Prvonagrađeno rešenje; Izvor: architecturalcompetitions.me
Konkursi

Ovako će izgledati nova bolnica u Pljevljima: Tursko rešenje izabrano za najbolje

Prva nagrada otišla u Istanbul, druga ostala u Crnoj Gori, a treća pripala tročlanom timu iz daleke Paname, čiji je član i arhitekta sa prezimenom Montenegro. 

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore objavilo je u utorak rezultate međunarodnog konkursa za idejno arhitektonsko rešenje objekta opšte bolnice u Pljevljima, na koji je u periodu od 9. februara do 14. aprila ove godine pristiglo 49 konkursnih radova.

Nagradni fond iznosio je 77.000 evra i raspodeljen je između tri prvoplasirana rada, kao i tri jednakovredna otkupa, a žiri kojim je predsedavao Vladan Stevović, glavni državni arhitekta u pomenutom ministarstvu, doneo je odluku da prvu nagradu dodeli rešenju koje potpisuje tim arhitekata iz Turske.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Prvonagrađeno rešenje; Izvor: architecturalcompetitions.me

Separacija funkcionalnih celina

Prvoplasirani tim čine istanbulske arhitekte Burak Pelenk, Eda Yazkurt Pelenk, İlayda Karaca i Ecem Bengisu Üncü i njima je pripala nagrada u iznosu od 37.000 evra, a kako se navodi na početku obrazloženja žirija, prostorni koncept ovog rešenja zadovoljava uslove raspisa konkursa.

“Programski pristup koncipiran je na separaciji funkcionalnih celina i njihovoj međusobnoj povezanosti po horizontali i vertikali sa ostalim zajedničkim prostorima koji su locirani u suterenskim i prizemnim etažama. Na taj način ostvaruje se kvalitetan tretman svih pojedinačnih zona na etaži +1, koje međusobno komuniciraju transparentnim koridorima, što korisniku omogućava jednostavno kretanje i funkcionisanje“ – navodi žiri.

Prvonagrađeno rešenje; Izvor: architecturalcompetitions.me

Nepretenciozna materijalizacija, ali i specifična fenestracija, odgovara ovoj tipologiji, koja se kodira i u belini pojavnosti objekta.

Kao jedan od kvaliteta rešenja, žiri ističe prilazni natkriveni pasaž, kuda posetioci pristupaju glavnom ulazu.

„Kvalitet rešenja u oblikovanju ogleda se u formiranju kompaktnih manjih blokova sa zajedničkom bazom, koji kao takvi, mogu obezbediti nove ambijentalne vrednosti u urbanoj matrici grada, pritom ne pretendujući da postane vodeći vizuelni reper grada, koji dominira gradskom slikom“ – navodi žiri, čiji je jedan od članova bio i arhitekta Mauricio Meosi, pomoćnik direktora u Zaha Hadid Architects.

„U formi koja promoviše manju razmeru objekata, a koja na neki način predstavlja arhetip koji se multiplikuje, vidljiva je komunikacija sa lokalnom arhitekturom i kontekstom, koji je transponovan u savremenu formu. Nepretenciozna materijalizacija objekta, ali i specifična fenestracija, odgovara ovoj tipologiji, koja se kodira i u belini pojavnosti objekta“ – zaključuje se u obrazloženju.

Kvalitet rešenja u oblikovanju ogleda se u formiranju kompaktnih manjih blokova sa zajedničkom bazom

Čist i jednostavan arhitektonski izraz

Druga nagrada, koja sa sobom nosi  18.000 evra, pripala je autorskom timu iz Crne Gore koji sačinjavaju arhitekte Miloš GačevićGavrilo Vuković i Ivana Tasić.

“Arhitektonsko rešenje promoviše savremeni pristup oblikovanja, svodeći kompleksnost funkcionalnih zahteva na čist i jednostavan arhitektonski izraz” – ističe se u obrazloženju.

Žiri dodaje i da upotreba belih aluminijumskih profila na fasadi dugoročno može predstavljati ekonomski zahtevan poduhvat u procesu održavanja, u veoma specifičnom klimatskom kontekstu Pljevalja.

Drugonagrađeno rešenje; Izvor: architecturalcompetitions.me

Kompaktni blokovi spakovani u arhetipske jedinice

Treća nagrada, u iznosu od 10.000 evra, pripala je učesnicima sa samog juga Srednje Amerike, odnosno arhitektonskom timu iz Paname koji čine Hoze IsturainNadin Sam i Alsides Montenegro.

Žiri navodi da je programski koncept ovog rešenja baziran na kreiranju kompaktnih blokova koji su spakovani u arhetipske jedinice, a koje su sa ostatkom zajedničkih funkcionalnih sadržaja povezane sa suterenskom i prizemnom etažom, po vertikali.

“Sagledavajući rešenje u odnosu na postojeći kompleks, čita se kontinuitet u zonalnom pristupu, ali koji je unapređen upravo ostvarivanjem unutrašnjih – toplih veza među blokovima. Na taj način, kreira se funkcionalna i prostorna separacija određenih blokova, što korisniku omogućava jednostavno kretanje i komunikaciju” – obrazlaže svoju odluku žiri.

Trećenagrađeno rešenje; Izvor: architecturalcompetitions.me

Otkupljeni radovi

Autori tri otkupljena rada u jednakovrednom iznosu od po 4.000 evra su beogradski studio PLAT.FORM.A (Bojana Kovač Đurasinović, Miloš ĐurasinovićPavle Majstorović), turski tim u sastavu Sıddık Güvendi, Cihan Sevindik, Resul Ekrem Zengin, Mehmet Sait Aktay, Ayceren Karabiyik i Yaren Hazal  Erman, te još jedan tim iz Srbije koji čine Stefan Đorđević, Dalia Dukanac, Kristina Žilić, Maja Savić i Tatjana Argakijev.

Sve radove pristigle na konkurs možete pogledati na ovom linku.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Milos

    Zašto bi konkurs uopšte bio međunarodni? Očigledno ima domaćih firmi na nivou, ali eto. Pobjedničko rješenje je super odlično u svakom slučaju.

Оставите одговор

Obavezna polja *