Prvonagrađeno rešenje tima arhitekata iz Beograda; Izvor: ul-gov.me
Konkursi

Beogradske arhitekte pobedile na konkursu za stadion u Ulcinju

Kvalitet ovog rada ogleda se u svedenoj i arhitektonski zaokruženoj ideji, koja svojom tektonikom definiše izgrađeni prostor, ostavljajući utisak lakoće i harmoničnosti u isto vreme.

Opština Ulcinj objavila je rezultate konkursa za idejno arhitektonsko rešenje gradskog stadiona u tom gradu na crnogorskom primorju, raspisan sredinom januara ove godine sa nagradnim fondom od 40.000 evra.

Među 49 pristiglih radova, žiri kojim je predsedavao Muho Uruči, glavni gradski arhitekta Opštine Ulcinj, proglasio je dobitnike prve i druge nagrade i izabrao tri rada za otkup, dok treća nagrada nije dodeljena.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pobedničko rešenje; Izvor: ul-gov.me

Dvadeset hiljada evra otišlo u Beograd

Da podsetimo, cilj konkursa bio je izbor najboljeg idejnog rešenja sportskog kompleksa novog gradskog stadiona na početku ulcinjske Velike plaže, na osnovu parametara i preporuka preciziranih konkursnim zadatkom.

Od konkursnog rada očekivalo se da predloži funkcionalno i prepoznatljivo rešenje koje će biti osnov za izradu tehničke dokumentacije za realizaciju ovog projekta.

Pobedničko rešenje; Izvor: ul-gov.me
Pobedničko rešenje; Izvor: ul-gov.me
Pobedničko rešenje; Izvor: ul-gov.me
Pobedničko rešenje; Izvor: ul-gov.me

Predloženi koncept stvara elegantnu proѕtornu dinamiku padajućom siluetom.

Prema mišljenju žirija, na konkursni zadatak najbolje je odgovorio rad autorskog tima iz Beograda u sastavu Bojan Jovančević, mia, Aleksandar Ćosić, mia, Sara Petković, mia i Jelena Džinović, mia, kojima je pripala najvrednija nagrada od 20.000 evra.

Preostale nagrade dobili su radovi dve firme iz Prištine, rešenje jednog istanbulskog studija, kao i  projekat tima koji čine arhitekte iz Ukrajine.

Maketa stadiona

Utisak lakoće i harmoničnosti u isto vreme

Kako se navodi u obrazloženju, kvalitet pobedničkog rada ogleda se u svedenoj i arhitektonski zaokruženoj ideji, koja svojom tektonikom nedvosmisleno definiše izgrađeni prostor, ostavljajući utisak lakoće i harmoničnosti u isto vreme.

“Predloženi koncept stvara elegantnu proѕtornu dinamiku padajućom siluetom koја se poѕtiže gradacijom visina i logičkim nizanjem adekvatnih sadržaja, proizvodeći prijatan raspored masa” – saopštio je žiri.

Pobedničko rešenje; Izvor: ul-gov.me

Spretnim perforacijama volumena na obodima, stadion je dobio naglašene ulazne partije i nesmetane jasne i pragmatične komunikacije.

Između ostalog, navodi se i da ovo rešenje karakteriše vrlo neuobičajena konstrukcija krovnog prekrivača, zamišljenog tipa „kaseton“ i postavljena celim obodom stadiona, čineći rešenje unificiranim.

“Spretnim perforacijama volumena na obodima, stadion je dobio naglašene ulazne partije i nesmetane jasne i pragmatične komunikacije, gde dovoljnim brojem ulaza i racionalnom distribucijom programa pruža efikasno rešenje u funkcionalnom smislu“ – smatra žiri.

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova 1. nivoa
Osnova 1. nivoa
Osnova 2. nivoa
Osnova 2. nivoa
Osnova krova
Osnova krova

Lepršavo i nekonvencionalno rešenje iz Prištine

Drugu nagradu, u iznosu od 12.000 evra, osvojio je rad prištinske firme Maden Group LLC, a kao autori potpisani su Ideal Vejsa, Msc. Arch, Egzon Dana, BSc. Arch i Hana Gjikolli, BSc. Arch.

Žiri je obrazložio da ovaj rad karakteriše lеpršavо i nekonvencionalno rešenje stadiona sa potenciranom glavnom „saobraćajnicom“ – promenadom koja se, navodi se, „poput plime diže i spušta, vodeći posetioce kroz ponuđeni sadržaj do plaže i obrnuto“.

Drugonagrađeno rešenje; Izvor: ul-gov.me

Rad osvaja svojom originalnošću i prirodno se kontekstualizuje sa ulcinjskim ambijentom.

Navodi se i da drugonagrađeno rešenje svojim arhitektonskim potezom, ujedno razarajući vizuelnu konstrukciju klasičnog prostora, osvaja svojom originalnošću i prirodno se kontekstualizuje sa ulcinjskim ambijentom.

“Rad racionalno promišljа koncentraciju sadržaja u jednoj osi koja čini kičmu prostora, dozvoljavajući јој da se obodom svuda na nesmetan način integriše sa okolinom” – mišljenje je sedmočlanog žirija.

Drugonagrađeno rešenje; Izvor: ul-gov.me

Otkupljeni radovi

Jedan otkup u vrednosti od 4.000 evra otišao je u ruke studija Nous Architecture Design iz Turske, za konkursni rad čiji su autori arhitekte iz Istanbula Cihan Sevindik i Siddik Güvendi.

Preostali deo nagradnog fonda, dva otkupa od po 2.000 evra, dobili su rad desetočlanog tima iz prištinskog studija LSN+Partners, te rešenje koje potpisuju arhitekte iz Ukrajine Ana Zjorova, Florian ŠaljaAlona Fedko.

Otkup 1 (4.000 €)
Otkup 1 (4.000 €)
Otkup 2 (2.000 €)
Otkup 2 (2.000 €)
Otkup 3 (2.000 €)
Otkup 3 (2.000 €)

Uskoro i izložba

Povodom završetka konkursa, iz Opštine Ulcinj su obavestili javnost da će u toku juna biti organizovana izložba konkursnih radova, a tačan datum i mesto izložbe biće naknadno objavljeni.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Anton

  Ocigledno je da je ziri izabrao resenje koje je najjeftinije i najlakse za izgradnju, a tako i izgleda – jeftino. Postoje skladista koja imaju razvijeniju estetiku od ovoga. Otkup 2 i 3 bi mnogo vise ulepsali taj deo grada i dali na znacaju ovoj nameni. A prvonagradjeno resenje je mogao da smisli i bilo koji opstinski arhitekta, tako da ne znam cemu onda raspisivanje konkursa uopste.

  1. Dača

   Poštovani Antone, ne znam šta ste po profesiji, ali ne slažem se sa vama, jer što je nekome lepo drugome nije i to je vaše apsoluto subjektivno mišljenje. Po meni ovo sjajno izgleda i teže je napraviti svedenu estetiku, i baš zato što deluje lagano i jednostavno, što vi kažete da bi mogo bilo ko da ga isprojektuje, to mu je i najveći kvalitet. Neko sluša Maidene a neko jazz neko etno muziku, isto tako neko voli da ode na pivo a neko u dobru vinariju. Da bi se izbegle neusaglašenosti, i pre svega definisale estetske norme i poteebe, svi konkursi imaju stručni žiri, koji jedini može adekvatno da odlučuje o estetici i da li je zadovoljena, ili funkcionalnosti ili ispunjenosti konkursnog programa a prvonagradjeno rešenje ima sve.
   Svako dobro

 2. miki

  glupost neopevana, klasična sirotinjska bgd arhitektura, nepostojeći tkz minimalizam koji je kao neki „trend“ godinama , a suštinski čist fijasko, ovo mi liči brat bratu na šoping centar stadion u beogradu

 3. Dedovic

  Sve pohvale za autore rešenja. Odličan odnos koncepta, dizajna, siluete, kvaliteta i cene projekta. Kontekstualno se lepo uklapa u ulcinjsku plazu sa svojom drvenom konstrukcijom. Bravo

 4. Brm

  Svaka čast za nacrt! Meni se jako svidja.

 5. Marko

  Samo jeftine opcije, a ne arhitektonske.
  Možda sledeći put!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *