Potpuno novo ruho poznatog stadiona; Foto: Screenshot (YouTube)
Aktuelno

Nakon potrošenih pola milijarde evra renovirani stadion Real Madrida izgleda ovako

Pored krova na uvlačenje i čelične fasade, renoviranjem je dodata terasa koja okružuje stadion na vrhu tribina, kao i ceo sistem za uklanjanje i skladištenje podzemnog terena na uvlačenje.

Fudbalski klub Real Madrid odigrao je prošlog vikenda prvu utakmicu na preuređenom stadionu Santijago Bernabeu, koji od 2019. godine renoviraju arhitektonski studiji L35, Ribas & Ribas i GMP Architecten.

Na video-snimku koji je „kraljevski klub“ objavio uoči meča sa Hetafeom, prikazana je struktura sa novom zaobljenom fasadom, koja je u velikoj meri završena, kao i pokretnim krovom pod kojim je susret i odigran.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pokretni krov; Foto: Screenshot (YouTube)

Teren na uvlačenje u 6 podzemnih nivoa

Pored krova na uvlačenje i čelične fasade, renoviranjem je dodata terasa koja okružuje stadion na vrhu tribina, kao i ceo sistem za uklanjanje i skladištenje podzemnog terena na uvlačenje.

Dizajniran da omogući korišćenje stadiona za velike događaje, uključujući i koncerte, podzemni teren će biti smešten u šest nivoa i imaće sistem za navodnjavanje i ultraljubičasto osvetljenje za održavanje kvaliteta trave.

Renoviranjem će takođe biti povećan kapacitet stadiona sa oko 81.000 na 85.000, iako je tek nešto više od 66.000 gledalaca prisustvovalo prvom Realovom meču na domaćem terenu u ovoj sezoni, piše Dezeen.

Teren na uvlačenje; Foto: Screenshot (YouTube)

Stadion je prvobitno izgrađen 1947. godine, a dizajnirali su ga arhitekti Manuel Munjoz Monasterio i Luis Alemani Soler.

Da podsetimo, stadion Santijago Bernabeu prvobitno je izgrađen 1947. godine, a dizajnirali su ga arhitekti Manuel Munjoz Monasterio i Luis Alemani Soler. Trenutno je drugi po veličini stadion u Španiji.

Renoviranje stadiona je odobreno 2016. godine, započeto je 2019. i prema poslednjim najavama očekuje se da će biti završeno u decembru 2023. godine, a cena čitavog projekta iznosi 525 miliona evra.

„Biće to najbolji stadion na svetu na kome ćemo ponovo videti da ćemo i na kraju ovog veka biti prepoznati kao najbolji klub na svetu. Ponudiće novi stadion, nasleđe i biti novi izvor ponosa za naše članove i navijače“, najavio je prošle jeseni predsednik kluba Florentino Perez.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *