Aktuelno

Slavija da postane pešačka zona

Hoće li umesto pešaka, u podzemne prolaze ispod Slavije ipak morati – automobili? Da li će saobraćajni mravinjak biti zamenjen šetalištem, a tramvaji preseljeni u Birčaninovu ulicu?

Podzemni pešački prolazi i šine po obodu kružnog toka, najznačajnije su novine koje, prema rezultatima nedavno završenog arhitektonskog konkursa Grada Beograda, očekuju Slaviju. Šest radova je nagrađeno, a gradski oci sada ih analiziraju i procenjuju.

Ipak, sa ovom idejom ne slažu se arhitekte Nikola Rudić i Miloš Živković, koji su pokrenuli „Inicijativu za pešačku Slaviju„. Kao najbolje, a ujedno i najjeftnije rešenje, oni vide pešački plato iznad Slavije, izmeštanje tramvaja, koji bi išli Resavskom i Birčaninovom ulicom, i podzemni kružni tok. Realno ili ne?

Rudić i Živković smatraju da treba odustati od ideje podzemnih pešačkih prolaza, i da je isplativije da se kolski saobraćaj spusti ispod ploče budućeg pešačkog trga. Svoju inicijativu prošle nedelje predstavili su i stručnjacima Sekretarijata za saobraćaj i Direkcije za javni prevoz grada Beograda.

pesacka_slavija_1_060313Autori objašnjavaju da se dosadašnji pokušaji organizovanja Slavije kao gradskog trga u sklopu saobraćajnog čvorišta nisu dobro pokazali, pa danas ona nije – ni trg ni saobraćajni centar. Pozicija Slavije je takva da je, ako razmišljamo o budućnosti, moguće da se ona pešački poveže sa Kalemegdanom i Hramom Svetog Save.

Predlog „Inicijative za pešačku Slaviju“ podrazumeva da se Beograđanima prepusti ceo trg. Pešački saobraćaj je „podignut“ na ploču koja je dva metra iznad postojećih kolskih puteva. Drumski saobraćaj bi bio „ukopan“ dva do tri metra, u zavisnosti od konfiguracije terena.

– Prva faza realizacije ove ideje obuhvatila bi izmeštanje tramvajskog saobraćaja kroz Resavsku i Birčaninovu ulicu, a potom bi se odvijali radovi na samoj Slaviji, ali bi bio obezbeđen prolaz saobraćaja kroz deo trga. Kolovoz nismo ukopali skroz pod zemlju, nivo trga bio bi u ravni prizemlja hotela „Slavija“, što znači da se ovim izbegava problem podzemnih voda i radovi se pojednostavljuju kada su u pitanju pešački silazi, rampe za pešake, osobe sa invaliditetom i bicikliste – objašnjavaju arhitekte.

pesacka_slavija_060313Neophodne detaljnije analize

Ova inicijativa predstavljena je početkom marta stručnjacima Sekretarijata za saobraćaj i Direkcije za javni prevoz. Zaključak sa sastanka je da je ideja zanimljiva i izvodljiva, ali da rešenje zahteva detaljniju analizu, pre kada je reč o izmeštanju tramvaja. Potrebno je uraditi analizu saobraćaja na nivou grada i procenu uticaja na saobraćaj u neposrednom okruženju.

Osim vizuelnog rešenja, mora se definisati: broj saobraćajnih traka u kružnom toku, dozvoljeni smerovi kretanje, položaj stajališta gradskog prevoza i preciznih troškova novog režima saobraćaja.

pesacka_slavija_3_060313Spomenik Feniks u centru fontane

I „Pešačka Slavija“ predviđa postavljanje fontane na mesto gde je sada spomenik Dimitriju Tucoviću, dok je u samom centru vodenog kruga – spomenik Feniks.

On je zamiljšen kao dvostruka spirala od aluminijuma, koja se širi u polje na kome je ptica u uzletu.

Tucovićeva bista bila bi na postamentu visine 5 metara, na prostoru između Nemanjine i Kralja Milana.

Trg dobija žardinjere, a za osvetljenje se preporučuju svetiljke sa solarnom baterijom

pesacka_slavija_2_060313Kako bi se uređenje odvijalo?

Rekonstrukcija bi imala ukupno pet faza.

Prva faza podrazumeva izmeštanje tramvajskog saobraćaja u Birčaninovu i Resavsku ulicu, a druga postavljanje potpornih zidova, dok saobraćaj na Slaviji funkcioniše nepromenjeno, izuzev tramvaja.

U trećoj fazi, ulice Kralja Milana, Beogradska i Makenzijeva zatvaraju se za saobraćaj, i na tom delu se radi iskop i postavljanje kolskog i pešačkog nivoa.

U četvrtoj fazi Makenzijeva, Kralja Milana i Beogradska otvaraju se za saobraćaj, a zatvaraju se Nemanjina, Deligradska i Bulevar Oslobođenja, gde se radi postavljanje kolskog i pešačkog nivoa iznad. Nakon četvrte faze, drumski saobraćaj se normalno odvija u nivou ispod ploče.

U petoj fazi oprema se sam trg Slavija, na centralnu poziciju postavlja se spomenik Feniks, dok se spomenik Dimitriju Tucoviću postavlja na novu lokaciju. Slavija dobija i fontanu, radi se popločavanje.

Čeka se tehnička dokumenatacija

Kako je ranije objavljeno, gradske vlasti upravo analiziraju šest nagrađenih i otkupljenih radova, a tehnička dokumentacija trebalo bi da bude gotova do početka leta. Radovi na Slaviji, prema projektantskim procenama, trebalo bi da traju od četiri do šest meseci.

(eKapija)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *