih dimabilna osvetljenost se može precizno kontrolisati.

notd-dam-led-rasveta-2

Na slici iznad je nekadašnji izgled unutrašnjosti katedrale. Jasno se vidi da je gornji deo potpuno drugačije osvetljen.

notd-dam-led-rasveta-3

notd-dam-led-rasveta-5

Iznad vitraža, koji se nalazi na visini od 50 metara, postavljeni su skoro potpuno nevidljivi spotovi jačine 250 W. Ovo svetlo stvara takav efekat da izgleda kao da vitraž emituje svetlo. Sa spoljašnje strane ovo svetlo se ne vidi i time nije narušen eksterijer.

notd-dam-led-rasveta-4 notd-dam-led-rasveta-6

Saznajte kolika je ušteda prelaska s halogene na LED rasvetu.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *