Gradski stadion „Dubočica“ u Leskovcu; Foto: Gradnja.rs
Domaći projekti

Ovako izgleda novi gradski stadion u Leskovcu koji se otvara večeras

Fasadom Old Traforda na jugu Srbije dominiraju naizmenično smaknuti mrežasti paneli u zlatnoj boji koji prave dinamiku i zanimljivu igru senki. 

U 3. kolu Prve lige Srbije GFK Dubočica iz Leskovca dočekuje večeras kao domaćin ekipu RFK Novi Sad 1921, a ovaj fudbalski susret ostaće zlatnim slovima upisan u anale tog sportskog kolektiva, ali i celog „srpskog Mančestera“, centra Jablaničkog okruga.

Naime, odmeravanje snaga s novosadskim timom biće prvi meč koji će biti odigran na nedavno izgrađenom novom Gradskom stadionu „Dubočica“, čije će tribine, prema dosadašnjem uvidu u broj prodatih ulaznica, biti ispunjene do poslednjeg mesta.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Stadion je izgrađen na lokaciji nekadašnjeg Gradskog stadiona; Foto: Gradnja.rs

Izgradnja započeta u julu 2021.

Na mestu sadašnjeg stadiona u Leskovcu svojevremeno se nalazio Gradski stadion, koji je posedovao zapadnu tribinu kapaciteta 2.514 gledalaca, dok je istočna primala oko 4.500 ljudi.

Stadion je bio u vlasništvu grada i decenijama je bio u zapuštenom stanju zbog oskudnih sredstava za održavanje.

Projekat novog stadiona uradili su konzorcijum firmi CEP i Synthesiz iz Beograda.

U martu 2021. počelo je rušenje starog stadiona, a u julu iste godine započeta je izgradnja novog stadiona, koja je poverena novosadskoj firmi GAT.

Vrednost radova na stadionu doseže skoro 2,5 milijarde dinara, a novac je obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Izgradnja stadiona završena je ovog proleća; Foto: Gradnja.rs

Fasadom objekta dominiraju naizmenično smaknuti mrežasti paneli u zlatnoj boji koji prave dinamiku i zanimljivu igru senki.

Izgradnja Gradskog stadiona“Dubočica“ završena je u proleće 2023. godine, a novi objekat sastoji se od četiri tribine ukupnog kapaciteta 8.136 mesta.

Visina objekta stadiona je 16,3 metra, visina stubova reflektora 32 metra, dimenzije fudbalskog terena su 105 x 68 metara, a teren sa okolinom pokriva ukupno 121 x 85 metara.

Fasadom objekta dominiraju naizmenično smaknuti mrežasti paneli u zlatnoj boji koji prave dinamiku i zanimljivu igru senki.

Na stadionu je postavljena „hibridna trava“, mešavina veštačke i prirodne trave (30/70), a sam teren ima drenažu i mogućnost grejanja.

Visina objekta stadiona je 16,3 metra; Foto: Gradnja.rs

Zapadna tribina na tri nivoa

Stadion je izgrađen u 3 faze – prva je bila izgradnja stadiona sa parkingom, potom je usledila gradnja sportskog objekta uslužnog karaktera na severnoj strani, dok je treća faza podrazumevala izgradnju sportskog objekta sa pratećim administrativnim i edukativnim sadržajem.

Tribine su postavljene obodno u odnosu na sportski teren sa sve četiri strane. Zapadna tribina ima tri nivoa.

Na prvom nivou ispod tribina su sadržaji vezani za potrebe kluba: nezavisni prilazi autobusom za domaće i gostujuće igrače, svlačionice i sale za zagrevanje, prostorije za sudije i delegate, prostrani hol, centralni ulaz za VIP goste i novinare, sala za pres konferencije, sala za prvu pomoć i doping kontrolu, te prostorija za smeštaj opreme za rad stadiona.

Na drugom nivou su ulazi na tribine. Na tribine se ulazi kroz sedam prolaza. Na trećem nivou projektovani prostori za upravu kluba, novinare, TV reportere, TV studio, kontrolna soba, VIP kafe.

Tribine su postavljene obodno u odnosu na sportski teren sa sve četiri strane; Foto: Gradnja.rs

Za stadion postoji i projekat ozelenjavanja, čiji je cilj ekološko i estetsko unapređenje prostora.

Sa istoka, juga i severa posetioci će kroz kontrolisane ulaze ulaziti u koridor ispod tribina. Duž koridora biće postavljeni punktovi za ketering, prvu pomoć i toaleti. Projektovani su i nezavisni ulazi na tribine za osobe sa posebnim potrebama i to sa sa jugoistočne i severoistočne strane.

Za stadion postoji i projekat ozelenjavanja čiji je cilj ekološko i estetsko unapređenje prostora, sa željom da se formiranjem zasada na slobodnim površinama upotpuni vizuelni doživljaj kompleksa. Krovna konstrukcija kompletno pokriva sve tribine stadiona, piše JugPress.

U kompleksu je ukupno predviđeno 198 parking mesta. Stadion će moći da služi za pripremu reprezentacije i ekipa, jer će pored terena imati i dodatnu salu za pripremu igrača. Na njemu će moći da igraju mlađe i „B“ reprezetativna selekcija, s obzirom na to da će ispuniti određene standarde UEFA.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. milos

    Ja se zaista izvinjavam ali ne mogu da odolim – od tolikog projekta fasade na kraju oci kopaju cetiri klime u prizemlju vise nego vidljive…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *